Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2,5 l wywaru z jarzyn,
- włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por,
- 1 cebula,
- 2 papryczki chili,
- garść liści szpinaku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 10 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 kapusta młoda,
- 10 suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej.
Sposób przygotowania zupy z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem
- Cebulę wraz z chili posiekaj i zeszklij na maśle w garnku.
- Dodaj włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną kapustę oraz pora pokrojonego w plastry.
- Dopraw papryką wędzoną. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
- Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj fasolkę szparagową i gotuj aż będą miękkie. pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory, szpinak i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.
Zobacz także:
- Fasolka szparagowa - jakie przetwory można z niej przygotować?
- Fasolkowe love, czyli kuchnia z fasolką szparagową w roli głównej!
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images
podziel się: