Leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 marchew
- 3 kiełbasy z piersi z kurczaka
- 2 posiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- 2 limonki
- 1 pęczek kolendry
- Masło klarowane do smażenia
- Do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, rozłożyć na papierowym ręczniku, aby puściły sok. Po ok. 30 minutach przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 0,5 x 0,5 cm. Marchew obrać, pokroić w kostkę. ½ cukinii zielonej oraz ½ cukinii żółtej pokroić w taką samą kostkę jak bakłażana. Resztę odłożyć do tatara. Kiełbasę pokroić w 0,5 cm plastry. Na klarowanym maśle podsmażyć cebulę, 2 ząbki czosnku, kiełbasę, marchew po 2-3 minutach dodać bakłażana. Smażyć razem ok. 5 minut. Całość zalać passatą pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i dusić ok. 20 minut. W międzyczasie przygotować tatara z cukinii. Cukinie posiekać w jak drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać oliwę, sól, 2 ząbki czosnku, ½ posiekanej papryczki chili, sok z 1 limonki. Wymieszać. Leczo przełożyć na półmisek, rozłożyć na nim tatara z cukinii, dekorować chili, kolendrą oraz ćwiartkami z limonki.
Muffiny jajeczne z cheddarem, suszonymi pomidorami i kiełbasą
Składniki:
- 6 jajek
- 2 kiełbasy z szynki
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g maki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 posiekanych suszonych pomidorów
- 50 g startego na tarce sera cheddar
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Jajka wbić do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, suszone pomidory, cheddar, szczypiorek i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto przelać do foremek na muffinki i piec ok. 15 – 18 minut.
Kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami
Składniki:
- 4 kiełbasy śląskie
- 4 szalotki
- 300 g małych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml jasnego piwa
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- ½ pęczku szałwii
- Do smaku: sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, płatki chili
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Kiełbasy przekroić na pół, ponacinać skórkę. Szalotki posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, pieczarki umyć, osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać oliwę, miód, sos sojowy, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, płatki chili i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec ok. 35 minut. Gotowe danie posypać listkami szałwii. Serwować z pieczywem lub puree ziemniaczanym.
Składniki:
- Kuchnia rozgrzewająca – imbir i kurkuma
- Kajzerki – Chajzerki w DDTVN
- Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN