Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
 - 1 pęczek koperku,
 - 2 łyżki masła,
 - 1 główka kapusty młodej,
 - 1 cebula cukrowa,
 - 200 ml śmietany gęstej,
 - 100 ml śmietanki słodkiej,
 - sok z cytryny,
 - sól, pieprz,
 - jajka,
 - dodatkowo: kefir lub zsiadłe mleko.
 
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami 
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy 
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy 
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy 
Sposób przygotowania młodych ziemniaczków z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym
- Ziemniaki młode obierz ze skórki lub porządnie wyszoruj. Ugotuj je w osolonej wodzie.
 - Przed podaniem dodaj 1 łyżkę masła oraz ½ pęczka posiekanego koperku.
 - Cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej pozostałą część masła i zeszklij cebulę.
 - Dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj sól oraz pieprz i duś z dodatkiem wody aż liście zmiękną i będą miękkie.
 - Na koniec dodaj obie śmietany, sok z cytryny i pozostały posiekany koperek.
 - Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wbij jajka, smaż na sposób “sadzone”.
 - Podawaj ziemniaki z kapustą zasmażaną i jajkami sadzonymi.
 
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
 - Młode ziemniaki - obierać czy myć?
 - Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: