Marynata - sposób na wyrazisty smak
Musztarda, keczup, sos czosnkowy, aioli, tysiąca wysp czy barbecue to doskonałe dodatki do dań. Zwykle polewamy nimi już gotowe potrawy, jednak warto też poeksperymentować w kuchni i wykorzystać sosy Heinz do przygotowania np. bogatej w smaku marynaty.
Aromatyczną zalewą z dodatkiem Heinz 3 Pepper można natrzeć różne gatunki mięs. Grillowane krewetki będą wyśmienite dzięki marynacie, w której kluczowym składnikiem jest sos Coconut Lime. Zaś sos Sweet Barbecue świetnie sprawdzi się do zamarynowania kostki tofu.
Przedstawiamy pomysł na marynatę z dodatkiem sosu Heinz 3 Pepper.
Składniki:
- 50 ml sosu Heinz 3 Pepper,
- 20 ml soku z pomarańczy,
- 10 ml soku z cytryny,
- 10 ml miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Sos Heinz 3 Pepper połącz z miodem, sokiem z cytryny i z pomarańczy. Dodaj sól, pieprz, tymianek, oregano i posiekany czosnek. Całość dobrze wymieszaj, a następnie zamarynuj ulubione mięso, warzywa, czy rybę.
Sos na ciepło - głębia smaku
English Hot Mustard, Sos Tysiąca Wysp czy Heinz 3 Pepper są odporne na wysokie temperatury, dlatego nadają się jako dodatek do gorących sosów. Po podgrzaniu ich smak będzie jeszcze bogatszy. Rewelacyjnie dopełnią dania mięsne i warzywne.
Przepis na sos na ciepło z użyciem Heinz 3 Pepper.
Składniki:
- 200 ml śmietany 18%,
- 100 ml sosu Heinz 3 Pepper
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej śmietanę. Następnie dodaj sos Heinz 3 Pepper. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, by składniki dobrze się połączyły. I gotowe!
Dressing - najważniejszy składnik sałatek
Świeże warzywa są pyszne, ale dodatek dressingu to prawdziwy "game changer" każdej sałatki - przekonujemy się o tym już po pierwszym kęsie. Sos Heinz Tysiąca Wysp można dodać do sałatki z grillowanymi warzywami. Sos Aioli będzie współgrać ze śródziemnomorskim połączeniem rukoli i pomidorków koktajlowych.
Z kolei sos Heinz Caesar można wykorzystać jako aromatyczny dressing, którym polejemy sałatkę Cezar. Przedstawiamy przepis dla dwóch osób.
Składniki:
- 40 g parmezanu,
- 300 g piersi z indyka,
- 200 g sałaty rzymskiej,
- 60 g wędzonego boczku w plastrach,
- 40 g suszonych pomidorów,
- 80 g świeżego ogórka,
- 1 cytryna,
- 20 ml oleju lub zalewy z suszonych pomidorów,
- 10 ml oliwy
- 100 ml sosu Heinz Caesar,
- 2 kromki ciemnego pieczywa tostowego,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo: rękaw do pieczenia.
Marynata do indyka i sposób przygotowania:
Wymieszaj olej lub zalewę z suszonych pomidorów (indyk nabierze delikatnie pomidorowego smaku), startą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Nasmaruj indyka marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wstaw mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz je w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Sałatka - sposób przygotowania:
Parmezan zetrzyj na tarce. Boczek podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku do momentu, aż plastry będą złociste i chrupiące. Dwie kromki pieczywa tostowego przekrój po przekątnej - mają powstać łącznie cztery trójkąty. Następnie włóż je lub rozgrzanego piekarnika, by się zarumieniły. Umyj sałatę rzymską, pokrój ją wzdłuż w ćwiartki i przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Pokrój suszone pomidory, ogórka i upieczone mięso z indyka. Wszystkie składniki ułóż na talerzu i posyp je parmezanem. Sałatkę serwuj z sosem Heinz Caesar.
Dip idealny do chrupiących przekąsek
Przekąski fantastycznie komponują się z różnego rodzaju dipami na bazie sosów Heinz: Czosnkowego, Salsa Chilli czy też Coconut Lime. Będą pasować do nachosów, pokrojonych warzyw, a także do pieczywa. Jak przygotować dip z wykorzystaniem sosu Coconut Lime? Przedstawiamy sprawdzony przepis.
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- 50 g nerkowców,
- 20 g świeżej kolendry,
- 1 limonka,
- 2 łyżki oleju,
- 30 ml Sosu Heinz Coconut Lime,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Odcedź cieciorkę z zalewy. Na suchej patelni podpraż nerkowce, aż się zarumienią. Do blendera kielichowego wsyp cieciorkę oraz orzechy. Dodaj sok z limonki, olej oraz sos Heinz Coconut Lime. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, a na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Smacznego!
Teraz już wiesz, jak w prosty, ale niezwykle smaczny sposób możesz wykorzystać sosy Heinz do stworzenia domowych sosów na ciepło, marynat, dressingów i dipów.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe