Kalafior, brukselka i brokuł. Przepisy szefa kuchni

Stek z kalafiora z pesto i smażoną brukselką, sałatka z kolorowych kalafiorów z salsą verde i ziołami, duszona brukselka z bekonem, tymiankiem i grzybami oraz krem brokułowy z wędzonym łososiem i śmietaną. Jak zrobić steki z kalafiora i przygotować pyszny krem z brokułów? W kuchni Dzień dobry TVN gotował Sebastian Olma.

Stek z kalafiora z pesto i smażoną brukselką

Składniki:

  • 2 kalafiory
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 duże łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 50 g masła
  • 250 g brukselki
  • 50 g szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g natki pietruszki

Pesto:

  • 100 g świeżej bazylii
  • 70 g płatków migdałowych
  • 00 g parmezanu
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Zmiksować w naczyniu świeże liście bazylii, płatki migdałów, parmezan i oliwę. Doprawić pesto do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Przeciąć kalafior na dwie części i wyciąć z nich płaskie dwa duże kawałki grubości 2 cm, ułożyć pocięte kawałki na desce i doprawić do smaku sosem sojowym, wędzoną papryką i curry. „Steki” z kalafiora smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dodać odrobinę masła. Kalafior ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C na 8 minut. Na patelni po smażeniu kalafiora dodać brukselkę i podsmażyć ją z szalotką, czosnkiem i natką pietruszki. Po wyjęciu kalafiora z piekarnika ułożyć na nim smażoną brukselkę, polać pesto i posypać prażonymi migdałami.

Sałatka z kolorowych kalafiorów z salsą verde i ziołami

Składniki:

  • 1 żółty kalafior
  • 1 fioletowy kalafior
  • 1 kalafior Romanesco
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 pęczek kolendry
  • 150 g suszonych pomidorków

Salsa verde:

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g natki pietruszki
  • 100 g bazylii
  • 100 g mięty
  • 50 g kaparów
  • 50 g korniszonów
  • 4 filety anchois
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 200 ml oliwy z oliwek

Świeże zioła posiekać na większe kawałki. Dodać posiekany czosnek, korniszony, anchois i kapary. Na koniec dodać musztardę i wlać oliwę, opcjonalnie doprawić solą lub sokiem z cytryny. Żółty kalafior, fioletowy i romanesco podzielić na mniejsze kawałki, gotować w posolonej wodzie zaczynając od Romanesco, potem żółty i na końcu fioletowy. Po ugotowaniu przełożyć kalafiory do głębokiego naczynia, polać wcześniej przygotowaną salsą verde, posypać suszonymi pomidorkami, prażonymi orzechami nerkowca i dodać świeże zioła, w tym przypadku roszponkę, rukolę i kolendrę.

Duszona brukselka z bekonem, tymiankiem i grzybami

Składniki:

  • 1 kg brukselki
  • 250 g boczku w plastrach
  • 2 białe cebule
  • 300 g boczniaków
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 50 g masła
  • Sól
  • Chili w proszku

Brukselkę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z pierwszych liści, przekroić na pół i gotować przez 5 minut w posolone wodzie. Na patelni podsmażyć bekon z białą cebulką, gdy boczek będzie chrupki dodać pocięte boczniaki i podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać ugotowaną wcześniej brukselkę, białe wino i liście świeżego tymianku. Gotować przez około 5 minut dodając na koniec masło, sól oraz chili.

Krem brokułowy z wędzonym łososiem i śmietaną

Składniki :

  • 2 brokuły
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g liści młodego szpinaku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Brokuł pociąć na mniejsze kawałki. Następnie wrzucić do gotującej się wody z solą i cukrem. Gotować przez około 5 minut aż stanie się miękki. Przełożyć jak najszybciej do wody z lodem i gdy kompletnie wystygnie znów włożyć do gotującej się wody i gotować do uzyskania miękkości. Rozgotowany brokuł przełożyć do miksera kuchennego i miksować z liśćmi młodego szpinaku i odrobiną wody z gotowania tak aby powstała konsystencja kremu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

W głębokim naczyniu ułożyć płaty wędzonego łososia i zalać kremem. Na koniec dodać odrobinę kwaśnej śmietany i kilka grzanek z bagietki.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości