Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem z przepisu Darii Ładochy

Zupa serula
Zupa serula
Źródło: luchezar/Getty Images
Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem to propozycja w sam raz na wiosenny obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przyrządzać to danie. Sprawdź jej przepis. 

Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2,5 l wywaru z jarzyn,
  • włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por,
  • 1 cebula,
  • 2 papryczki chili,
  • garść liści szpinaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 kapusta młoda,
  • 10 suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej.

Sposób przygotowania zupy z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem

  1. Cebulę wraz z chili posiekaj i zeszklij na maśle w garnku.
  2. Dodaj włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną kapustę oraz pora pokrojonego w plastry.
  3. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
  5. Następnie dodaj fasolkę szparagową i gotuj aż będą miękkie. pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory, szpinak i koncentrat pomidorowy.
  6. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.

Zobacz także:

podziel się: