Rozgrzewająca zupa na jesień
Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- ½ selera pokrojonego w słupki
- por tylko biała część pokrojona w talarki
- ½ szklanki pęczaku
- 2 l wywaru z jarzyn
- ½ szklanka groszku mrożonego
- 10 g suszonych grzybów
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przyprawy:
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru mielonego
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy mielonej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Tak by się podprażyły na maśle. Następnie dodaj marchewkę i pora i wymieszaj. Dodaj seler i zalej bulionem. Wsyp kaszę i dodaj suszone grzyby. Następnie gotuj pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj passate pomidorową i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dużą ilością zielonej pietruszki
Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>
Zupa rybna z chrzanem i kolendrą
Składniki:
- 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
- kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
- 1 tarta pietruszka
- biała część pora pokrojonego w talarki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 l bulionu
- 1 tarta marchewka
- 2 łyżki chrzanu
- 12 łyżki siekanej kolendry
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.
Zobacz też: Dzień Kotleta Schabowego. W DDTVN przepisy Darii Ładochy na kotlety bez mięsa! >>>
Pikantna zupa z chorizo i ziemniakami
- 1 kiełbasa chorizo
- 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 l bulionu
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula czerwona posiekana w piórka
- 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- ½ szklanki cydru jabłkowego
- ½ ugotowanej fasoli drobnej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- świeża papryczka chili
- garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
- garść pokruszonych i obranych pistacji
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- szczypta papryki wędzonej
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na patelni wraz z przyprawami. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj papryki i zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj podsmażone chorizo, fasolę i przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw jeszcze do smaku i posyp pietruszką i pistacjami.
Zobacz też: Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski! >>>
Cytrynowa zupa z kurczakiem i cukinią
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cytryny
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej
- 1,5 l wywaru z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 1 cebula biała pokrojona w piórka
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1 opakowanie tłustej śmietany
- opakowanie orzechów włoskich - 50 g
Przyprawy:
- świeży estragon
- zioła prowansalskie
- oregano
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Kurczaka posól i dodaj soli i podsmaż z obu stron by stał się chrupiący. Odstaw z patelni, gdy będzie gotowy. W garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż estragon wraz cebulą i czosnkiem. Dodaj marchewkę i całość zalej wywarem. Dodaj kaszę i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, dopraw przyprawami i dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Na koniec zupę posyp orzechami.
Źródło: Daria Ładocha