Kapuściana kuchnia Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.

Zapiekanka z kapusty z kminkiem i fetą

Składniki na zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą

  • ½ kapusty białej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kminku
  • opakowanie sera feta (oryginalny ser)
  • ¼ szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 opakowanie mozzarelli (125g)

Jak przygotować zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą

Piekarnik nastaw na 180 stopni. W misce wymieszaj jajka z majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj tak, by powstała gładka masa. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, skrobię, kminek oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz mąkę z masą jajeczną.

Kapustę drobno poszatkuj i dodaj soli. Następnie wymieszaj i chwilę pościskaj w dłoniach, by kapusta stała się bardziej miękka. Następnie dodaj szczypiorek i koperek i całość wymieszaj.

Naczynie do tarty wysmaruj olejem lub masłem. Dodaj kapustę, a następnie zalej powstałą masą. Dodaj mozzarellę oraz pokrusz fetą na wierzchu. Piecz około 40 minut, aż zapiekanka z wierzchu będzie miała złoty kolor. 

Pieczona kapusta po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

Składniki na pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

  • 2 małe kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, chili w płatkach
  • 4 jajka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • liście świeżej mięty
  • liście świeżej kolendry
  • 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
  • czarny sezam
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka pokrojona w julienne
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego

Jak przygotować pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

Kapustę pokrój w 1,5 cm plastry. Olej i przyprawy połącz w miseczce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry kapusty i wysmaruj dokładnie pędzelkiem marynatą - koniecznie z obu stron. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 25 minut.

W misce połącz sos sojowy z posiekaną kolendrą i papryczką chili. Usmaż jajka sadzone. Układaj jajka na upieczonej kapuście z dodatkiem świeżych ziół, sezamem, marchewką i orzechami. Podawaj z sosem i kulkami z ryżu. 

Duszona kapusta z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi

Składniki na duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi

  • 1 mała kapusta biała poszatkowana
  • 1 koper włoski poszatkowany
  • 1 cebula cukrowa drobno posiekana
  • 1 szklanka białego wina
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 10 suszonych moreli
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • chleb żytni razowy
  • 1 łyżka masła
  • 50 g orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżka musztardy francuskiej

Jak przygotować duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowym

W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj koper włoski, paprykę wędzoną, suszone morele pokrojone w cienkie paski i chwile podsmażaj. Dodaj kapustę oraz wino i duś, aż wino odparuje alkohol. Wówczas dodaj trochę wody, sos sojowy i duś, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodaj musztardę i posiekaną zieloną pietruszkę. Kapustę podawaj na pajdach chleba z dodatkiem orzechów piniowych. 

Kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

Składniki na kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

  • 2,5 l wywaru z jarzyn
  • włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • ½ kapusty białej
  • 10 suszonych grzybów
  • 4 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Jak przygotować kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj włoszczyznę startą na tarce o grubuch oczkach oraz pora pokrojonego w plastry. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.

Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości