Kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką
Składniki na kaszę gryczaną z burakami:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 upieczone buraki
- 10 suszonych pomidorów
- łyżka prażonych pestek słonecznika
- pęczek zielonej pietruszki
Jak przygotować kaszę gryczaną z burakami:
Na łyżce oliwy podsmaż buraki pokrojone na mniejsze kawałki wraz z kaszą. Dodaj sól oraz pieprz. Następnie dodaj suszone pomidory, pestki słonecznika i zieloną pietruszkę. Podawaj na ciepło.
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem
Składniki na makaron z tuńczykiem:
- 200 g makaronu
- opakowanie tuńczyka w dużych kawałkach
- 500 g pomidorków koktajlowych
- passata pomidorowa
- 3 łyżki tartego parmezanu
Jak przygotować makaron z tuńczykiem:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na sposób al dente. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj pomidory koktajlowe. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron oraz tuńczyka. Przed podaniem dodaj parmezan.
Soczewica z kaparami i fetą
Składniki na soczewicę z kaparami i fetą:
- szklanka ugotowanej soczewicy
- opakowanie kaparów
- 50 g migdałów
- opakowanie sera feta
- pęczek koperku
Jak przygotować soczewicę z kaparami i fetą:
Migdały podpraż na suchej patelni. Następnie utłucz je w moździerzu. Przerzuć do miski. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz kapary i wymieszaj. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz. Następnie dodaj migdały, koperek oraz pokrusz na wierzchu fetę.
Duszona wołowina z papryką i pieczarkami
Składniki na duszoną wołowinę:
- 1 kg wołowiny na gulasz pociętej na dwucentymetrowe kostki
- 500 g pieczarek obranych ze skórki
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule
Jak przygotować duszoną wołowinę:
W garnku podsmaż na oliwie cebule. Dodaj wołowinę i wymieszaj. Duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soli i pieprzu przez 2 godziny. Następnie dodaj paprykę i pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki oraz zalej pomidorami. Duś jeszcze 30-45 minut.
Frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem
Składniki na frittę:
- 8 jajek
- 400 g pieczarek
- 80 g cheddara
- 50 g rukoli
- 100 g chorizo
Jak przygotować frittę:
Na patelni na łyżce oliwy podsmaż chorizo w plasterkach na małym ogniu. Gdy już będą zrumienione, dodaj obrane pieczarki. Jajka ubij mikserem. Następnie wylej na patelnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C wraz z plasterkami sera na 10 minut aż jajka się zetną. Podawaj z rukolą z dodatkiem soli i pieprzu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia
Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha