Materiał promocyjny

Grill w nowoczesnym wydaniu. Co zamiast kiełbasy i karkówki? 

Ziemniaczki łódeczki
Nie tylko mięso na grilla
Źródło: mat. prasowe
Rozpoczął się sezon grillowy, więc czas pomyśleć, co można wrzucić na ruszt. Kiełbaski, karkówka czy kaszanka to klasyki, ale kulinarni odkrywcy chcą próbować nowych smaków i eksperymentować z ciekawymi połączeniami. Dobrze wypieczone warzywa, sery czy tofu będą rewelacyjnie smakować z dodatkiem sosów Heinz. Sprawdź pyszne przepisy.

Nie tylko mięso na grilla

Coraz częściej sięgamy po alternatywy, które zastąpią mięsne dania na grillu. Poza kiełbasą, kaszanką czy karkówką jest jeszcze wiele opcji do wyboru, a ich smak podkręcą sosy Heinz, m.in. musztarda, ketchup, barbecue, tysiąca wysp, coconut lime czy pieprzowy.

Fani owoców morza mogą wrzucić na ruszt krewetki. Miłośnicy roślinnej kuchni rozsmakują się w pieczonych ziemniakach, grillowanej cukinii, papryce kukurydzy, a nawet... w marynowanym steku z kalafiora. Poszukiwacze nieoczywistych połączeń powinni spróbować pieczony ser camembert otulony plastrami szynki długo dojrzewającej. Warto też spróbować zgrillowanego tofu lub sera halloumi. Wariacji na temat frykasów z grilla jest wiele, ale mają jeden wspólny mianownik – tworzą idealne połączenie z sosami Heinz.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Przedstawiamy przepis na grillowany stek z kalafiora podawany z sosem Heinz 3 Pepper oraz cebulą karmelizowaną i purée z dyni. Receptura na 2 porcje:

Stek z kalafiora
Grillowany stek z kalafiora
Stek z kalafiora
Źródło: mat. prasowe

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
    • 2 ząbki czosnku, 
      • 2 czerwone cebule, 
        • 50 g cukru, 
          • 20 ml octu balsamicznego, 
            • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
              • 350 g dyni świeżej lub mrożonej,
                • 200 ml śmietany,
                  • 50 ml sosu Heinz 3 Pepper,
                    • 20 ml oleju, 
                      • 10 g wędzonej papryki,
                        • 5 g cynamonu, 
                          • sól i pieprz.

                            >>Pobierz bezpłatny e-book

                            Sposób przygotowania:

                            Steki: Kalafiora oczyść z liści, a następnie pokrój w grube plastry ok. 2 cm. Przygotuj marynatę z oleju, soli, pieprzu oraz siekanego czosnku. Nasmaruj nią warzywne steki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kalafiora. Przełóż plastry na grilla lub wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopni C przez 10 minut z jednej, a potem z drugiej strony.

                            Karmelizowana cebula: Na patelni rozgrzej cukier, aż się rozpuści i osiągnie brązowy kolor. Dolej wino oraz wodę. Dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Na koniec duszenia dodaj ocet balsamiczny. Cebula karmelizowana będzie gotowa w momencie, gdy osiągnie klejącą konsystencję.

                            Purée z dyni: Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj do rozgrzanego oleju w rondelku. Dobrze zasmaż cebulę, niech się zarumieni. Dodaj paprykę wędzoną oraz cynamon. Następnie dodaj dynię. Delikatnie przesmaż i dodaj połowę śmietanki. Duś wszystkie składniki, aż będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę oraz dopraw do smaku.

                            Sos: W rondelku zagotuj pozostałą część śmietany, a następnie dodaj sos Heins 3 Pepper. Gotuj do momentu połączenia się składników.

                            Co na grilla? Ser camembert z szynką długo dojrzewającą

                            Camembert doskonale nadaje się na grilla, ponieważ po podgrzaniu środek sera staje się delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Dodatek szynki długo dojrzewającej będzie idealnym dopełnieniem dania. Można je podawać ze świeżą rukolą, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz sosem Heinz Caesar. Receptura na porcję dla dwóch osób.

                            Ser camembert z szynką długo dojrzewającą
                            Ser camembert z szynką długo dojrzewającą
                            Źródło: mat. prasowe

                            Składniki:

                            • 2 szt. sera typu camembert,
                              • 100 g szynki długo dojrzewającej, 
                                • 80 g rukoli,
                                  • 80 g pomidorków koktajlowych,
                                    • 80 ml sosu Heinz Caesar,
                                      • opcjonalnie: 2 łyżeczki konfitury z żurawiny.

                                        Sposób przygotowania: 

                                        Zawiń sery w szynkę długo dojrzewającą. Grilluj przez 4 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony. Możesz również zapiec ser w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 10-15 minut. Rukolę i pomidorki dokładnie umyj, a następnie wymieszaj z sosem Heinz Caesar. Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Jeśli posiadasz w swojej spiżarni konfiturę z żurawiny, możesz ją dodać. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pozostałymi składnikami. I gotowe. 

                                        Rozpocznij sezon grillowy z nowymi smakami i odkryj pyszne połączenia potraw z sosami Heinz.

                                        Aktualnie czytasz: Grill w nowoczesnym wydaniu. Co zamiast kiełbasy i karkówki? 

                                        Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                        Materiał promocyjny
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana