Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem 

MasterChef, sezon 12., odcinek 3.
MasterChef, sezon 12., odcinek 3.
MasterChef. Wielkie Grillowanie, zobacz relację z planu
MasterChef. Wielkie Grillowanie, zobacz relację z planu
MasterChef. Wielkie Grillowanie
MasterChef. Wielkie Grillowanie
Kolejny odcinek programu "MasterChef" już za nami. Tym razem uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem kulinarnym, bowiem musieli wykazać się niezwykłą kreatywnością w przygotowaniu i podaniu dań. Motywem przewodnim były dmuchane zabawki, jakie znaleźli w skrzyni. Krokodyl, zebra, a nawet… palma. Poznajmy przepisy na wybrane dania, które mogliśmy zobaczyć w 3. odcinku 12. sezonu. Zachęcamy do wypróbowania ich we własnej kuchni. 

Kotleciki cielęce z grilliatą i tzatziki

Kotleciki jagnięce
Przepis na kotleciki jagnięce z MasterChefa
Kotleciki jagnięce
Źródło: TVN

Kotleciki z grillowanymi warzywami to coś, co z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim podczas rodzinnego obiadu. Delikatne i zamarynowane mięso w towarzystwie cukini, bakłażana oraz greckiego tzatziki, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Autor przepisu: Tomasz Marczewski

Składniki:

  • dwie cukinie,
    • dwa bakłażany,
      • ogórek zielony,
        • dwie główki czosnku,
          • jogurt grecki,
            • 200 g twarogu,
              • zielona pietruszka,
                • chili,
                  • mięta,
                    • rozmaryn,
                      • tymianek,
                        • koperek zielony,
                          • oliwa z oliwek,
                            • olej rzepakowy,
                              • masło,
                                • mięso cielęce,
                                  • opcjonalnie: pomidorki cherry.

                                    Sposób wykonania:

                                    Grilliata

                                    Bakłażana oraz cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. pół centymetra. Doprawiamy solą, a następnie grillujemy na suchej przez około 10 minut. W tym samym czasie wkładamy główkę rozgniecionego czosnku, całe chili, wkrawamy pęczek pietruszki i zalewamy 1 l oliwy. Do powstałej marynaty wrzucamy grillowane warzywa i marynujemy całą noc, aczkolwiek już po godzinie będą smaczne.

                                    Tzatziki

                                    Zielony ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odcedzamy. W kolejnym kroku łączymy jogurt z twarogiem i dodajemy do tego kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki, miętę oraz odrobinę koperku.

                                    Kotleciki cielęce

                                    Mięso marynujemy w oleju z solą, rozmarynem i tymiankiem. Po godzinie wykładamy na patelnię i grillujemy przez ok. cztery minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy kotleciki na bok, a na drugą patelnię wlewamy zalewę i podgrzewamy. Do mieszanki dodajemy masło i czosnek oraz przekładamy mięso. Wszystko bastujemy przez ok. pięć minut. Na koniec wyjmujemy i odstawiamy mięso, aby odpoczęło.

                                    Sposób podania:

                                    Do małej miseczki wkładamy wcześniej przygotowane tzatziki. Przygotowane kotleciki i grilliatę serwujemy na płaskim talerzu. Do wszystkiego można dodać pomidorki cherry. Smacznego!

                                    Burger z dorszem z salsą, sałatką i grillowanym ananasem

                                    Burger w finezyjnym wydaniu? Dlaczego nie! Koniecznie spróbuj burgera z dorsza podanego w towarzystwie sałatki z czerwonej kapusty, nieziemską salsą z truskawek i rabarbaru, a także grillowanym ananasem. Gwarantujemy, że smak jest nie do opisania.

                                    Autorką przepisu jest: Anna Barndt- Zebra

                                    Bułka

                                    Składniki:

                                    • cztery jajka,
                                      • 100 ml mleka,
                                        • 25 g drożdży,
                                          • 400 g mąki pszennej,
                                            • 170 g masła,
                                              • 50 g cukru,
                                                • szczypta maku i soli.

                                                  Burger z dorsza

                                                  Składniki:

                                                  • 200 g dorsza,
                                                    • jedno jajko,
                                                      • cztery gałązki koperku,
                                                        • dwie gałązki kolendry,
                                                          • skórka z cytryny i pomarańczy,
                                                            • chilli,
                                                              • sól do smaku.

                                                                Salsa

                                                                Składniki:

                                                                • garść truskawek,
                                                                  • dwie gałązki rabarbaru,
                                                                    • 25 g masła,
                                                                      • łyżka cukru.

                                                                        Sałatka

                                                                        Składniki:

                                                                        • ¼ czerwonej kapusty,
                                                                          • marchewka,
                                                                            • pół ogórka,
                                                                              • odrobina świeżego chilli,
                                                                                • sól do smaku.

                                                                                  Winegret

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • sok z połowy cytryny,
                                                                                    • dwie łyżki oliwy,
                                                                                      • łyżka miodu,
                                                                                        • pół łyżeczki musztardy,
                                                                                          • łyżka sosu z rabarbaru i truskawek.

                                                                                            Sposób wykonania:

                                                                                            Bułka

                                                                                            Podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i dokładnie mieszkamy. Tak powstały rozczyn zostawiamy na 20 minut. Następnie całość przelewamy do miski miksera, mieszamy i w trakcie dodajemy stopniowo mąkę. W kolejnym kroku dodajemy sól, jajka, a także miękkie masło (pokrojone wcześniej w kostkę). Całe ciasto wyrabiamy i tworzymy bułeczki. Zostawiamy je na 15 minut pod przykryciem, aby wyrosły.

                                                                                            Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy na czubku makiem. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.

                                                                                            Burger z dorsza

                                                                                            Siekamy dorsza na grube kawałki. Dodajemy jajko, koperek, kolendrę, skórkę z cytrusów, chili i odrobinę soli do smaku. Całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej łyżce oliwy, smażymy burgery z obu stron, po cztery minuty na jedną z nich. Zdejmujemy po wyraźnym zarumienieniu.

                                                                                            Sos

                                                                                            Truskawki oraz rabarbar kroimy i wrzucamy na patelnię w towarzystwie masła i cukru. Całość smażymy kilka minut, a następnie blendujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.

                                                                                            Winegret

                                                                                            Do miseczki wlewamy oliwę, miód, sok z cytryny, sos ze zblendowanych owoców oraz musztardę. Wszystko należy wymieszać.

                                                                                            Sałatka

                                                                                            Szatkujemy czerwoną kapustę, a następnie posypujemy solą. Odstawiamy całość na 10 minut do momentu, aż kapusta skruszeje. Odsączamy i wylewamy nadmiar wody, dodając jedną startą marchewkę i pokrojonego ogórka. Na koniec polewamy wszystko sosem winegret.

                                                                                            Sposób podania:

                                                                                            Rozkrajamy bułkę, a następnie nakładamy sos i smarujemy nim obie połówki pieczywa. Wykładamy przygotowanego burgera z dorsza, dodajemy sałatkę z sosem winegret, a na koniec przykrywamy drugą połówką bułki.

                                                                                            Mamy nadzieję, że przepis na kotleciki i burgera na stale zagoszczą na Twoim stole. Jeśli chcesz poznać więcej smakowitych dań, sprawdź książkę przepisów, która jest dostępna na stronie tvn.pl.

                                                                                            Kiedy emisja "MasterChefa"?

                                                                                            Kolejne zmagania naszych wybitnych kucharzy-amatorów obejrzysz już w następną niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN lub platformie player.pl. 

                                                                                            Sprawdź również:

                                                                                            Autor: Kinga Banasik

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana