Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem
Składniki:
3 świeże brokuły
1 czerwona cebula
50g masła klarowanego
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
1 łyżka octu winnego
300g sera korycińskiego
Pieprz, sól
Koperek
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki pozostawiając dłuższe łodyżki. Łodyżki obieramy z zewnętrznej skóry. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy brokuły, smażymy rzadko mieszając. Kiedy brokuł będzie al dente dodajemy orzechy, rodzynki, następnie dodajemy miód i na koniec skrapiamy octem winnym. Do gotowych brokułów dodajemy posiekany koperek. Danie posypujemy serem.
Dorsz z remoulade selerową
Składniki:
800g dorsza
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 100ml wody
1 jajko
1 korzeń selera
100ml majonezu
100ml gęstej śmietany
1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycy
sok z cytryny
3 korniszony
1 łyżka kaparów
kilka listków szczypiorku
kilka listków świeżego estragonu
natka pietruszki
1 opakowanie świeżego szpinaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem, dodajemy pokrojone korniszony, kapary. Selera kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie zapałki, od razu dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy świeży estragon oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki kukurydzianej, jajka, wody gazowanej i szczypty soli przygotowujemy ciasto, obtaczamy w nim rybę i smażymy na patelni. Podajemy chrupiącą rybę z remoulade selerową i szpinakiem.
Kurczak duszony z jabłkami
Składniki:
1 cały kurczak
8 szarych renet
100g brukselki
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
1 pęczek dymki
świeży tymianek
kminek mielony
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na małe porcje wraz z kośćmi. Oprószamy solą, pieprzem czarnym oraz kminkiem, przesmażamy na złoty kolor na maśle. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, do przesmażonej ponownie dodajemy kurczaka. Gotujemy 15 minut, przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy jabłka podzielone na ósemki, wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 20 minut. Brukselkę dzielimy na listki, przesmażamy na patelni. Gotowe danie posypujemy brukselką wymieszaną z posiekaną dymką
Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN