Zapiekanka z kapusty z kminkiem i fetą
Składniki na zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą
- ½ kapusty białej
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki kminku
- opakowanie sera feta (oryginalny ser)
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 opakowanie mozzarelli (125g)
Jak przygotować zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą
Piekarnik nastaw na 180 stopni. W misce wymieszaj jajka z majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj tak, by powstała gładka masa. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, skrobię, kminek oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz mąkę z masą jajeczną.
Kapustę drobno poszatkuj i dodaj soli. Następnie wymieszaj i chwilę pościskaj w dłoniach, by kapusta stała się bardziej miękka. Następnie dodaj szczypiorek i koperek i całość wymieszaj.
Naczynie do tarty wysmaruj olejem lub masłem. Dodaj kapustę, a następnie zalej powstałą masą. Dodaj mozzarellę oraz pokrusz fetą na wierzchu. Piecz około 40 minut, aż zapiekanka z wierzchu będzie miała złoty kolor.
Pieczona kapusta po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami
Składniki na pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami
- 2 małe kapusty
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, chili w płatkach
- 4 jajka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
- liście świeżej mięty
- liście świeżej kolendry
- 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
- czarny sezam
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka pokrojona w julienne
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
Jak przygotować pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami
Kapustę pokrój w 1,5 cm plastry. Olej i przyprawy połącz w miseczce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry kapusty i wysmaruj dokładnie pędzelkiem marynatą - koniecznie z obu stron. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 25 minut.
W misce połącz sos sojowy z posiekaną kolendrą i papryczką chili. Usmaż jajka sadzone. Układaj jajka na upieczonej kapuście z dodatkiem świeżych ziół, sezamem, marchewką i orzechami. Podawaj z sosem i kulkami z ryżu.
Duszona kapusta z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi
Składniki na duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi
- 1 mała kapusta biała poszatkowana
- 1 koper włoski poszatkowany
- 1 cebula cukrowa drobno posiekana
- 1 szklanka białego wina
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 suszonych moreli
- sól, świeżo mielony pieprz
- chleb żytni razowy
- 1 łyżka masła
- 50 g orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
- 2 łyżka musztardy francuskiej
Jak przygotować duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowym
W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj koper włoski, paprykę wędzoną, suszone morele pokrojone w cienkie paski i chwile podsmażaj. Dodaj kapustę oraz wino i duś, aż wino odparuje alkohol. Wówczas dodaj trochę wody, sos sojowy i duś, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodaj musztardę i posiekaną zieloną pietruszkę. Kapustę podawaj na pajdach chleba z dodatkiem orzechów piniowych.
Kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami
Składniki na kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami
- 2,5 l wywaru z jarzyn
- włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- ½ kapusty białej
- 10 suszonych grzybów
- 4 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Jak przygotować kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj włoszczyznę startą na tarce o grubuch oczkach oraz pora pokrojonego w plastry. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.
Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.
Zobacz także:
- Dania rozgrzewające: makaron bolognese z soczewicą, złote mleko i zupa miso
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
- Azjatyckie dania po polsku: ryż z jajkiem sadzonym, placuszki z warzywami i ramen na rosole
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN