"MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?

"MasterChef". Sezon 12., odcinek 2.
W programie "MasterChef" kucharze-amatorzy walczą o zwycięstwo poprzez brzuchy i podniebienia grupy jurorów, oceniających ich kulinarny talent. W artykule przygotowaliśmy zestawienie ciekawych przepisów, gdzie głównym składnikiem jest ryba. Łosoś, dorsz czy sandacz?

Jeżeli śledzisz zmagania uczestników dwunastego sezonu tego reality show, z pewnością czujesz głód na samą myśl o pysznościach, które przygotowują… a dzisiaj masz możliwość ugotować to, co oni. Przetestuj przepisy uczestników "MasterChefa" na łososia, sandacza i dorsza.

Łosoś ze szparagami z sosem beurre blanc

Łosoś i szparagi to doskonałe połączenie, które nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale doskonale wpływa na zdrowie, bo zawiera w sobie moc składników odżywczych. Maciej Pisarczyk sugeruje, aby podawać je z sosem beurre blanc.

Autor: Maciej Pisarczyk

Składniki na łososia ze szparagami:

  • 200 g łososia,
    • trzy szparagi,
      • szalotka,
        • 100 ml octu winnego/białego wina,
          • masło,
            • cukier, sól,
              • 100 ml soku z cytrusów (u mnie cytryna i limonka),
                • 1 g agaru.

                  Sposób przygotowania łososia ze szparagami:

                  Łososia zapekluj w mieszaninie cukru z solą (1:1). Po trzydziestu minutach przepłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Szparagi ugotuj w 500 ml wody oraz z dodatkiem 50 g masła. Po ok. trzech minutach wrzuć je do wody z lodem. Osuszonego łososia połóż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, skórą do dołu. Po przyrumienieniu skórki bastuj masłem, ok. minutę.

                  Żel z cytrusów:

                  Sok z cytryny wymieszaj z agarem i gotujemy przez minutę. Dopraw cukrem do smaku. Następnie przetrzyj przez sitko i umieść w rękawie cukierniczym.

                  Sos buerre blanc:

                  Ocet winny lub wino białe zredukuj z szalotkami (do ok. 2-3 łyżek), przecedź przez sitko. Całość wrzuć na patelnię i dodaj 100 g masła.

                  Podanie:

                  Łososia podajemy na talerzu ze szparagami, szparagi dekorujemy żelem z cytrusów, polewamy sosem beurre blanc.

                  Congee z dorszem i olejem z chilli i cebulą

                  Kamil Zych przedstawia rybę w nieco innej, ostrzejszej odsłonie. Do dania proponuje wykorzystanie dorsza – jednej z najwartościowszych i najsmaczniejszych ryb dostępnych na polskim rynku. A gdyby tak dodać do niego chili i cebulę…?

                  Autor: Kamil Zych

                  Składniki na congee z dorszem:

                  • ćwierć szklanki ryżu jaśminowego,
                    • jajko,
                      • dwa filety z dorsza,
                        • trzy szalotki,
                          • trzy ząbki czosnku,
                            • 2 cm świeżego imbiru,
                              • czerwona cebula,
                                • papryczka chili,
                                  • pęczek zielonej cebulki,
                                    • 200 ml oleju rzepakowego,
                                      • 100 ml octu,
                                        • łyżeczka cukru,
                                          • sól, pieprz,
                                            • sos sojowy,
                                              • olej sezamowy,
                                                • sos rybny,
                                                  • sezam biały.

                                                    Sposób przygotowania congee z dorszem:

                                                    Ryż przepłucz trzykrotnie. Zagotuj wodę w proporcjach ok. osiem razy większych od ryżu. Do wody dodaj łyżkę oleju rzepakowego i szczyptę soli, a następnie zaczekaj, aż się zagotuje i wrzuć ryż. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, ok. pół godziny. Następnie wymieszaj ryż rózgą kuchenną do osiągnięcia konsystencji kleiku. Do ryżu dorzuć drobno pokrojony imbir, pół ząbka czosnku, siekaną zieloną cebulkę oraz drobno pokrojony filet z dorsza. Całość dopraw sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym i zdejmij z ognia.

                                                    Olej czosnkowy:

                                                    Do rondelka wlej olej i dorzuć do niego pozostały czosnek, chili i szalotkę. Całość gotuj na małym ogniu ok. czterdzieści pięć minut, po czym odcedź.

                                                    Dodatki:

                                                    Jajko ugotuj na miękko. Posyp drugi filet solą, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym do momentu uzyskania złotego koloru każdej ze stron. Pokrojoną na drobną kostkę czerwoną cebulę zalej zagotowaną wodą z octem w proporcjach 1:1 oraz szczyptą soli i łyżeczką cukru. Po piętnastu minutach odcedź.

                                                    Podanie:

                                                    Do głębokiego talerza nalej congee. Na górze połóż usmażony filet z dorsza, jajko, piklowaną czerwoną cebulę. Całość polej przygotowanym olejem. Potrawę posyp sezamem i zieloną cebulką.

                                                    Sandacz smażony na maśle z grillowanymi warzywami i zielonymi szparagami polanymi sosem cytrusowo-maślanym

                                                    Ostatnim przepisem, który proponujemy, to przygotowana przez Martę Dulińską ryba słodkowodna – sandacz. Autorka przepisu sugeruje podanie go z grillowanymi warzywami oraz sosem cytrusowo-maślanym, który dodatkowo wydobywa z dania rybny aromat.

                                                    Autorka: Marta Dulińska

                                                    Składniki na sandacza smażonego na maśle z grillowanymi warzywami:

                                                    • filet z sandacza,
                                                      • 20 g masła,
                                                        • pieprz, sól.

                                                          Składniki na sos:

                                                          • 80 g masła,
                                                            • dwie łyżki cukru,
                                                              • dwie pomarańcze,
                                                                • dwie cytryny,
                                                                  • sól, pieprz.

                                                                    Warzywa:

                                                                    • marchewka,
                                                                      • pęczek szparagów zielonych,
                                                                        • dwie szalotki,
                                                                          • łyżka oliwy,
                                                                            • gałązka świeżego tymianku,
                                                                              • łyżka soku z cytryny,
                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                  Sposób przygotowania sandacza smażonego na maśle z grillowanymi warzywami:

                                                                                  Sandacz:

                                                                                  Filet sandacza posyp solą i pieprzem z każdej ze stron. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i usmaż rybę. Pomasełkuj rybę i smaż ok. minutę z każdej strony.

                                                                                  Sos:

                                                                                  Karmelizuj cukier w rondelku z grubym dnem, dodaj sok z cytrusów, zredukuj o połowę. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj masło i energicznie mieszaj, dopóki całość nie połączy się w masę, która będzie miała konsystencję sosu.

                                                                                  Warzywa:

                                                                                  Szparagi wrzuć do osolonej wrzącej wody na ok. trzy minuty, a następnie blanszuj je na maśle. Resztę warzyw upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. dwadzieścia pięć minut, uprzednio skraplając je sokiem z cytryny, oliwą i przyprawiając odrobiną soli, pieprzem i świeżym tymiankiem. Po tym czasie wyciągnij warzywa z piekarnika i przysmaż je na patelni, na której wcześniej smażyliśmy szparagi.

                                                                                  Podanie:

                                                                                  Szparagi przetnij na pół i ułóż po skosie na talerzu, a na to połóż resztę warzyw. Na warzywa wyłóż sandacza i całość polej sosem.

                                                                                  Przepisy, w których główną rolę odgrywa ryba, przygotowane przez uczestników programu "MasterChef" sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacyjne. Możesz je podać swoim przyjaciołom oraz rodzinie, ale bardziej oficjalne okoliczności także będą odpowiednie. Którą z ryb weźmiesz na tapet jako pierwszą, to już zależy od Ciebie.

                                                                                  Kiedy nowe odcinki "MasterChef"?

                                                                                  Odcinki emitowane są co niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz w serwisie Player.pl.

                                                                                  Czytaj także:

                                                                                  Autor: Agata Domagała

                                                                                  Źródło: tvn.pl, player.pl

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana