Kajzerki – Chajzerki w DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować pyszne dania, w których główną rolę gra… kajzerka! Zobaczcie jak zmienić najzwyklejszą bułkę w pierwszorzędny frykas.

KAJZERKA – CHAJZERKA NA SŁONO

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, olej i mąkę. Na koniec sól. Wszystko wyrabiamy dokładnie i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, każdą formujemy na kształt, bułki. Nacinamy tradycyjnie jak kajzerkę - w pięciu miejscach, ale proponuje, aby połowę bułek naciąć w środku a drugą od zewnątrz. Smarujemy masłem i wypiekamy w temp. 240 stopni na złoty kolor.

CHAJZERKA Z FASOLĄ, BOCZKIEM I POMIDOREM DLA FILIPA

Składniki:

  • 300 g białej fasoli gotowanej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • natka pietruszki, lubczyk
  • sól, pieprz
  • olej
  • pieczarki portobello

Na oleju przesmażamy cebulę i marchew. Przesmażone warzywa łączymy z fasolą, płatkami, jajkiem i miksujemy razem. Jeszcze natka, lubczyk, pieprz i sól do smaku. Masę dzielimy na porcje jak na kotlety i smażymy na patelni. Obok plasterki pieczarek.

  • 10 cienkich plastrów boczku
  • 300 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 4 pomidory
  • cebula czerwona
  • 2 łyżki ketchupu
  • musztarda chrzanowa

Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z ketchupem, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą. Boczek i kiełbasę pokrojoną w plastry wysmażamy w piecu na chrupiąco.

KAJZERKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM I KUKURYDZĄ DLA GOSI

Składniki:

  • 4 piesi z kurczaka
  • tymianek świeży
  • 1 cebula
  • 1 ananas świeży
  • 1 łyżka miodu
  • czarny pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Na maśle, w towarzystwie plastrów cebuli przesmażamy zamarynowanego w tymianku, soli i czarnym pieprzu kurczaka. Na drugiej patelni ananasa z dodatkiem miodu i czarnego pieprzu.

  • 200 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • musztarda do smaku
  • kilka plasterków sera gouda
  • 200 g ser żółtego tartego
  • sałata lodowa
  • koperek

Kukurydzę łączymy z majonezem, musztardą, tartym serem i koperkiem.

KAJZERKA – CHAJZERKA MAŚLANA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 1 jajko
  • 140 g masła
  • 60 g mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg gorzkiej czekolady

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, mleka w proszku. Dodajemy rozpuszczone masło, jajko, mąkę, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na porcje jak typowe bułki, formujemy w kształt bardziej podłużny, do każdej dając kawałek czekolady. Do dwóch porcji dodajemy pozostałą czekoladę rozpuszczoną, przerabiamy aby ciasto stało się czekoladowe. Z ciasta robimy cienki pasek. Bułki obwijamy wokół paskiem czekoladowego ciasta, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy masłem.

Zobacz też:

Kubańskie smaki w DDTVN

W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw

Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości