Materiał promocyjny

W kuchni DDTVN: jesienne potrawy Beaty Śniechowskiej

W kuchni Dzień dobry TVN Beata Śniechowska przygotowała jesienne przysmaki. Co powiecie na leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii lub kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami?

Leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 marchew
  • 3 kiełbasy z piersi z kurczaka
  • 2 posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 limonki
  • 1 pęczek kolendry
  • Masło klarowane do smażenia
  • Do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, rozłożyć na papierowym ręczniku, aby puściły sok. Po ok. 30 minutach przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 0,5 x 0,5 cm. Marchew obrać, pokroić w kostkę. ½ cukinii zielonej oraz ½ cukinii żółtej pokroić w taką samą kostkę jak bakłażana. Resztę odłożyć do tatara. Kiełbasę pokroić w 0,5 cm plastry. Na klarowanym maśle podsmażyć cebulę, 2 ząbki czosnku, kiełbasę, marchew po 2-3 minutach dodać bakłażana. Smażyć razem ok. 5 minut. Całość zalać passatą pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i dusić ok. 20 minut. W międzyczasie przygotować tatara z cukinii. Cukinie posiekać w jak drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać oliwę, sól, 2 ząbki czosnku, ½ posiekanej papryczki chili, sok z 1 limonki. Wymieszać. Leczo przełożyć na półmisek, rozłożyć na nim tatara z cukinii, dekorować chili, kolendrą oraz ćwiartkami z limonki.

Muffiny jajeczne z cheddarem, suszonymi pomidorami i kiełbasą

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 kiełbasy z szynki
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 posiekanych suszonych pomidorów
  • 50 g startego na tarce sera cheddar
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Jajka wbić do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, suszone pomidory, cheddar, szczypiorek i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto przelać do foremek na muffinki i piec ok. 15 – 18 minut.

Kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 4 szalotki
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ pęczku szałwii
  • Do smaku: sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, płatki chili

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Kiełbasy przekroić na pół, ponacinać skórkę. Szalotki posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, pieczarki umyć, osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać oliwę, miód, sos sojowy, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, płatki chili i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec ok. 35 minut. Gotowe danie posypać listkami szałwii. Serwować z pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Składniki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości