5 porcji zdrowia

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!

    Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak puszysty omlet z owocami, bułeczki ze szpinakiem czy racuszki serowo-dyniowe.

    W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!

    W kuchni Dzięń Dobry TVN zdrowo i kolorowo. Ambasadorowie akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka przygotowali pyszne dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa. Na stole pojawiły się: kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na zdrowe śniadanie, między innymi omlet puszysty z jagodami i maślanką, pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów, pomidory pieczone z chrupiącą sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw oraz konfiturę z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym. Andrzej i Kasia opowiedzieli także, jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zdradzili dlaczego warto pić soki.

    Brak energii, apatia, ziemisty kolor skóry. By z tym walczyć, nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Dostarczamy je głównie jedząc owoce i warzywa. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść pięć świeżych porcji. Co wtedy zrobić? Alternatywą są soki i gęste musy, które dodatkowo bogate są w błonnik. O zamiennikach świeżych warzyw i owoców, o ich zaletach, opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.

    Uzupełniajmy witaminy w diecie za pomocą soków i warzyw. Jak to robić z głową? I dlaczego pięć razy dziennie trzeba jeść warzywa i owoce? O tym w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Katarzyna Glinka, ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia". Skorzystajcie z ich przepisów na: brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem, dorsza z remoulade selerową oraz kurczaka duszonego z jabłkami.

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!

    Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.

    Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.

    Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".

    Wśród potraw świątecznych powinny znajdować się także warzywa i owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan w towarzystwie Joanny Koroniewskiej przygotował: pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u , warzywa z patelni, schab oraz sałatkę z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek. Kto pachnie jak pieczone ciasteczko?

    Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!

    Krem z kukurydzy z pomidorami, gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem, kabaczek z mięsem, strudel jabłkowy z połową bez rodzynek. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Joanna Koroniewska dali z siebie wszystko!

    Joanna Koroniewska i Andrzej Polan opowiedzą jutro w Dzień Dobry TVN o owocowych i warzywnych skarbach jesieni. Jak najlepiej wykorzystać to, co jest w tej cwili dostępne na rynku? Nie przegapcie cyklu "5 porcji zdrowia"! Zapraszamy!

    5 porcji zdrowia to akcja, która propaguje zdrowy styl życia. Jej fundamentalnym zadaniem jest zachęcenie ludzi do jedzenia większej ilości warzyw i owoców bądź wypicia szklanki soku. Patronem akcji jest Joanna Koroniewska, która będzie towarzyszyła Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Już jutro startujemy z akcją "5 porcji zdrowia". W naszej kuchni Joanna Koroniewska i Andrzej Polan będą radzić, jak przygotować zdrowe śniadanie, by znalazły się w nim warzywa, owoce lub szklanka soku.

    Poznajcie fakty na temat warzyw, owoców i soków.

    Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z nas.

    Warto ze zrozumieniem czytać informacje umieszczone na butelkach czy kartonach.

    Polacy najczęściej sięgają po sok pomarańczowy? Czy sok pomidorowy jest rzeczywiście niskokaloryczny? Marchew nie jest warzywem? Dlaczego nie warto łączyć pomidora z ogórkiem?

    Według zaleceń Światowej Organizacjo Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400g owoców i warzyw lub soku dziennie.