Materiał promocyjny

Kanapka z metra cięta - pyszna i zdrowa

W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!

Kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego

Składniki:

3 pęczki rzodkiewki

1 papryka czerwona

100 g orzechów arachidowych

cukier

sól

pieprz

świeża kolendra

świeża mięta

1 cm świeżego imbiru

2 sztuki chleba rustykalnego

400 g białego twarogu

masło klarowane

1 cytryna

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na patelni. Lekko posypujemy cukrem. Rzodkiewki kroimy w plasterki, łączymy z imbirem tartym, posiekanymi ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą. Wszystko ugniatamy, aby rzodkiewki zaczęły puszczać sok. Chleb smarujemy masłem i przygotowujemy grzanki na patelni lub w piekarniku. Na każdą grzankę kładziemy porcję twarożku. Na talerzu układamy porcje sałatki z rzodkiewki, na wierzch grzankę z twarogiem, wszystko posypujemy orzechami.

Kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego

Składniki:

1 kurczak

300 g pikantnej kiełbasy

10 młodych ziemniaków

2 czerwone cebule

oregano świeże

rozmaryn

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy kawałki kiełbasy, zdejmujemy z patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na tłuszczu ze smażenia kiełbasy. Kurczaka układamy między kiełbaskami w naczyniu, jeszcze połówki młodego ziemniaka, ćwiartki cebuli czerwonej. Raz jeszcze oprószamy przyprawami, świeżym oregano, rozmarynem, skórką z pomarańczy, skrapiamy olejem i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.

Ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego

Składniki:

Ciasto drożdżowe

1 kg mąki

500 ml mleka

200 g cukru

cukier waniliowy

200 g masła

6 żółtek

2 jajka

60 g drożdży

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki:

1 kg truskawek

260 g cukru

120 g masła

120 g śmietanki 30%

100 g orzechów laskowych

100 g masła do obtaczania ciasta

200 g cukru do obtaczania ciasta

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Orzechy miksujemy. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietanę. Na formę do ciasta wylewamy połowę karmelu, posypujemy orzechami laskowymi. Każdą kulkę ciasta obtaczamy w maśle, i w cukrze z cynamonem. Układamy w formie ciasto z małymi odstępami. Na wierzch wykładamy truskawki, polewamy pozostałym karmelem i orzechami, odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości