Dania na bazie curry

Curry
Curry
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.

Przepisy Ani

Dyniowe curry

Składniki:

4 cm świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren kolendry

szczypta chili pieprz cayenne

sól

pieprz

1 papryczka chili

2 szalotki

duża szczypta kurkumy

400 g dyni hokakido

1 cukinia

1 czerwona papryka

2 obrane ze skórki pomidory

300 ml mleczka kokosowego

200 ml bulionu warzywnego

ryż jaśminowy do podania

świeża kolendra

Przygotowanie:

W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojone chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 min., dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz, gotuj przez 5-10 min. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.

Curry z ananasem i kaczką

Składniki:

Pasta curry:

3 cm imbiru

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

2 papryczka chili

1 łyżka sosu rybnego

1 pęd trawy cytrynowej

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta nasion kolendry

szczypta kuminu

skórka z 1/2 limonki

1 szczypta kurkumy

1 szczypta słodkiej papryki

Pozostałe składniki:

szczypta przyprawy 5 smaków

1 łyżka cukru trzcinowego

500 ml mleczka kokosowego

200 ml pomidorków koktajlowych

1/2 ananasa

2 piersi z kaczki

1 ugotowana kukurydza

Przygotowanie:

Piersi kaczki natnij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków, obsmaż na patelni, a następnie włóż na 8-10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, po upieczeniu daj kaczce odpocząć przez kilka minut, a następnie pokrój ją w plastry. Wszystkie składniki pasty curry umieść w blenderze i miksuj aż otrzymasz gładką konsystencję. W woku lub na głębokiej patelni zagrzej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry (jeśli nie lubisz ostrych potraw, dodaj połowę ilości). Do mleczka dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, pomidorki i ziarna kukurydzy. Całość gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Tuż przed podaniem dodaj do potrawki plastry kaczki, podawaj z ryżem lub ciecierzycą.

Zielone curry z krewetkami

Składniki:

Zielona pasta curry:

2 zielone papryczki chili

mały pęczek świeżej kolendry

1 mała cebula

3 cm świeżego imbiru

1 pęd trawy cytrynowej

sok i skórka z 1/2 limonki

1/2 łyżeczki nasion kolendry

szczypta kuminu

2 liście kaffiru

duża szczypta pieprzu

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju

Pozostałe składniki:

300 g krewetek tygrysich

1 cukinia

300 g brokułów

2 garści zielonej fasolki szparagowej

300 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty zmiksuj na gładką masę. Fasolkę ugotuj al dente. W woku podgrzej mleczko koksowe, dodaj łyżkę zielonej pasty curry, po chwili dodaj pokrojoną cukinię, różyczki brokułów, fasolkę, po 10 min. dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez 5 min. Podawaj z ryżem.

Przepis Jakuba

Czerwone tajskie curry

Składniki:

3 papryczki tajskie lub chili

świeży galangal

trawa cytrynowa

4 liście kafiru

1 łyżka cukru trzcinowego lub midu

4 ząbki czosnku

bazylia tajska

1 puszka mleka kokosowego

1 limonki

2 szalotki

2 puszki pomidorów z puszki

1 duży bakłażan

20 krewetek

sól

sos sojowy jasny

sos rybny do smaku

2 fioletowe marchewki

1 seler w korzeniu

łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Na oleju kokosowym przesmaż posiekane papryczki, pokrojony galangal, zgniecioną trawę cytrynową, sok z limonki, posiekane szalotki. Gdy cebulka się zeszkli i będzie można wyczuć zapach trawy cytrynowej, dodaj pokrojonego w grubą kostkę bakłażana oraz posiekane w julienne marchewki i seler. Przesmaż warzywa ok. 5-7 min., następnie dodaj czosnek posiekany w plasterki lub kosteczkę, liście kafiru, cukier trzcinowy, 1/3 puszki mleka kokosowego i zalej wodą składniki (woda powinna sięgać połowy garnka). Dodaj pomidory z puszki, łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczyptę soli oraz połowę posiekanych liści bazylii. Gdy curry się zagotuje, dodaj resztę mleka kokosowego i dopraw sosem sojowym lub solą do smaku. Na 5-6 min. przed podaniem dodaj do garnka resztę posiekanej bazylii oraz krewetki pozbawione jelit i pancerzyków, można zostawić ostatni segment i płetwę ogonową.

Przepis Patryka

Zupa krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą

Składniki:

500 g dyni

1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego

750 ml sosu pomidorowego

sól morska

250 ml mleka kokosowego

400 g tofu naturalnego

4 łyżki miodu

1/2 cytryny

1 łyżeczka sambal oelek

Pasta czerwona curry:

6–7 strąków chili

4 szalotki

5–6 ząbków czosnku

4 cm korzenia imbiru

1 łyżka trawy cytrynowej

skórka otarta z 1 limonki

garść świeżej kolendry

1–2 łyżki oleju

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1,5 łyżeczki pieprzu czarnego w kulkach

1 łyżeczka soli morskiej

Do podania:

8 łyżek odsączonej ciecierzycy z puszki

świeża kolendra

ok. 50 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Pasta curry: strąki chili roluj w dłoniach, a następnie odetnij szypułkę, wysyp nasionka i krój w paski. Szalotki obierz i pokrój drobno, podobnie czosnek. Kolendrę świeżą rozdrobnij i wszystko wrzuć do wysokiego naczynia. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z limonki. W moździerzu rozetrzyj na proszek nasiona kolendry, kumin, sól i pieprz. Dodaj do naczynia. Następnie dodaj trawę cytrynową i olej. Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na patelni, wrzuć tofu i podsmaż przez minutę. Dodaj sambal oelek, miód i sok z połówki cytryny i smaż przez 2 min. Zdejmij z ognia.

Zupa: w garnku z grubym dnem podgrzej olej, włóż pastę curry i smaż ją co chwilę mieszając przez ok. minutę, pod koniec możesz skrapiać pastę wodą, aby nie przywierała do dna. Dodaj upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię i wymieszaj. Wlej sos pomidorowy, dopraw solą i zagotuj. Gotuj przez 5 min., następnie dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj, wlej z powrotem do garnka i podgrzej przed podaniem. Gorącą zupę nalej do miseczek, dodaj ciecierzycę, tofu oraz listki kolendry, polej dodatkowym mlekiem kokosowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości