Kotleciki cielęce z grilliatą i tzatziki
Kotleciki z grillowanymi warzywami to coś, co z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim podczas rodzinnego obiadu. Delikatne i zamarynowane mięso w towarzystwie cukini, bakłażana oraz greckiego tzatziki, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Autor przepisu: Tomasz Marczewski
Składniki:
- dwie cukinie,
- dwa bakłażany,
- ogórek zielony,
- dwie główki czosnku,
- jogurt grecki,
- 200 g twarogu,
- zielona pietruszka,
- chili,
- mięta,
- rozmaryn,
- tymianek,
- koperek zielony,
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- masło,
- mięso cielęce,
- opcjonalnie: pomidorki cherry.
Sposób wykonania:
Grilliata
Bakłażana oraz cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. pół centymetra. Doprawiamy solą, a następnie grillujemy na suchej przez około 10 minut. W tym samym czasie wkładamy główkę rozgniecionego czosnku, całe chili, wkrawamy pęczek pietruszki i zalewamy 1 l oliwy. Do powstałej marynaty wrzucamy grillowane warzywa i marynujemy całą noc, aczkolwiek już po godzinie będą smaczne.
Tzatziki
Zielony ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odcedzamy. W kolejnym kroku łączymy jogurt z twarogiem i dodajemy do tego kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki, miętę oraz odrobinę koperku.
Kotleciki cielęce
Mięso marynujemy w oleju z solą, rozmarynem i tymiankiem. Po godzinie wykładamy na patelnię i grillujemy przez ok. cztery minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy kotleciki na bok, a na drugą patelnię wlewamy zalewę i podgrzewamy. Do mieszanki dodajemy masło i czosnek oraz przekładamy mięso. Wszystko bastujemy przez ok. pięć minut. Na koniec wyjmujemy i odstawiamy mięso, aby odpoczęło.
Sposób podania:
Do małej miseczki wkładamy wcześniej przygotowane tzatziki. Przygotowane kotleciki i grilliatę serwujemy na płaskim talerzu. Do wszystkiego można dodać pomidorki cherry. Smacznego!
Burger z dorszem z salsą, sałatką i grillowanym ananasem
Burger w finezyjnym wydaniu? Dlaczego nie! Koniecznie spróbuj burgera z dorsza podanego w towarzystwie sałatki z czerwonej kapusty, nieziemską salsą z truskawek i rabarbaru, a także grillowanym ananasem. Gwarantujemy, że smak jest nie do opisania.
Autorką przepisu jest: Anna Barndt- Zebra
Bułka
Składniki:
- cztery jajka,
- 100 ml mleka,
- 25 g drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- 170 g masła,
- 50 g cukru,
- szczypta maku i soli.
Burger z dorsza
Składniki:
- 200 g dorsza,
- jedno jajko,
- cztery gałązki koperku,
- dwie gałązki kolendry,
- skórka z cytryny i pomarańczy,
- chilli,
- sól do smaku.
Salsa
Składniki:
- garść truskawek,
- dwie gałązki rabarbaru,
- 25 g masła,
- łyżka cukru.
Sałatka
Składniki:
- ¼ czerwonej kapusty,
- marchewka,
- pół ogórka,
- odrobina świeżego chilli,
- sól do smaku.
Winegret
Składniki:
- sok z połowy cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- łyżka miodu,
- pół łyżeczki musztardy,
- łyżka sosu z rabarbaru i truskawek.
Sposób wykonania:
Bułka
Podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i dokładnie mieszkamy. Tak powstały rozczyn zostawiamy na 20 minut. Następnie całość przelewamy do miski miksera, mieszamy i w trakcie dodajemy stopniowo mąkę. W kolejnym kroku dodajemy sól, jajka, a także miękkie masło (pokrojone wcześniej w kostkę). Całe ciasto wyrabiamy i tworzymy bułeczki. Zostawiamy je na 15 minut pod przykryciem, aby wyrosły.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy na czubku makiem. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.
Burger z dorsza
Siekamy dorsza na grube kawałki. Dodajemy jajko, koperek, kolendrę, skórkę z cytrusów, chili i odrobinę soli do smaku. Całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej łyżce oliwy, smażymy burgery z obu stron, po cztery minuty na jedną z nich. Zdejmujemy po wyraźnym zarumienieniu.
Sos
Truskawki oraz rabarbar kroimy i wrzucamy na patelnię w towarzystwie masła i cukru. Całość smażymy kilka minut, a następnie blendujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Winegret
Do miseczki wlewamy oliwę, miód, sok z cytryny, sos ze zblendowanych owoców oraz musztardę. Wszystko należy wymieszać.
Sałatka
Szatkujemy czerwoną kapustę, a następnie posypujemy solą. Odstawiamy całość na 10 minut do momentu, aż kapusta skruszeje. Odsączamy i wylewamy nadmiar wody, dodając jedną startą marchewkę i pokrojonego ogórka. Na koniec polewamy wszystko sosem winegret.
Sposób podania:
Rozkrajamy bułkę, a następnie nakładamy sos i smarujemy nim obie połówki pieczywa. Wykładamy przygotowanego burgera z dorsza, dodajemy sałatkę z sosem winegret, a na koniec przykrywamy drugą połówką bułki.
Mamy nadzieję, że przepis na kotleciki i burgera na stale zagoszczą na Twoim stole. Jeśli chcesz poznać więcej smakowitych dań, sprawdź książkę przepisów, która jest dostępna na stronie tvn.pl.
Kiedy emisja "MasterChefa"?
Kolejne zmagania naszych wybitnych kucharzy-amatorów obejrzysz już w następną niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN lub platformie player.pl.
Sprawdź również:
- Chłodniki na upalne dni z przepisów Basi Ritz, które zaskoczą nawet najwykwintniejszych smakoszy
- "MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?
- Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN