Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

5 składników i danie gotowe
Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

Kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką

Składniki na kaszę gryczaną z burakami:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 upieczone buraki
  • 10 suszonych pomidorów
  • łyżka prażonych pestek słonecznika
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak przygotować kaszę gryczaną z burakami:

Na łyżce oliwy podsmaż buraki pokrojone na mniejsze kawałki wraz z kaszą. Dodaj sól oraz pieprz. Następnie dodaj suszone pomidory, pestki słonecznika i zieloną pietruszkę. Podawaj na ciepło.

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem

Składniki na makaron z tuńczykiem:

  • 200 g makaronu
  • opakowanie tuńczyka w dużych kawałkach
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • passata pomidorowa
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Jak przygotować makaron z tuńczykiem:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na sposób al dente. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj pomidory koktajlowe. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron oraz tuńczyka. Przed podaniem dodaj parmezan.

Soczewica z kaparami i fetą

Składniki na soczewicę z kaparami i fetą:

  • szklanka ugotowanej soczewicy
  • opakowanie kaparów
  • 50 g migdałów
  • opakowanie sera feta
  • pęczek koperku

Jak przygotować soczewicę z kaparami i fetą:

Migdały podpraż na suchej patelni. Następnie utłucz je w moździerzu. Przerzuć do miski. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz kapary i wymieszaj. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz. Następnie dodaj migdały, koperek oraz pokrusz na wierzchu fetę.

Duszona wołowina z papryką i pieczarkami

Składniki na duszoną wołowinę:

  • 1 kg wołowiny na gulasz pociętej na dwucentymetrowe kostki
  • 500 g pieczarek obranych ze skórki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule

Jak przygotować duszoną wołowinę:

W garnku podsmaż na oliwie cebule. Dodaj wołowinę i wymieszaj. Duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soli i pieprzu przez 2 godziny. Następnie dodaj paprykę i pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki oraz zalej pomidorami. Duś jeszcze 30-45 minut.

Frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem

Składniki na frittę:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 80 g cheddara
  • 50 g rukoli
  • 100 g chorizo

Jak przygotować frittę:

Na patelni na łyżce oliwy podsmaż chorizo w plasterkach na małym ogniu. Gdy już będą zrumienione, dodaj obrane pieczarki. Jajka ubij mikserem. Następnie wylej na patelnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C wraz z plasterkami sera na 10 minut aż jajka się zetną. Podawaj z rukolą z dodatkiem soli i pieprzu.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości