Ignacy zwycięzcą "MasterChef Junior"
W wielkim finale 8. sezonu programu "MasterChef Junior" znaleźli się Kaja Ciąpała, Ignacy Jabłoński oraz Jakub Szafrański. Ich zadaniem było przygotowanie najlepszego menu degustacyjnego, które składało się z przystawki, dania głównego oraz deseru.
Mistrzowskie menu Ignacego składało się z ośmiorniczek z sosem mango, halibuta w cytrusach z risotto oraz panna cotty z matchą. - Po zwycięstwie czuję się świetnie. Towarzyszy mi dużo emocji, ale czuję się bardzo dobrze - powiedział w Dzień Dobry TVN.
Dziecięca pasja do gotowania
Skąd u tak młodego człowieka taki talent kulinarny? - Gotować nauczyłem się sam. Bardziej mama mnie poprowadziła przez tę ścieżki. Lubię to robić dla siebie, lubię to robić dla rodziny i sprawia mi to ogromną przyjemność - stwierdził chłopiec.
Przyznał, że jego popisowe dania to tureckie jajka w koszulce na śmietanie z masłem palonym i klarowanym. Naleśniki tajskie oraz bagietka z twarożkiem i szparagami. Właśnie te potrawy przygotował w dzisiejszym programie Dzień Dobry TVN. Przepisy możesz zobaczyć tutaj.
Jak zdradził Dorocie Wellman i Marcinowi Prokopowi, nie lubi piec, ponieważ "nie ma do tego ręki". - Z pieczeniem nie do końca się złączyłem, ale resztę bardzo lubię - podsumował Ignacy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zapiekanka z kurczakiem – prosty sposób na obiad
- Karp nie tylko na święta. "Jest bardzo zdrowy, jego mięso pozwala wyczarować w kuchni wiele różnych specjałów"
- Serowa kuchnia Sebastiana Olmy, czyli tosty czosnkowe, domowa pizza na białym spodzie i suflet serowy
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron / East News