KAJZERKA – CHAJZERKA NA SŁONO
Składniki:
- 50 g drożdży
- 500 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 150 ml oleju
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, olej i mąkę. Na koniec sól. Wszystko wyrabiamy dokładnie i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, każdą formujemy na kształt, bułki. Nacinamy tradycyjnie jak kajzerkę - w pięciu miejscach, ale proponuje, aby połowę bułek naciąć w środku a drugą od zewnątrz. Smarujemy masłem i wypiekamy w temp. 240 stopni na złoty kolor.
CHAJZERKA Z FASOLĄ, BOCZKIEM I POMIDOREM DLA FILIPA
Składniki:
- 300 g białej fasoli gotowanej
- 1 cebula
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 marchew
- 1 jajko
- natka pietruszki, lubczyk
- sól, pieprz
- olej
- pieczarki portobello
Na oleju przesmażamy cebulę i marchew. Przesmażone warzywa łączymy z fasolą, płatkami, jajkiem i miksujemy razem. Jeszcze natka, lubczyk, pieprz i sól do smaku. Masę dzielimy na porcje jak na kotlety i smażymy na patelni. Obok plasterki pieczarek.
- 10 cienkich plastrów boczku
- 300 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 4 pomidory
- cebula czerwona
- 2 łyżki ketchupu
- musztarda chrzanowa
Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z ketchupem, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą. Boczek i kiełbasę pokrojoną w plastry wysmażamy w piecu na chrupiąco.
KAJZERKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM I KUKURYDZĄ DLA GOSI
Składniki:
- 4 piesi z kurczaka
- tymianek świeży
- 1 cebula
- 1 ananas świeży
- 1 łyżka miodu
- czarny pieprz
- masło klarowane do smażenia
Na maśle, w towarzystwie plastrów cebuli przesmażamy zamarynowanego w tymianku, soli i czarnym pieprzu kurczaka. Na drugiej patelni ananasa z dodatkiem miodu i czarnego pieprzu.
- 200 g kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- musztarda do smaku
- kilka plasterków sera gouda
- 200 g ser żółtego tartego
- sałata lodowa
- koperek
Kukurydzę łączymy z majonezem, musztardą, tartym serem i koperkiem.
KAJZERKA – CHAJZERKA MAŚLANA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 70 g drożdży
- 1 jajko
- 140 g masła
- 60 g mleka w proszku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 kg gorzkiej czekolady
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, mleka w proszku. Dodajemy rozpuszczone masło, jajko, mąkę, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na porcje jak typowe bułki, formujemy w kształt bardziej podłużny, do każdej dając kawałek czekolady. Do dwóch porcji dodajemy pozostałą czekoladę rozpuszczoną, przerabiamy aby ciasto stało się czekoladowe. Z ciasta robimy cienki pasek. Bułki obwijamy wokół paskiem czekoladowego ciasta, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy masłem.
Zobacz też:
W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw
Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?
Autor: Anna Kobyłka