Kremowa zupa z młodej marchewki, siemię lniane
Składniki:
600 g młodej marchwi
100 g masła
100 g sera mascarpone
filety z dwóch pomarańczy
delikatny wywar warzywny
siemię lniane
świeży tymianek
sól
cukier, ew. miód
Przygotowanie:
Marchew młodą oczyszczamy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobinę bulionem, wkładamy do blaszki, na wierzch wrzucamy wiórki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy marchewkę do miękkości. Gdy marchewka jest już miękka, miksujemy ją na bardzo gładki krem, dodając w trakcie miksowania filety z pomarańczy i serek mascarpone. Zupa powinna mieć kremową konsystencję, gęstość regulujemy bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, ew. odrobiną miodu lub cukru. Siemię wrzucamy na suchą, nagrzaną patelnię, delikatnie prażymy z odrobiną soli. Po uprażeniu posypiemy zupę na wierzchu, dekorujemy listkami świeżego tymianku.
Placki z młodych ziemniaków, kurki smażone, bób, ricotta
Składniki:
800 g młodych ziemniaków
2 dymki.
2 jajka
mąka pszenna
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, część ziemniaków możemy zetrzeć na grubszych oczkach, cebulę ścieramy, dodajemy do masy jajka, mąkę pszenną i przyprawiamy odważnie solą i pieprzem. Mąki dodajemy w zależności od gęstości naszego ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor. Szczypior z dymki kroimy i wykorzystujemy go do posypywania gotowych placków.
Składniki:
600 g świeżych kurek
200 g świeżego bobu
100 g masła klarowanego
200 g ricotty
sól
świeżo mielony pieprz
koperek
Przygotowanie:
Bób parzymy krótko w gorącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy oczyszczone, opłukane i osuszone kurki. Smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy obrany bób. Całość posypujemy koperkiem. Placki układamy na talerzu, posypujemy smażonymi kurkami z bobem, a na wierzchu dajemy ,,chmurki” z ricotty.
Cukinia smażona, piklowane truskawki
Składniki:
2 cukinie
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
macierzanka
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy pod skosem na plastry grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami macierzanki. Odstawiamy na 1/2 godziny do zamarynowania. Smażymy na patelni grillowej na złoty kolor z dwóch stron.
Składniki:
400 g świeżych truskawek
1 szklanka wody
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, cukier, ocet i odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie wrzucamy do lekko ciepłej marynaty. Pamiętajmy, aby nie wkładać truskawek do gorącej marynaty, aby nam się nie rozpadły. Na talerzu układamy plastry cukinii a na wierzchu układamy marynowane truskawki, dekorujemy listkami amarantusa i świeżych ziół.
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami
Składniki:
500 g mąki
3 żółtka
1 jajko
100 g cukru
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
30 g drożdży
100 g masła
250 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, jajka utarte z cukrem, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i puszyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki:
50 g masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z powyższych składników przygotowujemy maślaną kruszonkę. Wszystko razem rozgniatamy (nie zagniatamy!).
Składniki:
500 g truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
Z gotowego, wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki długości ok. 15 cm i formujemy ślimaczki ,,zawiązując” wałeczki prawie na supełek. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, w środek każdego ślimaczka wkładamy umytą i osuszoną truskawkę a następnie posypujemy po wierzchu kruszonką. Układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 170 st. C. Pieczemy ślimaczki na złoty kolor, po upieczeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN