Prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe. Dowiedz się, jak upiec pyszne ciasto orzechowe w 30 minut

Ciasto orzechowe
Fot. Belén Montilla/ Getty Images
Chętnie dodajemy orzechy do deserów, ponieważ mają nie tylko prozdrowotne właściwości, ale też wspaniały smak. Tak zwany orzechowiec to świetny pomysł na deser, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy mamy szczególną ochotę na korzenne smaki.

Zaskocz gości i zamiast klasycznego sernika lub szarlotki, zaserwuj im pyszne ciasto z orzechami i kremem w rolach głównych. Poniżej dwa proste przepisy na ciasto orzechowe z kremem kawowym oraz tartę orzechową z kremem klonowym.

Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Ten klasyczny angielski wypiek jest zapewne ulubionym ciastem miłośników kawy. Połączenie orzechów włoskich z espresso daje nam energiczną, ale także korzenną mieszankę smaków. Jeśli chcesz zaimponować gościom i zaserwować im do kawy coś wyjątkowego, ten przepis jest dla właśnie Ciebie!

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 20-25 min

Ilość porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

175 g masła

3 duże jajka

1 filiżanka espresso

175 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g orzechów włoskich

Krem

200 g masła

400 g cukru pudru

1 filiżanka espresso

Dekoracja

6 orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta

Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej i zacznij ubijać, powoli dodając cukier puder. Miksowanie powinno trwać kilka minut, aby uzyskać blady kolor oraz puszystą konsystencję. Do kremowej masy zacznij powoli dodawać jajka. Aby uniknąć zważenia, również jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Na sam koniec miksowania dodaj filiżankę wystudzonej kawy.

Odłóż mikser i sięgnij po sitko, by przesiać do tej samej miski mąkę i proszek do pieczenia. Aby uzyskać jeszcze większą puszystość, trzymaj sitko na wysokości 15-20 cm. Dodaj orzechy włoskie i za pomocą łopatki delikatnie wymieszaj całość.

Sięgnij po dwie tortownice o średnicy 20 cm i rozłóż na nich papier do pieczenia, a następnie posmaruj masłem na spodzie i po bokach. Rozdziel masę między tortownicami, rozprowadzając ją równo za pomocą łyżki.

Naczynia włóż do piekarnika i piecz w funkcji termoobiegu przez 20-25 minut. Po zakończeniu wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Przyrządzenie kremu

Kiedy ciasto stygnie, pora zabrać się za krem. Do miski dodaj masło i ubij mikserem, aż zrobi się miękkie i puszyste. Dodaj cukier puder oraz kolejną filiżankę espresso. Uważaj, aby robić te czynności bardzo powoli, ponieważ na tym etapie ciasto lubi się zważyć.

Przełożenie ciasta kremem

Rozłóż na dużej desce pergamin. Umieść na nim pierwszy placek z tortownicy, a następnie, za pomocą szpachli dekoratorskiej lub łopatki, rozsmaruj na nim 1/3 kremu po same brzegi. Dodaj drugi placek i powtórz czynność, tym razem nakładając krem nie tylko na wierzchu, ale po bokach całego ciasta, tak, aby całe było w kremie.

Jeśli zostało Ci trochę kremu, nie wyrzucaj go! Możesz go zamrozić i użyć do dekoracji babeczek.

Dekoracja

Kiedy Twoje ciasto będzie już dokładnie pokryte kremem, udekoruj je połówkami orzechów włoskich. Orzechowiec gotowy!

Zobacz film: Nie tylko na słodko - orzechowe smakołyki Ani Starmach

Zobacz film: Nie tylko na słodko - orzechowe smakołyki Ani Starmach. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Tarta orzechowa z kremem klonowym

To ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, ale także efektowne. Syrop klonowy jest tradycyjnym kanadyjskim wyrobem, ale w Polsce jest coraz częściej dostępny. Warto go używać w kuchni zamiast miodu, ponieważ jest mniej kaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów. W tym przepisie możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów.

Czas przygotowania : 10 min

Czas pieczenia : 40 min

Ilość porcji : 12

Składniki:

Ciasto

225 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

125 g oleju roślinnego

60 ml tłustego mleka

150 g syropu klonowego

100 g masła

200 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

350 g mieszanki orzechowej (orzechy włoskie, pekan, migdały)

3 duże jajka

Krem

250 ml kremówki 35%

60 ml syropu klonowego

Przygotowanie ciasta

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, olej i mleko, aby uformować gęste ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, ugniatając palcami ciasto na spodzie i po bokach, lekko wychodząc poza naczynie. Włóż do zamrażalnika. Nastaw piekarnik na 180°C.

Do garnka dodaj syrop, masło i cukier trzcinowy. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu roztopienia, dodaj wanilię, zamieszaj i odstaw na 10 minut.

Wyjmij formę z zamrażalnika i ułóż orzechy na wierzch.

Dodaj jajka do miski z syropem i ubijaj, aż mieszanina będzie przypominać karmel, następnie rozlej na orzechy.

Piecz w piekarniku 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie złociste, a wypełnienie stwardnieje.

Przyrządzenie kremu

Kiedy jesteś już gotowy, aby podać ciasto, ubij śmietanę mikserem, następnie dodaj do niej syrop klonowy i miksuj jeszcze przez chwilę.

Dekoracja

Upieczone ciasto wysmaruj kremem i ułóż na nim dowolne orzechy z mieszanki. Tarta gotowa!

Bibliografia:

https://www.youtube.com/watch?v=ZQlosTTYR5w

https://www.waitrose.com/content/waitrose/en/home/recipes/recipe_directory/c/classic-coffee-andwalnutcake.html

https://www.nigella.com/recipes/pecan-plus-pie

http://foodnouveau.com/recipes/desserts/maple-walnut-cream-tart/

podziel się:

Pozostałe wiadomości