Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Brukselka? Pycha!
Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.

Ziemniaki gratin z brukselką i porem

Składniki na ziemniaki gratin z brukselką i porem

  • 4 ziemniaki pokrojone w plastry
  • 2 pory posiekane w cienkie plastry
  • 2 garście brukselki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku - płatki, kilka gałązek świeżego tyminaku
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 70 g startego sera typu parmezan
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu

Jak przygotować ziemniaki gratin z brukselką i porem?

  1. Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty. Wystudź.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brukselki i pory wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  3. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, kiedy ta nie zacznie się rumienić. Wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sól, pieprz, gałkę oraz starty ser.
  4. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ziemniaki, pora i brukselki. Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika na 15 – 20 minut.

Kremowa zupa z łososiem, porem i brukselką podana z oliwą koperkowo-szczypiorową

Składniki na kremową zupę z łososiem, porem i brukselką

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu
  • garść startej włoszczyzny
  • 2 posiekane pory
  • 400 g brukselki
  • 200 topionego sera typu ementaler
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 400 g łososia pokrojone w 1 cm kostkę
  • 50 ml oliwy ziołowej

Jak przygotować kremową zupę z łososiem, porem i brukselką?

  1. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając przez 3 minuty.
  2. Wlej bulion i dodaj pozostałe warzywa, poza ziemniakami oraz ser topiony. Gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Na koniec dodaj łososia, kiedy po wrzuceniu ryby woda ponownie się zagotuje, wyłącz gaz.
  3. Serwuj ze śmietaną i oliwą ziołową.

Gulasz z brukselką i warzywami korzennymi w sosie w sosie z ciemnego pieczywa

Składniki na gulasz z brukselką i warzywami korzennymi

  • 2 łyżki oleju
  • 400 g karkówki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • ¼ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml gorącego bulionu
  • 3 kromki chleba żytniego/razowego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżka otartego majeranku
  • łyżka zielonej czubrycy
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka koncentratu
  • sól, pieprz

Jak przygotować gulasz z brukselki i warzyw korzennych?

  1. Mięso posól i popieprz. Na rozgrzanym oleju usmaż je na złoty kolor.
  2. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa i duś przez parę minut. Oprósz całość mąką i dobrze rozmieszaj. Wlej ciepły bulion i dodaj porwany na kawałki chleb. Zamieszaj i dopraw czubrycą, majerankiem i pieprzem ziołowym.
  3. Duś pod przykryciem (możesz podlewać bulionem lub wodą, aby gulasz nie przywarł). Na koniec dopraw musztardą, koncentratem, solą i pieprzem.

Chałka serwowana z karmelizowaną brukselką, majonezem tymiankowo – czosnkowym i orzechami laskowymi

Składniki na chałkę z karmelizowaną brukselką

  • 6 grubszych pajd chałki
  • łyżka masła klarowanego
  • 20 brukselek
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka ostrego sosu chili
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki startego sera cheddar

Jak przygotować chałkę z karmelizowaną brukselką?

  1. Na suchej patelni zrób tosty z chałki. Na rozgrzane masło wyłóż pokrojone w połówki brukselki i smaż na rumiano z każdej strony. Majonez połącz z tymiankiem, czosnkiem i ostrym sosem.
  2. Na suchej patelni upraż orzechy.
  3. Na kawałek chałki wyłóż brukselki, dodaj majonez i ciepłe uprażone orzechy. Całość posyp startym cheddarem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości