Ziemniaki gratin z brukselką i porem
Składniki na ziemniaki gratin z brukselką i porem
- 4 ziemniaki pokrojone w plastry
- 2 pory posiekane w cienkie plastry
- 2 garście brukselki
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku - płatki, kilka gałązek świeżego tyminaku
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 800 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 70 g startego sera typu parmezan
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu
Jak przygotować ziemniaki gratin z brukselką i porem?
- Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty. Wystudź.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brukselki i pory wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, kiedy ta nie zacznie się rumienić. Wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sól, pieprz, gałkę oraz starty ser.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ziemniaki, pora i brukselki. Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika na 15 – 20 minut.
Kremowa zupa z łososiem, porem i brukselką podana z oliwą koperkowo-szczypiorową
Składniki na kremową zupę z łososiem, porem i brukselką
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry bulionu
- garść startej włoszczyzny
- 2 posiekane pory
- 400 g brukselki
- 200 topionego sera typu ementaler
- 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
- 400 g łososia pokrojone w 1 cm kostkę
- 50 ml oliwy ziołowej
Jak przygotować kremową zupę z łososiem, porem i brukselką?
- Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając przez 3 minuty.
- Wlej bulion i dodaj pozostałe warzywa, poza ziemniakami oraz ser topiony. Gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Na koniec dodaj łososia, kiedy po wrzuceniu ryby woda ponownie się zagotuje, wyłącz gaz.
- Serwuj ze śmietaną i oliwą ziołową.
Gulasz z brukselką i warzywami korzennymi w sosie w sosie z ciemnego pieczywa
Składniki na gulasz z brukselką i warzywami korzennymi
- 2 łyżki oleju
- 400 g karkówki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 1 duża cebula posiekana w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ziaren kminku
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- ¼ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
- 300 g brukselki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 700 ml gorącego bulionu
- 3 kromki chleba żytniego/razowego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżka otartego majeranku
- łyżka zielonej czubrycy
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka koncentratu
- sól, pieprz
Jak przygotować gulasz z brukselki i warzyw korzennych?
- Mięso posól i popieprz. Na rozgrzanym oleju usmaż je na złoty kolor.
- Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa i duś przez parę minut. Oprósz całość mąką i dobrze rozmieszaj. Wlej ciepły bulion i dodaj porwany na kawałki chleb. Zamieszaj i dopraw czubrycą, majerankiem i pieprzem ziołowym.
- Duś pod przykryciem (możesz podlewać bulionem lub wodą, aby gulasz nie przywarł). Na koniec dopraw musztardą, koncentratem, solą i pieprzem.
Chałka serwowana z karmelizowaną brukselką, majonezem tymiankowo – czosnkowym i orzechami laskowymi
Składniki na chałkę z karmelizowaną brukselką
- 6 grubszych pajd chałki
- łyżka masła klarowanego
- 20 brukselek
- 2/3 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka ostrego sosu chili
- garść orzechów laskowych
- 4 łyżki startego sera cheddar
Jak przygotować chałkę z karmelizowaną brukselką?
- Na suchej patelni zrób tosty z chałki. Na rozgrzane masło wyłóż pokrojone w połówki brukselki i smaż na rumiano z każdej strony. Majonez połącz z tymiankiem, czosnkiem i ostrym sosem.
- Na suchej patelni upraż orzechy.
- Na kawałek chałki wyłóż brukselki, dodaj majonez i ciepłe uprażone orzechy. Całość posyp startym cheddarem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny
Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: