Kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego
Składniki:
3 pęczki rzodkiewki
1 papryka czerwona
100 g orzechów arachidowych
cukier
sól
pieprz
świeża kolendra
świeża mięta
1 cm świeżego imbiru
2 sztuki chleba rustykalnego
400 g białego twarogu
masło klarowane
1 cytryna
Przygotowanie:
Orzechy prażymy na patelni. Lekko posypujemy cukrem. Rzodkiewki kroimy w plasterki, łączymy z imbirem tartym, posiekanymi ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą. Wszystko ugniatamy, aby rzodkiewki zaczęły puszczać sok. Chleb smarujemy masłem i przygotowujemy grzanki na patelni lub w piekarniku. Na każdą grzankę kładziemy porcję twarożku. Na talerzu układamy porcje sałatki z rzodkiewki, na wierzch grzankę z twarogiem, wszystko posypujemy orzechami.
Kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego
Składniki:
1 kurczak
300 g pikantnej kiełbasy
10 młodych ziemniaków
2 czerwone cebule
oregano świeże
rozmaryn
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy kawałki kiełbasy, zdejmujemy z patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na tłuszczu ze smażenia kiełbasy. Kurczaka układamy między kiełbaskami w naczyniu, jeszcze połówki młodego ziemniaka, ćwiartki cebuli czerwonej. Raz jeszcze oprószamy przyprawami, świeżym oregano, rozmarynem, skórką z pomarańczy, skrapiamy olejem i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
Ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego
Składniki:
Ciasto drożdżowe
1 kg mąki
500 ml mleka
200 g cukru
cukier waniliowy
200 g masła
6 żółtek
2 jajka
60 g drożdży
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki:
1 kg truskawek
260 g cukru
120 g masła
120 g śmietanki 30%
100 g orzechów laskowych
100 g masła do obtaczania ciasta
200 g cukru do obtaczania ciasta
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietanę. Na formę do ciasta wylewamy połowę karmelu, posypujemy orzechami laskowymi. Każdą kulkę ciasta obtaczamy w maśle, i w cukrze z cynamonem. Układamy w formie ciasto z małymi odstępami. Na wierzch wykładamy truskawki, polewamy pozostałym karmelem i orzechami, odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN