Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki masła,
- 1 główka kapusty młodej,
- 1 cebula cukrowa,
- 200 ml śmietany gęstej,
- 100 ml śmietanki słodkiej,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- jajka,
- dodatkowo: kefir lub zsiadłe mleko.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania młodych ziemniaczków z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym
- Ziemniaki młode obierz ze skórki lub porządnie wyszoruj. Ugotuj je w osolonej wodzie.
- Przed podaniem dodaj 1 łyżkę masła oraz ½ pęczka posiekanego koperku.
- Cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej pozostałą część masła i zeszklij cebulę.
- Dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj sól oraz pieprz i duś z dodatkiem wody aż liście zmiękną i będą miękkie.
- Na koniec dodaj obie śmietany, sok z cytryny i pozostały posiekany koperek.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wbij jajka, smaż na sposób “sadzone”.
- Podawaj ziemniaki z kapustą zasmażaną i jajkami sadzonymi.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
- Młode ziemniaki - obierać czy myć?
- Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: