Nie tylko mięso na grilla
Coraz częściej sięgamy po alternatywy, które zastąpią mięsne dania na grillu. Poza kiełbasą, kaszanką czy karkówką jest jeszcze wiele opcji do wyboru, a ich smak podkręcą sosy Heinz, m.in. musztarda, ketchup, barbecue, tysiąca wysp, coconut lime czy pieprzowy.
Fani owoców morza mogą wrzucić na ruszt krewetki. Miłośnicy roślinnej kuchni rozsmakują się w pieczonych ziemniakach, grillowanej cukinii, papryce kukurydzy, a nawet... w marynowanym steku z kalafiora. Poszukiwacze nieoczywistych połączeń powinni spróbować pieczony ser camembert otulony plastrami szynki długo dojrzewającej. Warto też spróbować zgrillowanego tofu lub sera halloumi. Wariacji na temat frykasów z grilla jest wiele, ale mają jeden wspólny mianownik – tworzą idealne połączenie z sosami Heinz.
Przedstawiamy przepis na grillowany stek z kalafiora podawany z sosem Heinz 3 Pepper oraz cebulą karmelizowaną i purée z dyni. Receptura na 2 porcje:
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- 50 g cukru,
- 20 ml octu balsamicznego,
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 350 g dyni świeżej lub mrożonej,
- 200 ml śmietany,
- 50 ml sosu Heinz 3 Pepper,
- 20 ml oleju,
- 10 g wędzonej papryki,
- 5 g cynamonu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Steki: Kalafiora oczyść z liści, a następnie pokrój w grube plastry ok. 2 cm. Przygotuj marynatę z oleju, soli, pieprzu oraz siekanego czosnku. Nasmaruj nią warzywne steki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kalafiora. Przełóż plastry na grilla lub wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopni C przez 10 minut z jednej, a potem z drugiej strony.
Karmelizowana cebula: Na patelni rozgrzej cukier, aż się rozpuści i osiągnie brązowy kolor. Dolej wino oraz wodę. Dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Na koniec duszenia dodaj ocet balsamiczny. Cebula karmelizowana będzie gotowa w momencie, gdy osiągnie klejącą konsystencję.
Purée z dyni: Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj do rozgrzanego oleju w rondelku. Dobrze zasmaż cebulę, niech się zarumieni. Dodaj paprykę wędzoną oraz cynamon. Następnie dodaj dynię. Delikatnie przesmaż i dodaj połowę śmietanki. Duś wszystkie składniki, aż będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę oraz dopraw do smaku.
Sos: W rondelku zagotuj pozostałą część śmietany, a następnie dodaj sos Heins 3 Pepper. Gotuj do momentu połączenia się składników.
Co na grilla? Ser camembert z szynką długo dojrzewającą
Camembert doskonale nadaje się na grilla, ponieważ po podgrzaniu środek sera staje się delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Dodatek szynki długo dojrzewającej będzie idealnym dopełnieniem dania. Można je podawać ze świeżą rukolą, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz sosem Heinz Caesar. Receptura na porcję dla dwóch osób.
Składniki:
- 2 szt. sera typu camembert,
- 100 g szynki długo dojrzewającej,
- 80 g rukoli,
- 80 g pomidorków koktajlowych,
- 80 ml sosu Heinz Caesar,
- opcjonalnie: 2 łyżeczki konfitury z żurawiny.
Sposób przygotowania:
Zawiń sery w szynkę długo dojrzewającą. Grilluj przez 4 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony. Możesz również zapiec ser w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 10-15 minut. Rukolę i pomidorki dokładnie umyj, a następnie wymieszaj z sosem Heinz Caesar. Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Jeśli posiadasz w swojej spiżarni konfiturę z żurawiny, możesz ją dodać. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pozostałymi składnikami. I gotowe.
Rozpocznij sezon grillowy z nowymi smakami i odkryj pyszne połączenia potraw z sosami Heinz.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe