Krem na wiosnę? Tylko z białych warzyw. Sprawdź, jak robi go Daria Ładocha

Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jeśli zupa krem na wiosnę, to warto wypróbować tej z białych warzyw. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić fenomenalny krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą.

Krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ½ kalafiora,
    • 3 ziemniaki,
      • cebula biała,
        • 3 ząbki czosnku,
          • ¼ selera,
            • korzeń pietruszki,
              • 2 l wywaru,
                • sól, pieprz,
                  • łyżka masła klarowanego,
                    • kalarepka,
                      • łyżka orzechów piniowych,
                        • 100 g fety,
                          • 150 ml śmietany kwaśnej,
                            • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
                              • chleb na grzanki lub gotowe grzanki małe,
                                • sok z cytryny,
                                  • 2 kulki ziela angielskiego,
                                    • pstrąg wędzony.
                                      • 2 liście laurowe.

                                        Krem z białych warzyw - sposób przygotowania

                                        Na maśle rozgrzanym w garnku podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafiora podzielonego na różyczki, seler, pietruszkę oraz kalarepę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj 12 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i wyjmij ziele oraz liście. Dodaj jeszcze ½ fety. Zmiksuj zupę na gładki krem.

                                        Podawaj z kawałkami pstrąga, fety, grzankami oraz podprażonymi orzechami. Grzanki zrób na patelni z czerstwego chleba - podpraż kawałki tak samo jak orzechy. Przed podaniem zupę skrop sokiem z cytryny.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Daria Ładocha

                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana