Materiał promocyjny

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami - zdrowe i smaczne

W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!

Kremowa zupa z młodej marchewki, siemię lniane

Składniki:

600 g młodej marchwi

100 g masła

100 g sera mascarpone

filety z dwóch pomarańczy

delikatny wywar warzywny

siemię lniane

świeży tymianek

sól

cukier, ew. miód

Przygotowanie:

Marchew młodą oczyszczamy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobinę bulionem, wkładamy do blaszki, na wierzch wrzucamy wiórki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy marchewkę do miękkości. Gdy marchewka jest już miękka, miksujemy ją na bardzo gładki krem, dodając w trakcie miksowania filety z pomarańczy i serek mascarpone. Zupa powinna mieć kremową konsystencję, gęstość regulujemy bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, ew. odrobiną miodu lub cukru. Siemię wrzucamy na suchą, nagrzaną patelnię, delikatnie prażymy z odrobiną soli. Po uprażeniu posypiemy zupę na wierzchu, dekorujemy listkami świeżego tymianku.

Placki z młodych ziemniaków, kurki smażone, bób, ricotta

Składniki:

800 g młodych ziemniaków

2 dymki.

2 jajka

mąka pszenna

sól

pieprz

olej

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, część ziemniaków możemy zetrzeć na grubszych oczkach, cebulę ścieramy, dodajemy do masy jajka, mąkę pszenną i przyprawiamy odważnie solą i pieprzem. Mąki dodajemy w zależności od gęstości naszego ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor. Szczypior z dymki kroimy i wykorzystujemy go do posypywania gotowych placków.

Składniki:

600 g świeżych kurek

200 g świeżego bobu

100 g masła klarowanego

200 g ricotty

sól

świeżo mielony pieprz

koperek

Przygotowanie:

Bób parzymy krótko w gorącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy oczyszczone, opłukane i osuszone kurki. Smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy obrany bób. Całość posypujemy koperkiem. Placki układamy na talerzu, posypujemy smażonymi kurkami z bobem, a na wierzchu dajemy ,,chmurki” z ricotty.

Cukinia smażona, piklowane truskawki

Składniki:

2 cukinie

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

macierzanka

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy pod skosem na plastry grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami macierzanki. Odstawiamy na 1/2 godziny do zamarynowania. Smażymy na patelni grillowej na złoty kolor z dwóch stron.

Składniki:

400 g świeżych truskawek

1 szklanka wody

1 szklanka octu jabłkowego

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, cukier, ocet i odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie wrzucamy do lekko ciepłej marynaty. Pamiętajmy, aby nie wkładać truskawek do gorącej marynaty, aby nam się nie rozpadły. Na talerzu układamy plastry cukinii a na wierzchu układamy marynowane truskawki, dekorujemy listkami amarantusa i świeżych ziół.

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami

Składniki:

500 g mąki

3 żółtka

1 jajko

100 g cukru

cukier wanilinowy

skórka z cytryny

30 g drożdży

100 g masła

250 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, jajka utarte z cukrem, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i puszyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki:

50 g masła

3 łyżki cukru

4 łyżki mąki

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Z powyższych składników przygotowujemy maślaną kruszonkę. Wszystko razem rozgniatamy (nie zagniatamy!).

Składniki:

500 g truskawek

cukier puder

Przygotowanie:

Z gotowego, wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki długości ok. 15 cm i formujemy ślimaczki ,,zawiązując” wałeczki prawie na supełek. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, w środek każdego ślimaczka wkładamy umytą i osuszoną truskawkę a następnie posypujemy po wierzchu kruszonką. Układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 170 st. C. Pieczemy ślimaczki na złoty kolor, po upieczeniu podajemy posypane cukrem pudrem.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości