Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Krem z kukurydzy z pomidorami
Składniki:
10 kolb kukurydzy
2 szalotki
jesienna włoszczyzna
4 dobre pomidory
świeża bazylia
250 g sera mascarpone
olej do smażenia
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pieprz i sól. W drugim garnku gotujemy szybki bulion warzywny. Do przesmażonej szalotki dodajemy kukurydzę, smażymy dalej i zalewamy na koniec bulionem. Zagotowujemy razem, miksujemy na krem. Do zupy dodajemy serek mascarpone do lekkiego zabielenia zupy i nadania większej aksamitności. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i świeżą bazylię. Wlewamy na talerz i od razu podajemy.
Gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem
Składniki:
500 g gotowanych ziemniaków
100 g mąki
szczypta soli
300 g dyni
1 op. szpinaku baby
2 dobre pomidory
dojrzewający ser tarty
1 ser mozzarello w zalewie
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę na puree. Dodajemy sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Porcjujemy na małe kluseczki, każdą naciskamy widelcem w celu nadania charakterystycznych pasków. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i po chwili pomidory. Na koniec dodajemy szpinak. Do powstałego sosu dodajemy ser tarty, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz ugotowane gnocchi. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Kabaczek z mięsem
Składniki:
2 kabaczki
250 ml śmietany 18 proc.
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia
mąka do oprószenia kabaczka
sól
pieprz
kmin rzymski
natka pietruszki
koperek
Przygotowanie:
Kabaczki myjemy, kroimy na grube plastry, ze środka wydrążamy środek z pestkami. Oprószamy solą, pieprzem, a następnie w mące. Smażymy na złoty kolor. Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, serem i zieloną natką. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim. Mięsem wypełniamy podsmażone krążki patisona, układamy we naczyniu do zapiekania. Doprawiamy śmietanę łączymy z gałką muszkatołową, solą pieprzem. Zalewamy kabaczka i wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 30 minut.
Strudel jabłkowy
Składniki:
1 op. ciasta filo
1,5 kg jabłek
150 cukru
100 g rodzynek
100 g włoskich orzechów
cynamon
1 łyżka bułki tartej
200 g masła
2 jajka
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do jabłek dodajemy cukier, rodzynki, orzechy i cynamon. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto. Blaty ciasta filo smarujemy każdy masłem rozpuszczonym i składamy po 4 do kompletu. Z jabłek odciskamy nadmiar soku, dodajemy pozostałe rozpuszczone masło, łyżkę bułki tartej i wykładamy masę na ciasto. Zwijamy strudle. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia na temp. 180 stopni około 30 minut.
Nasz ekspert czeka na Wasze pytania. Piszcie na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN