Ignacy Jabłoński – poznaj 5 najlepszych przepisów zwycięzcy 8. edycji programu “MasterChef Junior”

Ignacy Jabłoński - 5 najlepszych przepisów zwycięzcy 8. edycji programu “MasterChef Junior”
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ignacy Jabłoński, zwycięzca „MasterChef Junior”
Ignacy Jabłoński, zwycięzca „MasterChef Junior”
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
12-letni zwycięzca 8. edycji programu “MasterChef Junior” pochodzi z Milanówka. Chłopiec już od dłuższego czasu interesuje się gotowaniem. W programie nie raz zachwycił widzów i jurorów swoimi daniami. Inspiracje do swoich przepisów czerpie głównie z podróży, szczególnie z Tajlandii, gdzie przeżył największą przygodę kulinarną swojego życia. Chłopca cechuje niesamowita kreatywność, co udowodnił łącząc w swoich daniach różne nieoczywiste smaki. 

W tym artykule zdradzimy Ci przepisy na 5 najlepszych dań nowego “MasterChefa Juniora”.

Najlepsze przepisy Ignacego Jabłońskiego z 8 edycji programu “MasterChef Junior”

Oto przepisy na 5, naszym zdaniem, najlepszych dań Ignacego ze wszystkich odcinków 8 edycji programu “MasterChef Junior”. Sprawdź, jakie dania wybraliśmy. 

1. Owocowa tarta na słodko 

Składniki na ciasto francuskie: 

  • mąka – 400 g,
  • masło – 350 g,
  • zimna woda – 200 ml,
  • sól – 14 g.

Sposób przygotowania: 

  1. Sól rozpuść w wodzie.
  2. Rozpuść 50 g masła i wlej je do miski z osoloną wodą.
  3. Do miski dodaj mąkę i wyrób ciasto, a następnie włóż je do lodówki na 15-20 minut.
  4. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 2 cm.
  5. Na środek ciasta nałóż 300 g masła i zawiń w kopertę. Ponownie włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
  6. Po 20 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj.
  7. Złóż do środka zewnętrzne strony ciasta i rozwałkuj – czynność powtórz 6 razy.

Składniki na tartę: 

  • przygotowane ciasto francuskie,
  • jabłko – 1 szt.,
  • cynamon – 5 łyżeczek,
  • cukier – 50 g,
  • cukier trzcinowy – 50 g,
  • woda – 100 ml,
  • maliny – 100 g,
  • czerwona porzeczka,
  • liście mięty – 5 szt.,
  • ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 2 łyżeczki,
  • cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker – pół opakowania,
  • owoce: maliny, borówki, jeżyny,
  • gorzka czekolada.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsyp cukier trzcinowy, cukier, cynamon i wlej wodę. Wymieszaj i dodaj jabłko pokrojone na kawałki. Odstaw całość na ok. 40 minut.
  2. Ciasto francuskie wyłóż do formy na tarteletki.
  3. Jabłka wyciągnij z zalewy i połóż na ciasto francuskie.
  4. Do garnka włóż maliny, cukier, ekstrakt z wanilii. Całość gotuj około 5-10 minut. Gotowy mus przełóż na jabłka.
  5. Z ciasta francuskiego wykrój plastry i ułóż w kratkę na wierzchu tarty.
  6. Piecz w 215 stopniach około 5 minut.
  7. Zmniejsz temperaturę do 195 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Wyjmij z piekarnika gotowe tarty i polej je rozpuszczoną czekoladą.

2. Skrzydełka z kurczaka w sosie śmietanowym po francusku

Składniki:

  • skrzydełka całe – 5 szt.,
  • pieczarki – 200-300 g,
  • masło – 1 kostka,
  • marchew – 1 szt.,
  • śmietana 30% – 300-500 ml,
  • kapusta włoska – 1 szt.,
  • cebula – 2 szt.,
  • czosnek – 1 główka,
  • świeży tymianek – 1 gałązka,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • białe wino – 50 ml.

Sposób przygotowania skrzydełek: 

  1. Skrzydełka przetnij przy ruchomych częściach tak, aby przeciąć ścięgna. Ze środkowej części skrzydełka wyjmij kostkę tak, aby została w nim tylko jedna środkowa kość. Odstaw.
  2. Szerszą część skrzydełka odłóż do rondelka.
  3. Na rozgrzanej patelni położyć odłożone wcześniej skrzydełka z kostką i delikatnie podsmażyć je z każdej strony przez około 5-10 minut. Opcjonalnie można je poddusić w przecedzonym sosie do czasu, aż będą miękkie.

Sposób przygotowania duxelle:

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na patelnię, dodaj szczyptę soli i podduś z łyżką masła, od czasu do czasu mieszając. 

Sposób przygotowania mięsa i sosu:

  1. Cebulę obierz i przekrój na 4 części.
  2. Główkę czosnku rozgnieć na ząbki i dodać do skrzydełek. Całość delikatnie podsmaż na maśle ze szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie wlej wino i lekko je zredukuj.
  3. Skrzydełka podlej śmietaną i podduś składniki przez około 5-10 minut, aż do momentu, gdy sos się lekko nie zredukuje.
  4. Gdy skrzydełka będą już miękkie, przełóż je na deskę. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.
  5. Wymieszaj z kawałkiem duszonej cebuli.
  6. Z kapusty wybierz najładniejszy liść i odetnij od niego twarde części, następnie sparz je we wrzątku i zahartuj zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odłóż.
  7. Na metalowym ringu o średnicy 8-9 cm rozłóż folię spożywczą. Połóż na nią sparzony liść kapusty, nałóż farsz mięsny i zawiń gołąbek.
  8. Zawinięty w folię gołąbek włóż do niegotującego się wrzątku.
  9. Sos przecedź, aby zyskał gładką konsystencję i zredukuj.

Sposób przygotowania marchwi:

  1. Marchew umyj i obierz formując małe kawałki równej wielkości.
  2. Do wody dodaj odrobinę masła i soli. Włóż do niej marchew i ugotuj na półtwardo.

Sposób podania:

Na talerzu ułóż duxelle grzybowe uformowane przez metalowy ring. Na środku ułóż odwinięty z folii gołąbek. Obok wyłóż po lekkim skosie trzy marchewki oraz trzy skrzydełka z kostką. Zmiksowany z masłem sos obficie wylać na talerz tak, aby przykrył jego dno

3. Lody kokosowe z białą czekoladą 

Składniki:

  • śmietanka – 500 ml,
  • biała czekolada – 2 tabliczki,
  • mleczko kokosowe – 100 g,
  • wiórki kokosowe – 70 g,
  • azot.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera planetarnego wlej mleczko kokosowe i ubij je na sztywną masę.
  2. Białą czekoladę zetrzyj na tarce. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i dodaj do ubitego mleczka kokosowego.
  3. Cały czas mieszając powstałą masę, dodawaj azot, ściągając łyżką z boku powstałe lody.
  4. Gotowe lody przełóż do zamrażarki.
  5. Lody podawaj z pucharku.

4. Ramen

Składniki:

  • seler – pół sztuki,
  • marchew – 1 sztuka,
  • pietruszka – 1 sztuka,
  • natka pietruszki,
  • mięso drobiowe – 0,5 kg,
  • mięso wołowe – 100 g,
  • sos sojowy – 20 ml,
  • sos rybny – 20 ml,
  • makaron ryżowy – 200 g,
  • jaja – 3 sztuki,
  • woda – 1 L,
  • kiełki fasoli.

Sposób przygotowania:

  1. Seler, pietruszkę i marchew pokrój drobno. Przełóż do garnka i zalej wodą.
  2. Do garnka dodaj mięso drobiowe i wołowe. Całość zagotuj.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 40 minut, by uzyskać bulion.
  4. W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy.
  5. Do wrzątku wrzuć 3 jaja na 3 minuty, tak aby żółtko było płynne.
  6. Do bulionu dodaj sos rybny i sojowy. Całość przelej przez sitko.

Sposób podania:

Bulion przelej do miseczki i dodaj makaron. Na wierzch połóż jajko, wołowinę, kiełki fasoli i posiekaną marchew.

5. Makaron rustykalny 

Składniki na makaron: 

  • mąka – 300 g,
  • jaja – 3 szt.,
  • sól – ½ łyżeczki.

Sposób przygotowania makaronu: 

  1. Do mąki wbij jaja i dodaj sól. Zagnieć ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj i pokrój na makaron.
  3. Makaron wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj 7 minut.
  4. Ugotowany makaron odcedź.

Składniki na sos: 

  • śmietanka 18%,
  • czarny czosnek – 2 ząbki,
  • czerwone wino – 100 ml,
  • suszone pomidory – 8 szt.,
  • zioła prowansalskie,
  • smardze suszone – 50 g,
  • parmezan – 30 g,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania sosu: 

  1. Wino wlej na patelnię. Dodaj do niego czarny czosnek, suszone pomidory i smardze. Smaż 10 minut.
  2. Odlej nadmiar wina, resztę składników zmiksuj i dodaj do nich śmietankę.
  3. Gotowy sos wymieszaj z makaronem i przełóż na talerz.
  4. Danie podawaj posypane startym parmezanem.

8. sezon programu “MasterChef Junior” dobiegł już końca, jednak w dalszym ciągu możesz oglądać swój ulubiony program kulinarny. Wszystkie jego odcinki dostępne są na platformie wideo na życzenie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości