Krem na wiosnę? Tylko z białych warzyw. Sprawdź, jak robi go Daria Ładocha

Krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jeśli zupa krem na wiosnę, to warto wypróbować tej z białych warzyw. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić fenomenalny krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą.

Krem z białych warzyw z grzankami, wędzonym pstrągiem i fetą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ½ kalafiora,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula biała,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ selera,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 l wywaru,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła klarowanego,
  • kalarepka,
  • łyżka orzechów piniowych,
  • 100 g fety,
  • 150 ml śmietany kwaśnej,
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • chleb na grzanki lub gotowe grzanki małe,
  • sok z cytryny,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • pstrąg wędzony.
  • 2 liście laurowe.

Krem z białych warzyw - sposób przygotowania

Na maśle rozgrzanym w garnku podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafiora podzielonego na różyczki, seler, pietruszkę oraz kalarepę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj 12 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i wyjmij ziele oraz liście. Dodaj jeszcze ½ fety. Zmiksuj zupę na gładki krem.

Podawaj z kawałkami pstrąga, fety, grzankami oraz podprażonymi orzechami. Grzanki zrób na patelni z czerstwego chleba - podpraż kawałki tak samo jak orzechy. Przed podaniem zupę skrop sokiem z cytryny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości