Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Dietetyczne dania, którymi się najesz
Dania dietetyczne i sycące? Daria Ładocha udowodniła, że takie połączenie jest możliwe. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna przygotowała: pieczonego łososia z sosem jogurtowym, makaron ryżowy z pieczonymi warzywami, jajka sadzone po azjatycku, a także sałatkę z tuńczyka.

Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi i jogurtowym sosem

Składniki na pieczonego łososia:

  • 3 x 250 g łososia bez skóry
  • 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • sól, pieprz
  • szczypta wędzonej papryki
  • garść liści szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml jogurtu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować pieczonego łososia:

Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem i wstaw łososia na 15 minut wraz z pomidorkami koktajlowymi i skrop całość delikatnie oliwą z oliwek.

W misce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz bazylię. Gdy łosoś będzie upieczony, podaj go na szpinaku z sosem, pomidorkami i posyp z wierzchu orzechami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Makaron ryżowy z pieczonymi marchewkami, paprykami i groszkiem cukrowym

Składniki na makaron ryżowy z pieczonymi warzywami:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • opakowanie mini marchewek
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • łyżka oleju
  • 50 g pistacji bez łupinek
  • 50 g groszku cukrowego
  • sól, pieprz, curry w przyprawie
  • opakowanie kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • cebula
  • garść kolendry
  • sok z limonki

Jak przygotować makaron ryżowy z pieczonymi warzywami:

Makaron gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Nastaw piekarnik na 200 st. C. Na blaszkę wysyp marchewki oraz papryki przekrojone na pół, skórką do góry. Skrop marchewki olejem z dodatkiem przyprawy curry i solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Groszek cukrowy zblanszuj we wrzącej wodzie. W woku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj makaron ryżowy wraz z groszkiem cukrowym i sosem sojowym. Następnie dodaj pieczoną paprykę obraną ze skóry i pokrojoną na mniejsze kawałki oraz marchewki. Na koniec dodaj pistacje, kiełki i kolendrę.

Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN

Jajka sadzone po azjatycku z sałatą z marchewki i orzechami

Składniki na jajka sadzone po azjatycku:

  • 4 jajka
  • dymka
  • łyżka jasnego sezamu
  • łyżka ciemnego sezamu
  • papryczka chili
  • garść kolendry
  • łyżeczka masła

Sałatka z marchewki:

  • duża marchewka pokrojona techniką julienne
  • sok z limonki
  • 2 łyżki orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni
  • 1/2 łyżeczki miodu

Jak przygotować jajka sadzone po azjatycku:

Orzechy utłucz w moździerzu. W misce połącz orzechy z marchewką, dodaj sok z limonki oraz miód i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Dymki pokrój na skos w plasterki. Tak samo chili. Na patelnię wbij jajka, dodaj sezam, chili i dymkę, i smaż razem aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Przełóż na talerz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj kolendrę i podawaj z sałatką z marchewki.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli z pestkami słonecznika

Składniki na sałatkę z tuńczyka:

  • czerwona cebula
  • opakowanie tuńczyka - najlepiej w słoiku - duże kawałki
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli ugotowanej
  • garść zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • kłącze selera naciowego
  • łyżeczka ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
  • garść rukoli
  • sok z pomarańczy
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować sałatkę z tuńczyka:

Cebulę pokrój w cienkie piórka. Wraz z fasolą przełóż ją na patelnię i z pokrojonym selerem naciowym. Wszystko podsmaż na dużym ogniu bez oleju, tak by delikatnie się przypiekło. Następnie przełóż zawartość patelni na talerz wraz z rukolą oraz posiekaną zieloną pietruszką. Dodaj tuńczyka i pestki słonecznika. Całość skrop oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Frittata, minestrone, fricasse i suflety. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pyszne dania bez mięsa

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości