Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis Darii Ładochy

Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym
Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Przed nami coraz cieplejsze dni, a wtedy chętniej jemy lekkie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała wiosenny obiad. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym. 

Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
    • 1 pęczek koperku,
      • 2 łyżki masła,
        • 1 główka kapusty młodej,
          • 1 cebula cukrowa,
            • 200 ml śmietany gęstej,
              • 100 ml śmietanki słodkiej,
                • sok z cytryny,
                  • sól, pieprz,
                    • jajka,
                      • dodatkowo: kefir lub zsiadłe mleko.

                        Przepisy Darii Ładochy

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Daria Ładocha z córkami
                        Daria Ładocha z córkami
                        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                        Sposób przygotowania młodych ziemniaczków z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym

                        1. Ziemniaki młode obierz ze skórki lub porządnie wyszoruj. Ugotuj je w osolonej wodzie.
                          1. Przed podaniem dodaj 1 łyżkę masła oraz ½ pęczka posiekanego koperku.
                            1. Cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej pozostałą część masła i zeszklij cebulę.
                              1. Dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj sól oraz pieprz i duś z dodatkiem wody aż liście zmiękną i będą miękkie.
                                1. Na koniec dodaj obie śmietany, sok z cytryny i pozostały posiekany koperek.
                                  1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wbij jajka, smaż na sposób “sadzone”.
                                    1. Podawaj ziemniaki z kapustą zasmażaną i jajkami sadzonymi. 

                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Daria Ładocha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana