Jak zrobić gofry z panierowanym kurczakiem, syropem klonowym i awokado, pieczone tłuste zgniatane ziemniaczki w sosie z bazylią, kolendrą i śmietaną, zupę serową z kurczakiem i grzankami, burgera "Peanut Jam" i glazurowane skrzydełka z kurczaka z orzechowym sosem kolendrowym?
Kolejny odcinek programu "MasterChef" już za nami. Tym razem uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem kulinarnym, bowiem musieli wykazać się niezwykłą kreatywnością w przygotowaniu i podaniu dań. Motywem przewodnim były dmuchane zabawki, jakie znaleźli w skrzyni. Krokodyl, zebra, a nawet… palma. Poznajmy przepisy na wybrane dania, które mogliśmy zobaczyć w 3. odcinku 12. sezonu. Zachęcamy do wypróbowania ich we własnej kuchni.
Soczysta sałatka, sztuka mięsa, porcja tofu czy świeżych warzyw będą jeszcze lepsze, gdy dodamy do nich jeden aromatyczny, podkręcający smak składnik. Dzięki sosom Heinz każde danie, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno stanie się przepyszne.
Soczysty, dobrze przyprawiony kotlet, świeża bułka, warzywa i podkręcające smak sosy. Burger to niezwykle uniwersalne danie, które można serwować na niezliczoną ilość sposobów.
Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.
Poczucie humoru ciężarnej Klaudii Halejcio zdecydowanie dopisuje. Aktorka zamieściła w mediach społecznościowych zabawne nagranie, na którym konsumuje burgera, a za jej plecami ćwiczy przyjaciółka. Ten kadr zdobył serca fanek.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Miłość Joanny Przetakiewicz i Rinke Rooyensa kwitnie. Joanna prężnie działa również na Instagramie. I dobrze, dzięki temu coraz więcej kobiet dowiaduje się o inicjatywie projektantki, czyli "Erze Nowych Kobiet". Co Rinke Rooyens serwuje do jedzenia swojej ukochanej, gdy chce jej sprawić przyjemność?
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?
Na plaży czas spędzamy zazwyczaj dość aktywnie, dlatego też warto pomyśleć o konkretnej przekąsce. Olivier Janiak zdecydował się na burgera! Wiecie jak zrobić burgera idealnego? Zobaczcie.
Na krakowskim Kazimierzu, na ulicy Kupa, w pewnym foodtrucku, dzieją się cuda. Zwycięzca 4. edycji MasterChefa Damian Kordas, Ewa Drzyzga i prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak przygotowują typowe świąteczne danie, czyli burgery ;) A w zasadzie to Damian je robi, a Ewa i Bartek smakują ;-)
Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak przygotował: smoky burgera, rozgrzewający kompot wzmocniony wiśniowym likierem, czekoladową lawę z konfiturą oraz sałatkę z kozim serem i malinowym balsamico.
W czym tkwi tajemnica dobrego burgera? Z jakiego pieczywa i mięsa powinno się robić burgery? O tym Mikołaj Rey rozmawiał z szefem kuchni Yahorem Piotrouskim, który pokazał mu, jak zrobić zdrowego.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!
Justyna i Michał wybierają się w długą podróż poślubną po Europie. On będzie uczył windsurfingu, a ona będzie pisać książkę kucharską dla podróżników. Dziś w naszej kuchni opowiedzieli jak wyobrażają sobie swoją przygodę!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarne marzenia Roberta Kantereita spełniła, blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Jak myślicie co najbardziej smakowało Robertowi: klasyczny hamburger, hamburger śródziemnomorski czy może burger z ciecierzycy lub łososia? ;)
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
Czy zastanawialiście się, co dzieje się z żywnością w piekarniku, garnku lub na patelni? Czym jest RAWdieta? O sekretach tej diety rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z propagatorką zdrowego i ekologicznego stylu życia Reni Jusis oraz Pawłem Rumińskim, właścicielem restauracji Raw Organic. Jak przyrządza się burgera witariańskiego?