Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.
Za słona zupa to wcale nie taki rzadki problem, wystarczy się zamyślić i posolić dwa razy. Zdarza się, że wieczko od solniczki wpadnie do środka lub ktoś nam zrobi wilczą przysługę dosalając całość po cichu. Czy w takiej sytuacji całość jest do wyrzucenia? Wystarczy, że wypróbujesz nasze pomysły na za słoną zupę.
Lato trwa w najlepsze. Razem z nim cieszymy się sezonem na warzywa i owoce, z których można przygotować przepyszne dania. Warto brać je pod uwagę planując menu - są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dzięki czemu można z nich stworzyć wyjątkowe posiłki. Zobaczcie propozycje Andrzeja Polana na letnie, wakacyjne potrawy.
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Lekkie zupy wiosenne kuszą młodymi warzywami i żywymi kolorami. Są idealne na gorące dni. Piotr Kucharski przygotował ogórkową z ogórków małosolnych, zupę szczawiowo-buraczkową z pieczonymi ziemniakami, a także zupę z zielonym makaronem. Smacznego!
Na zewnątrz szaro, buro i chłodno? Według Darii Ładochy najlepszym remedium na jesienną słotę są zupy! Wypróbujcie jej przepisy na: rozgrzewającą zupę jesienną, zupę rybną z chrzanem i kolendrą, pikantną zupę z chorizo i pyszną cytrynową zupę z kurczakiem i cukinią!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował cztery wiosenne zupy. Którą z nich lubicie najbardziej: chłodnik, botwinkę, minestrone czy chachapuri? Smacznego!
Nie znajdziecie tu przepisów na tradycyjną pomidorową, żurek czy rosół. Bloger kulinarny Bartek Boratyn zachęca to tego, by odejść od tradycyjnych zup, przygotowując posiłki dla dziecka. Rodzicom, którzy chcą urozmaicić menu swojego dziecka proponuje: zupę cytrynową z ryżem jaśminowym, zupę koperkową z lanymi kluseczkami, zupę pomarańczową z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupę truskawkowo-waniliową z miodowymi grzankami. Którą z nich przygotujesz swojemu dziecku?
W okresie jesienno-zimowym nasze pociechy często łapią infekcje. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które warto podawać dziecku, kiedy zachoruje. Oto one: poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem, delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową, pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym oraz kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym.
Zima zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę ciepła i wzmocnić odporność. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które na pewno Was rozgrzeją: wegetariański kapuśniak z białej kapusty, kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala oraz curry z dynią i krewetkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterowie programu „Kto poślubi mojego syna” - Marzanna i Artur przygotowali dania, które lubią: piernik z jabłkami, zupę z dyni z mlekiem kokosowym oraz filety z kurczaka z sosem pieczarkowym. Smacznego!
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które wzmacniają odporność: banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym, risotto z indykiem i młodymi warzywami, komosę ryżową z botwinką i prażonym słonecznikiem oraz ekspresową zupę dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów.
Z okazji Dnia Matki Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które możecie przygotować dla swoich mam: bardzo zielone risotto i zupa pomidorowo-marchewkowa. Było też coś na słodko: waniliowe ciastka z truskawkami i bezy truskawkowo-czekoladowe.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.
W kuchni Dzień Dobry TVN było wiosennie i zielono, a to za sprawą kapusty, szpinaku i szparagów, które odgrywały główne role w daniach przygotowanych przez Piotra Kucharskiego. Na stole pojawiły się: gołąbki z młodej kapusty, kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami, sałatka z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami i trójkolorowy placek.
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jakie dania warto zrobić jutro, aby miło zaskoczyć panie z okazji Dnia Kobiet. Dzielnie wspierał go aktor Rafał Ciszewski, który na bieżąco sprawdzał smaki poszczególnych potraw. Na stole pojawiły się: mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem, rurki z dynią, pieczarkami i serem, polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą i zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem.