W tym artykule zdradzimy Ci przepisy na 5 najlepszych dań nowego “MasterChefa Juniora”.
Najlepsze przepisy Ignacego Jabłońskiego z 8 edycji programu “MasterChef Junior”
Oto przepisy na 5, naszym zdaniem, najlepszych dań Ignacego ze wszystkich odcinków 8 edycji programu “MasterChef Junior”. Sprawdź, jakie dania wybraliśmy.
1. Owocowa tarta na słodko
Składniki na ciasto francuskie:
- mąka – 400 g,
- masło – 350 g,
- zimna woda – 200 ml,
- sól – 14 g.
Sposób przygotowania:
- Sól rozpuść w wodzie.
- Rozpuść 50 g masła i wlej je do miski z osoloną wodą.
- Do miski dodaj mąkę i wyrób ciasto, a następnie włóż je do lodówki na 15-20 minut.
- Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 2 cm.
- Na środek ciasta nałóż 300 g masła i zawiń w kopertę. Ponownie włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj.
- Złóż do środka zewnętrzne strony ciasta i rozwałkuj – czynność powtórz 6 razy.
Składniki na tartę:
- przygotowane ciasto francuskie,
- jabłko – 1 szt.,
- cynamon – 5 łyżeczek,
- cukier – 50 g,
- cukier trzcinowy – 50 g,
- woda – 100 ml,
- maliny – 100 g,
- czerwona porzeczka,
- liście mięty – 5 szt.,
- ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 2 łyżeczki,
- cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker – pół opakowania,
- owoce: maliny, borówki, jeżyny,
- gorzka czekolada.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp cukier trzcinowy, cukier, cynamon i wlej wodę. Wymieszaj i dodaj jabłko pokrojone na kawałki. Odstaw całość na ok. 40 minut.
- Ciasto francuskie wyłóż do formy na tarteletki.
- Jabłka wyciągnij z zalewy i połóż na ciasto francuskie.
- Do garnka włóż maliny, cukier, ekstrakt z wanilii. Całość gotuj około 5-10 minut. Gotowy mus przełóż na jabłka.
- Z ciasta francuskiego wykrój plastry i ułóż w kratkę na wierzchu tarty.
- Piecz w 215 stopniach około 5 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 195 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wyjmij z piekarnika gotowe tarty i polej je rozpuszczoną czekoladą.
2. Skrzydełka z kurczaka w sosie śmietanowym po francusku
Składniki:
- skrzydełka całe – 5 szt.,
- pieczarki – 200-300 g,
- masło – 1 kostka,
- marchew – 1 szt.,
- śmietana 30% – 300-500 ml,
- kapusta włoska – 1 szt.,
- cebula – 2 szt.,
- czosnek – 1 główka,
- świeży tymianek – 1 gałązka,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- białe wino – 50 ml.
Sposób przygotowania skrzydełek:
- Skrzydełka przetnij przy ruchomych częściach tak, aby przeciąć ścięgna. Ze środkowej części skrzydełka wyjmij kostkę tak, aby została w nim tylko jedna środkowa kość. Odstaw.
- Szerszą część skrzydełka odłóż do rondelka.
- Na rozgrzanej patelni położyć odłożone wcześniej skrzydełka z kostką i delikatnie podsmażyć je z każdej strony przez około 5-10 minut. Opcjonalnie można je poddusić w przecedzonym sosie do czasu, aż będą miękkie.
Sposób przygotowania duxelle:
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na patelnię, dodaj szczyptę soli i podduś z łyżką masła, od czasu do czasu mieszając.
Sposób przygotowania mięsa i sosu:
- Cebulę obierz i przekrój na 4 części.
- Główkę czosnku rozgnieć na ząbki i dodać do skrzydełek. Całość delikatnie podsmaż na maśle ze szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie wlej wino i lekko je zredukuj.
- Skrzydełka podlej śmietaną i podduś składniki przez około 5-10 minut, aż do momentu, gdy sos się lekko nie zredukuje.
- Gdy skrzydełka będą już miękkie, przełóż je na deskę. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.
- Wymieszaj z kawałkiem duszonej cebuli.
- Z kapusty wybierz najładniejszy liść i odetnij od niego twarde części, następnie sparz je we wrzątku i zahartuj zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odłóż.
- Na metalowym ringu o średnicy 8-9 cm rozłóż folię spożywczą. Połóż na nią sparzony liść kapusty, nałóż farsz mięsny i zawiń gołąbek.
- Zawinięty w folię gołąbek włóż do niegotującego się wrzątku.
- Sos przecedź, aby zyskał gładką konsystencję i zredukuj.
Sposób przygotowania marchwi:
- Marchew umyj i obierz formując małe kawałki równej wielkości.
- Do wody dodaj odrobinę masła i soli. Włóż do niej marchew i ugotuj na półtwardo.
Sposób podania:
Na talerzu ułóż duxelle grzybowe uformowane przez metalowy ring. Na środku ułóż odwinięty z folii gołąbek. Obok wyłóż po lekkim skosie trzy marchewki oraz trzy skrzydełka z kostką. Zmiksowany z masłem sos obficie wylać na talerz tak, aby przykrył jego dno
3. Lody kokosowe z białą czekoladą
Składniki:
- śmietanka – 500 ml,
- biała czekolada – 2 tabliczki,
- mleczko kokosowe – 100 g,
- wiórki kokosowe – 70 g,
- azot.
Sposób przygotowania:
- Do blendera planetarnego wlej mleczko kokosowe i ubij je na sztywną masę.
- Białą czekoladę zetrzyj na tarce. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i dodaj do ubitego mleczka kokosowego.
- Cały czas mieszając powstałą masę, dodawaj azot, ściągając łyżką z boku powstałe lody.
- Gotowe lody przełóż do zamrażarki.
- Lody podawaj z pucharku.
4. Ramen
Składniki:
- seler – pół sztuki,
- marchew – 1 sztuka,
- pietruszka – 1 sztuka,
- natka pietruszki,
- mięso drobiowe – 0,5 kg,
- mięso wołowe – 100 g,
- sos sojowy – 20 ml,
- sos rybny – 20 ml,
- makaron ryżowy – 200 g,
- jaja – 3 sztuki,
- woda – 1 L,
- kiełki fasoli.
Sposób przygotowania:
- Seler, pietruszkę i marchew pokrój drobno. Przełóż do garnka i zalej wodą.
- Do garnka dodaj mięso drobiowe i wołowe. Całość zagotuj.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 40 minut, by uzyskać bulion.
- W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy.
- Do wrzątku wrzuć 3 jaja na 3 minuty, tak aby żółtko było płynne.
- Do bulionu dodaj sos rybny i sojowy. Całość przelej przez sitko.
Sposób podania:
Bulion przelej do miseczki i dodaj makaron. Na wierzch połóż jajko, wołowinę, kiełki fasoli i posiekaną marchew.
5. Makaron rustykalny
Składniki na makaron:
- mąka – 300 g,
- jaja – 3 szt.,
- sól – ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania makaronu:
- Do mąki wbij jaja i dodaj sól. Zagnieć ciasto.
- Ciasto rozwałkuj i pokrój na makaron.
- Makaron wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj 7 minut.
- Ugotowany makaron odcedź.
Składniki na sos:
- śmietanka 18%,
- czarny czosnek – 2 ząbki,
- czerwone wino – 100 ml,
- suszone pomidory – 8 szt.,
- zioła prowansalskie,
- smardze suszone – 50 g,
- parmezan – 30 g,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania sosu:
- Wino wlej na patelnię. Dodaj do niego czarny czosnek, suszone pomidory i smardze. Smaż 10 minut.
- Odlej nadmiar wina, resztę składników zmiksuj i dodaj do nich śmietankę.
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem i przełóż na talerz.
- Danie podawaj posypane startym parmezanem.
8. sezon programu “MasterChef Junior” dobiegł już końca, jednak w dalszym ciągu możesz oglądać swój ulubiony program kulinarny. Wszystkie jego odcinki dostępne są na platformie wideo na życzenie Player.pl.
Zobacz także:
- Zwycięzca "MasterChefa Juniora" o swojej pasji. "Gotować nauczyłem się sam"
- MasterChef Junior 8. Kto wygrał? Finałowe przepisy
- Przepisy Ignacego - zwycięzcy 8. edycji MasterChef Junior
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN