Śniadania mistrza Ignacego - zwycięzcy 8. edycji MasterChef Junior

Ignacy Jabłoński w kuchni Dzień Dobry TVN
Śniadania Mistrza Ignacego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W niedzielę 7 maja 2023 r. poznaliśmy zwycięzcę 8. edycji MasterChef Junior. Jest nim Ignacy Jabłoński, który w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje mistrzowskie przepisy na śniadania. Opowiedział także, skąd wzięła się jego pasja do gotowania i co go inspiruje. Sprawdź jego przepisy na tajskie naleśniki, tosty ze szparagami i twarogiem oraz jajka w koszulkach z jogurtem i palonym masłem. 

Naleśniki tajskie - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżka mleka,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 100 g masła (lub oleju kokosowego) do smażenia,

Ddatki:

  • dojrzałe banany,
  • garść truskawek,
  • plastry ananasa,
  • słodzone skondensowane mleko,
  • krem czekoladowy.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z cukrem i solą. Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko i wodę. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Gdy będzie jednolite, przykrywamy je wilgotną ściereczką i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 14 kawałków. Z każdego z nich formujemy kulkę, smarujemy ją olejem i odkładamy do miski na kolejne 30 minut. Formujemy naleśniki. Kulki ciasta kolejno rozpłaszczamy i rozciągamy dłonią lub rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto jest elastyczne, więc można je rozciągnąć na blacie. Ważne, by było jak najcieńsze. Na ro

zgrzanej patelni roztapiamy trochę masła i wkładamy na nią cienki placek ciasta. Smażymy około 2 minut. Na środek placka kładziemy banany albo inne przygotowane owoce. Możemy również posmarować placek kremem czekoladowym. Boki ciasta składamy nad nadzieniem w kopertę. Naleśnik przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. W ten sam sposób smażymy wszystkie naleśniki. Usmażone naleśniki wykładamy na talerz i polewamy słodzonym skondensowanym mlekiem.

Tosty ze szparagami i twarogiem
Tosty ze szparagami i twarogiem
Tosty ze szparagami i twarogiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Tosty ze szparagami i twarogiem - przepis

Składniki:

  • twaróg,
  • śmietana 18% (gęsta),
  • szparagi,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • bagietka,
  • koperek świeży,
  • natka pietruszki,
  • skórka tarta z limonki.

Sposób przygotowania:

Twaróg ścieramy na tarce o grubych oczkach: dodajemy śmietanę i solimy do smaku. Delikatnie mieszamy. Chleb lub bagietkę kroimy na grube kromki. Polewamy oliwą z dwóch stron i smażymy na patelni z obu stron do momentu, aż zaczną przybierać ładny rumiany kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy, kroimy na kawałki. Czosnek siekamy w drobna kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie rumienimy. Wrzucamy pokrojone szparagi i energicznie mieszamy. Smażymy kilka minut.

Na talerzu wykładamy grzankę, na nią puszysty twaróg i usmażone szparagi. Siekamy koper i natkę pietruszki, a następnie posypujemy nim grzankę. Możemy dodać kwiaty, np. bratki, do dekoracji.

Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
Źródło: Ola Skowron/East News

Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym - przepis

Składniki:

  • jajka,
  • jogurt grecki lub inny gęsty,
  • masło w kostce,
  • płatki chili,
  • papryka wędzona w przyprawie,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • rukola,
  • awokado,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ocet.

Sposób przygotowania:

Do rondelka wkładamy masło, podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszając, czekamy aż zacznie zmieniać kolor na karmelowy. Dodajemy chili i wędzoną paprykę, cały czas mieszając i uważając, aby masło się nie spaliło. Gdy kolor będzie karmelowy, zacznie wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zdejmujemy z źródła ciepła. Na koniec dodajemy syropu klonowego.

Na talerz wykładamy jogurt, w boku układamy rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojone na paseczki awokado.

W garnku wlewamy około 10 cm wody i dodajemy ocet. Na zagotowaną wodę wybijamy jajka. Trzeba to zrobić bardzo blisko wrzącej wody. Gotujemy około 4. minut. Czas można wydłużać w zależności od tego, jakie żółtko lubimy. Wydłużając czas, żółtko będzie mniej płynne. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i układamy na jogurcie. Polewamy palonym masłem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości