Krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą - przepis krok po kroku
Składniki:
- ½ kalafiora,
- 3 ziemniaki,
- cebula biała,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ selera,
- korzeń pietruszki,
- 2 l wywaru,
- sól, pieprz,
- łyżka masła klarowanego,
- kalarepka,
- łyżka orzechów piniowych,
- 100 g fety,
- 150 ml śmietany kwaśnej,
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- chleb na grzanki lub gotowe grzanki małe,
- sok z cytryny,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- pstrąg wędzony.
- 2 liście laurowe.
Krem z białych warzyw - sposób przygotowania
Na maśle rozgrzanym w garnku podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafiora podzielonego na różyczki, seler, pietruszkę oraz kalarepę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj 12 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i wyjmij ziele oraz liście. Dodaj jeszcze ½ fety. Zmiksuj zupę na gładki krem.
Podawaj z kawałkami pstrąga, fety, grzankami oraz podprażonymi orzechami. Grzanki zrób na patelni z czerstwego chleba - podpraż kawałki tak samo jak orzechy. Przed podaniem zupę skrop sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Zupa krem z białych warzyw i gruszki, czyli pyszny obiad z niespodziewanym dodatkiem
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Jeden wywar Darii Ładochy, z którego przygotujesz trzy fenomenalne zupy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News