Poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem
Składniki:
1 szklanka ryżu brązowego lub białego
2 duże jabłka
szczypta cynamonu
szczypta startego, świeżego imbiru
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 4:1 przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu pod przykryciem. Powinien się rozgotować i przyjąć formę kleiku. Jeśli nie mamy czasu, gotujemy ryż do miękkości. Pod koniec gotowania ścieramy jabłka i wrzucamy do ryżu wraz z sokiem powstałym podczas tarcia, cynamonem, żurawiną i imbirem. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy aż jabłka będą miękkie. Podajemy posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
50 g selera
50 g pora
1 łyżka masła
4 ziemniaki
100 g komosy ryżowej
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
zielona pietruszka do przybrania
1,5 litra wywaru jarzynowego
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy na talarki. Podsmażamy na maśle lub na gęsinie. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy oraz wypłukaną komosę ryżową. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 min. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.
Pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym
Składniki:
1/2 kg ziemniaków lekko podgotowanych w osolonej wodzie bez skórki
1/2 dyni Hokkaido
1 cebula
2 marchewki
oliwa z oliwek
przyprawy: czerwona papryka, sól, rozmaryn
20 g masła
garść posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Dynie oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pokrojoną cebulę i marchewką. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku na ok. 15 min. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypane rozmarynem i solą i zapiekamy dalej kolejne 20 min. Dynię wraz z marchewką i cebulą miksujemy na mus i podajemy z upieczonymi ziemniakami, do których dodajemy odrobinę masła i posiekaną zieloną pietruszkę.
Kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym
Składniki:
3-4 l wody
spora garść daktyli
szczypta cynamonu
5 gruszek
garść żurawiny
1 łyżka syropu różanego
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w garnku. Daktyle kroimy na pół i wrzucamy wraz z cynamonem i żurawiną do wody. Gotujemy całość ok. 30 min. Następnie dodajemy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 min. Na sam koniec dodajemy odrobinę syropu różanego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN