Naleśniki tajskie - przepis
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżka mleka,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- 100 g masła (lub oleju kokosowego) do smażenia,
Ddatki:
- dojrzałe banany,
- garść truskawek,
- plastry ananasa,
- słodzone skondensowane mleko,
- krem czekoladowy.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z cukrem i solą. Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko i wodę. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Gdy będzie jednolite, przykrywamy je wilgotną ściereczką i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 14 kawałków. Z każdego z nich formujemy kulkę, smarujemy ją olejem i odkładamy do miski na kolejne 30 minut. Formujemy naleśniki. Kulki ciasta kolejno rozpłaszczamy i rozciągamy dłonią lub rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto jest elastyczne, więc można je rozciągnąć na blacie. Ważne, by było jak najcieńsze. Na ro
zgrzanej patelni roztapiamy trochę masła i wkładamy na nią cienki placek ciasta. Smażymy około 2 minut. Na środek placka kładziemy banany albo inne przygotowane owoce. Możemy również posmarować placek kremem czekoladowym. Boki ciasta składamy nad nadzieniem w kopertę. Naleśnik przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. W ten sam sposób smażymy wszystkie naleśniki. Usmażone naleśniki wykładamy na talerz i polewamy słodzonym skondensowanym mlekiem.
Tosty ze szparagami i twarogiem - przepis
Składniki:
- twaróg,
- śmietana 18% (gęsta),
- szparagi,
- czosnek,
- oliwa,
- bagietka,
- koperek świeży,
- natka pietruszki,
- skórka tarta z limonki.
Sposób przygotowania:
Twaróg ścieramy na tarce o grubych oczkach: dodajemy śmietanę i solimy do smaku. Delikatnie mieszamy. Chleb lub bagietkę kroimy na grube kromki. Polewamy oliwą z dwóch stron i smażymy na patelni z obu stron do momentu, aż zaczną przybierać ładny rumiany kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy, kroimy na kawałki. Czosnek siekamy w drobna kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie rumienimy. Wrzucamy pokrojone szparagi i energicznie mieszamy. Smażymy kilka minut.
Na talerzu wykładamy grzankę, na nią puszysty twaróg i usmażone szparagi. Siekamy koper i natkę pietruszki, a następnie posypujemy nim grzankę. Możemy dodać kwiaty, np. bratki, do dekoracji.
Jajka w koszulkach z jogurtem i masłem palonym - przepis
Składniki:
- jajka,
- jogurt grecki lub inny gęsty,
- masło w kostce,
- płatki chili,
- papryka wędzona w przyprawie,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- rukola,
- awokado,
- pomidorki koktajlowe,
- ocet.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wkładamy masło, podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszając, czekamy aż zacznie zmieniać kolor na karmelowy. Dodajemy chili i wędzoną paprykę, cały czas mieszając i uważając, aby masło się nie spaliło. Gdy kolor będzie karmelowy, zacznie wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zdejmujemy z źródła ciepła. Na koniec dodajemy syropu klonowego.
Na talerz wykładamy jogurt, w boku układamy rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojone na paseczki awokado.
W garnku wlewamy około 10 cm wody i dodajemy ocet. Na zagotowaną wodę wybijamy jajka. Trzeba to zrobić bardzo blisko wrzącej wody. Gotujemy około 4. minut. Czas można wydłużać w zależności od tego, jakie żółtko lubimy. Wydłużając czas, żółtko będzie mniej płynne. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i układamy na jogurcie. Polewamy palonym masłem.
Zobacz także:
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
- Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie
- Duet idealny czyli przepisy na naleśniki z bananami. Proste i inspirujące pomysły na danie, które uwielbiają wszyscy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ignacy Jabłoński
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN