Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne. Ciekawą alternatywą dla wędlin i serów są pasty, które można przygotować w domu, korzystając z ulubionych produktów. Jedną z częściej przyrządzanych past jest pasta jajeczna. Rozmaitość przepisów sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję tej potrawy – pastę jajeczną z tuńczykiem, serem, awokado lub po prostu ze szczypiorkiem.

Domowa pasta jajeczna to sposób na zdrowy, smaczny i prosty posiłek. Można ją serwować na kromce chleba lub przypieczonych grzankach. Jej głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo, bardzo drobno posiekane i połączone z innymi produktami – warzywami, owocami, szczypiorkiem czy musztardą. Popularne smarowidło do kanapek jest szybkie do przygotowania i stanowi urozmaicenie w codziennej diecie.

Więcej:

Przepisy na pyszną pastę jajeczną

Choć głównym składnikiem pasty są jajka, można ją przygotowywać korzystając z tego, co w danej chwili znajduje się pod ręką. Doskonale smakuje pasta jajeczna z awokado , tuńczykiem, czy jedynie z dodatkiem odrobiny zieleniny, np. szczypiorku lub koperku. Jednak to nie koniec wariacji na temat popularnej pasty jajecznej – warto wypróbować połączenie jajek z białym, żółtym lub topionym serem, a także z ogórkiem zielonym czy chrzanem. Możliwości jest więc co nie miara, wystarczy próbować i smakować za każdym razem innej kombinacji. Na szczycie listy przepisów na pastę jajeczną znajduje się ta z dodatkiem awokado.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 jajka,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki liści kolendry.

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.

2. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę. Pokrój drobno i skrop sokiem z cytryny.

3. Jajka posiekaj drobno, przełóż do miseczki.

4. Czosnek zetrzyj, posól, dodaj do jajek.

5. Awokado połącz z jajkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Dodaj oliwę i kolendrę. Wymieszaj składniki, możesz także rozgnieść je widelcem.

7. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przygotowując pastę z awokado, należy wybierać owoce bardzo dojrzałe. Skropienie sokiem z cytryny zapobiega ciemnieniu. Jeśli jednak nie jesteś amatorem awokado, możesz spróbować pasty jajecznej z tuńczykiem , która doskonale komponuje się ze słonymi krakersami.

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 jajka,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak najdrobniej.

2. Do jajek dodaj majonez, sok z cytryny, pieprz. Połącz składniki.

3. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij, a następnie dodaj do jajek.

4. Dodaj zieleninę i wymieszaj składniki.

Pasta jajeczna z serem – żółtym, białym, topionym

Smakosze serów mogą zaserwować pastę jajeczną z dowolnym rodzajem sera – żółtym, białym, a nawet topionym. Pastę z dodatkiem żółtego sera warto podawać na jeszcze ciepłych grzankach. Podobnie, jak w przypadku wcześniejszych przepisów, na przygotowanie takiej pasty potrzeba zaledwie kilkunastu minut i niewielu składników. Jak przygotować pastę jajeczną z serem?

Składniki (na 3 porcje):

4 jajka,

100 g żółtego sera,

1½ łyżki majonezu,

1 łyżeczka musztardy,

1 ząbek czosnku,

pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Ugotowane jaja rozdrobnij widelcem.

2. Jajka wymieszaj z majonezem i musztardą.

3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.

5. Wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem.


Sposoby na jajka Oli Nguyen

Pyszna pasta jajeczna powstanie, gdy jajka połączysz z białym serem.

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 5 jajek,
  • 2 czubate łyżki twarogu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka i rozdrobnij.

2. Szczypiorek posiekaj i dodaj do jajek.

3. Dodaj twaróg i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

4. Dopraw solą i pieprzem.

Zamiast twarogu możesz dodać serek topiony. To także dobry pomysł na pastę jajeczną.

Kanapki z pastą jajeczną z warzywami

Pastę jajeczną możesz przygotować, dodając do jajek różnego rodzaju warzywa – pomidory, rzodkiewkę, ogórka zielonego. Jak przygotować zdrową pastę jajeczną z pomidorem?

Składniki (na 5 porcji):

  • 4–5 jajek,
  • 1 pomidor,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ szklanki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj i zgnieć widelcem.

2. Pomidora obierz ze skóry i poszatkuj.

3. Szczypiorek posiekaj.

4. W misce połącz wszystkie składniki, dodając majonez.

5. Dopraw solą i pieprzem.

Jeśli lubisz różnorodność, zastąp pomidora rzodkiewką lub zielonym ogórkiem. Jeśli chcesz natomiast nieco odchudzić pastę, wybierz jogurt naturalny w zastępstwie majonezu. Szybka pasta jajeczna powstanie, gdy wrzucisz składniki do blendera. Możesz dowolnie żonglować dodatkami, aż stworzysz swoją idealną pastę jajeczną.

Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0