Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem 

Przepis na kotleciki jagnięce z MasterChefa
MasterChef, sezon 12., odcinek 3.
MasterChef, sezon 12., odcinek 3.
MasterChef. Wielkie Grillowanie, zobacz relację z planu
MasterChef. Wielkie Grillowanie, zobacz relację z planu
MasterChef. Wielkie Grillowanie
MasterChef. Wielkie Grillowanie
Kolejny odcinek programu "MasterChef" już za nami. Tym razem uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem kulinarnym, bowiem musieli wykazać się niezwykłą kreatywnością w przygotowaniu i podaniu dań. Motywem przewodnim były dmuchane zabawki, jakie znaleźli w skrzyni. Krokodyl, zebra, a nawet… palma. Poznajmy przepisy na wybrane dania, które mogliśmy zobaczyć w 3. odcinku 12. sezonu. Zachęcamy do wypróbowania ich we własnej kuchni. 

Kotleciki cielęce z grilliatą i tzatziki

Kotleciki jagnięce
Przepis na kotleciki jagnięce z MasterChefa
Kotleciki jagnięce
Źródło: TVN

Kotleciki z grillowanymi warzywami to coś, co z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim podczas rodzinnego obiadu. Delikatne i zamarynowane mięso w towarzystwie cukini, bakłażana oraz greckiego tzatziki, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Autor przepisu: Tomasz Marczewski

Składniki:

  • dwie cukinie,
  • dwa bakłażany,
  • ogórek zielony,
  • dwie główki czosnku,
  • jogurt grecki,
  • 200 g twarogu,
  • zielona pietruszka,
  • chili,
  • mięta,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • koperek zielony,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • masło,
  • mięso cielęce,
  • opcjonalnie: pomidorki cherry.

Sposób wykonania:

Grilliata

Bakłażana oraz cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. pół centymetra. Doprawiamy solą, a następnie grillujemy na suchej przez około 10 minut. W tym samym czasie wkładamy główkę rozgniecionego czosnku, całe chili, wkrawamy pęczek pietruszki i zalewamy 1 l oliwy. Do powstałej marynaty wrzucamy grillowane warzywa i marynujemy całą noc, aczkolwiek już po godzinie będą smaczne.

Tzatziki

Zielony ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odcedzamy. W kolejnym kroku łączymy jogurt z twarogiem i dodajemy do tego kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki, miętę oraz odrobinę koperku.

Kotleciki cielęce

Mięso marynujemy w oleju z solą, rozmarynem i tymiankiem. Po godzinie wykładamy na patelnię i grillujemy przez ok. cztery minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy kotleciki na bok, a na drugą patelnię wlewamy zalewę i podgrzewamy. Do mieszanki dodajemy masło i czosnek oraz przekładamy mięso. Wszystko bastujemy przez ok. pięć minut. Na koniec wyjmujemy i odstawiamy mięso, aby odpoczęło.

Sposób podania:

Do małej miseczki wkładamy wcześniej przygotowane tzatziki. Przygotowane kotleciki i grilliatę serwujemy na płaskim talerzu. Do wszystkiego można dodać pomidorki cherry. Smacznego!

Burger z dorszem z salsą, sałatką i grillowanym ananasem

Burger w finezyjnym wydaniu? Dlaczego nie! Koniecznie spróbuj burgera z dorsza podanego w towarzystwie sałatki z czerwonej kapusty, nieziemską salsą z truskawek i rabarbaru, a także grillowanym ananasem. Gwarantujemy, że smak jest nie do opisania.

Autorką przepisu jest: Anna Barndt- Zebra

Bułka

Składniki:

  • cztery jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 170 g masła,
  • 50 g cukru,
  • szczypta maku i soli.

Burger z dorsza

Składniki:

  • 200 g dorsza,
  • jedno jajko,
  • cztery gałązki koperku,
  • dwie gałązki kolendry,
  • skórka z cytryny i pomarańczy,
  • chilli,
  • sól do smaku.

Salsa

Składniki:

  • garść truskawek,
  • dwie gałązki rabarbaru,
  • 25 g masła,
  • łyżka cukru.

Sałatka

Składniki:

  • ¼ czerwonej kapusty,
  • marchewka,
  • pół ogórka,
  • odrobina świeżego chilli,
  • sól do smaku.

Winegret

Składniki:

  • sok z połowy cytryny,
  • dwie łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • łyżka sosu z rabarbaru i truskawek.

Sposób wykonania:

Bułka

Podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i dokładnie mieszkamy. Tak powstały rozczyn zostawiamy na 20 minut. Następnie całość przelewamy do miski miksera, mieszamy i w trakcie dodajemy stopniowo mąkę. W kolejnym kroku dodajemy sól, jajka, a także miękkie masło (pokrojone wcześniej w kostkę). Całe ciasto wyrabiamy i tworzymy bułeczki. Zostawiamy je na 15 minut pod przykryciem, aby wyrosły.

Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy na czubku makiem. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.

Burger z dorsza

Siekamy dorsza na grube kawałki. Dodajemy jajko, koperek, kolendrę, skórkę z cytrusów, chili i odrobinę soli do smaku. Całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej łyżce oliwy, smażymy burgery z obu stron, po cztery minuty na jedną z nich. Zdejmujemy po wyraźnym zarumienieniu.

Sos

Truskawki oraz rabarbar kroimy i wrzucamy na patelnię w towarzystwie masła i cukru. Całość smażymy kilka minut, a następnie blendujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.

Winegret

Do miseczki wlewamy oliwę, miód, sok z cytryny, sos ze zblendowanych owoców oraz musztardę. Wszystko należy wymieszać.

Sałatka

Szatkujemy czerwoną kapustę, a następnie posypujemy solą. Odstawiamy całość na 10 minut do momentu, aż kapusta skruszeje. Odsączamy i wylewamy nadmiar wody, dodając jedną startą marchewkę i pokrojonego ogórka. Na koniec polewamy wszystko sosem winegret.

Sposób podania:

Rozkrajamy bułkę, a następnie nakładamy sos i smarujemy nim obie połówki pieczywa. Wykładamy przygotowanego burgera z dorsza, dodajemy sałatkę z sosem winegret, a na koniec przykrywamy drugą połówką bułki.

Mamy nadzieję, że przepis na kotleciki i burgera na stale zagoszczą na Twoim stole. Jeśli chcesz poznać więcej smakowitych dań, sprawdź książkę przepisów, która jest dostępna na stronie tvn.pl.

Kiedy emisja "MasterChefa"?

Kolejne zmagania naszych wybitnych kucharzy-amatorów obejrzysz już w następną niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN lub platformie player.pl. 

Sprawdź również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości