Śniadania mistrza Ignacego - zwycięzcy 8. edycji MasterChef Junior

Śniadania Mistrza Ignacego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W niedzielę 7 maja 2023 r. poznaliśmy zwycięzcę 8. edycji MasterChef Junior. Jest nim Ignacy Jabłoński, który w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje mistrzowskie przepisy na śniadania. Opowiedział także, skąd wzięła się jego pasja do gotowania i co go inspiruje. Sprawdź jego przepisy na tajskie naleśniki, tosty ze szparagami i twarogiem oraz jajka w koszulkach z jogurtem i palonym masłem. 

Naleśniki tajskie - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
    • jajko,
      • 3/4 szklanki wody,
        • łyżka mleka,
          • 4 łyżki roztopionego masła,
            • łyżka cukru,
              • 1/2 łyżeczki soli,
                • 4 łyżki oleju,
                  • 100 g masła (lub oleju kokosowego) do smażenia,

                    Ddatki:

                    • dojrzałe banany,
                      • garść truskawek,
                        • plastry ananasa,
                          • słodzone skondensowane mleko,
                            • krem czekoladowy.

                              Sposób przygotowania:

                              Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z cukrem i solą. Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko i wodę. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Gdy będzie jednolite, przykrywamy je wilgotną ściereczką i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 14 kawałków. Z każdego z nich formujemy kulkę, smarujemy ją olejem i odkładamy do miski na kolejne 30 minut. Formujemy naleśniki. Kulki ciasta kolejno rozpłaszczamy i rozciągamy dłonią lub rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto jest elastyczne, więc można je rozciągnąć na blacie. Ważne, by było jak najcieńsze. Na ro

                              zgrzanej patelni roztapiamy trochę masła i wkładamy na nią cienki placek ciasta. Smażymy około 2 minut. Na środek placka kładziemy banany albo inne przygotowane owoce. Możemy również posmarować placek kremem czekoladowym. Boki ciasta składamy nad nadzieniem w kopertę. Naleśnik przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. W ten sam sposób smażymy wszystkie naleśniki. Usmażone naleśniki wykładamy na talerz i polewamy słodzonym skondensowanym mlekiem.

                              Tosty ze szparagami i twarogiem
                              Tosty ze szparagami i twarogiem
                              Tosty ze szparagami i twarogiem
                              Źródło: Ola Skowron/East News

                              Tosty ze szparagami i twarogiem - przepis

                              Składniki:

                              • twaróg,
                                • śmietana 18% (gęsta),
                                  • szparagi,
                                    • czosnek,
                                      • oliwa,
                                        • bagietka,
                                          • koperek świeży,
                                            • natka pietruszki,
                                              • skórka tarta z limonki.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Twaróg ścieramy na tarce o grubych oczkach: dodajemy śmietanę i solimy do smaku. Delikatnie mieszamy. Chleb lub bagietkę kroimy na grube kromki. Polewamy oliwą z dwóch stron i smażymy na patelni z obu stron do momentu, aż zaczną przybierać ładny rumiany kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy, kroimy na kawałki. Czosnek siekamy w drobna kosteczkę.

                                                Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie rumienimy. Wrzucamy pokrojone szparagi i energicznie mieszamy. Smażymy kilka minut.

                                                Na talerzu wykładamy grzankę, na nią puszysty twaróg i usmażone szparagi. Siekamy koper i natkę pietruszki, a następnie posypujemy nim grzankę. Możemy dodać kwiaty, np. bratki, do dekoracji.

                                                Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
                                                Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
                                                Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym
                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym - przepis

                                                Składniki:

                                                • jajka,
                                                  • jogurt grecki lub inny gęsty,
                                                    • masło w kostce,
                                                      • płatki chili,
                                                        • papryka wędzona w przyprawie,
                                                          • 2 łyżki syropu klonowego,
                                                            • rukola,
                                                              • awokado,
                                                                • pomidorki koktajlowe,
                                                                  • ocet.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Do rondelka wkładamy masło, podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszając, czekamy aż zacznie zmieniać kolor na karmelowy. Dodajemy chili i wędzoną paprykę, cały czas mieszając i uważając, aby masło się nie spaliło. Gdy kolor będzie karmelowy, zacznie wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zdejmujemy z źródła ciepła. Na koniec dodajemy syropu klonowego.

                                                                    Na talerz wykładamy jogurt, w boku układamy rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojone na paseczki awokado.

                                                                    W garnku wlewamy około 10 cm wody i dodajemy ocet. Na zagotowaną wodę wybijamy jajka. Trzeba to zrobić bardzo blisko wrzącej wody. Gotujemy około 4. minut. Czas można wydłużać w zależności od tego, jakie żółtko lubimy. Wydłużając czas, żółtko będzie mniej płynne. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i układamy na jogurcie. Polewamy palonym masłem.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Ignacy Jabłoński

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana