Omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami
Składnik:
6 jaj
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki
szczypta soli
masło do smażenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier, ubijamy nadal i pod koniec dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy.
6 jabłek szara reneta
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy do karmelu, dodajemy masło, przyprawę do piernika i jabłka, wszystko dokładnie mieszamy i na wierzch wylewamy ciasto omletowe. Wstawiamy do piekarnika do momentu, aż jajka się zetną. Temp .180 stopni czas około 10-15 minut.
Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem
Składniki:
3 brokuły świeże
1 cebula czerwona
50 g masło klarowane
100 g orzechów włoskich
2 jabłka szara reneta
100 g rodzynków
1 łyżka octu winnego
pieprz, sól
koperek
300 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską
Składniki:
1 pierś z indyka
1 pęczek marchwi
pietruszka korzeń - 4szt
seler - 1szt
por - 1 szt
500 g brukselki brukselki
4 gruszki
sałata rzymska baby - 4szt
lubczyk, szałwia, cytryna
Przygotowanie:
Pierś indyka dokładnie posypujemy solą i czarnym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażamy warzywa i kawałki gruszki. Dodajemy cząstki cytryn oraz zioła. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy mięso indyka i wstawiamy do pieczenia w temp. 160 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sałatą rzymską skropioną sokiem z cytryny lub chwilę przesmażoną na patelni w cząstkach.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN