Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u do indyka
Składniki:
Jabłka polskie - 10szt
Śliwka suszona - 100g
Żurawina suszona - 100g
Figa suszona - 100g
Morela suszona - 100g
Herbata Earl Grey - 2 torebki
Miód - 2 łyżki
Pierś indyka - 1szt
Masło - 200g
Pieprz, sól
Tymianek świeży, imbir świeży
Przygotowanie:
Owoce suszone gotujemy w wodzie kilka minut, dodajemy miód, herbatę i odstawiamy jabłka wydrążamy do środka wkładamy porcje owoców, polewamy raz jeszcze miodem, posypujemy czarnym pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni około 15 minut. jabłka podajemy z plastrami pieczonego indyka.
Warzywa z patelni, ogórek kiszony, schab - razem wzięte
Składniki:
Marchew - 4szt
Pietruszka korzeń - 2szt
Cebula - 3szt
Seler korzeń - 1szt
Brukselka - 10szt
Ogórek kiszony - 4szt
Groszek zielony mrożony - 100g
Schab pieczony - 500g
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Gorczyca ziarno - 1 łyżka
Musztarda ostra - 1 łyżka
Olej do smażenia
Pieprz, sól
Ziele angielskie, liść laurowy
Cytryna
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy chwilę gorczycę. Warzywa kroimy w gwizdki i przesmażamy na oleju, brukselkę sparzamy we wrzątku. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy sok z cytryny, przyprawy, koncentrat pomidorowy i musztardę. Chwilę smażymy i schładzamy. Dodajemy ogórek kiszony. Jeszcze raz doprawiamy, dodajemy troszkę octu do zaostrzenia, pamiętajmy o zdecydowanym smaku. Mięso podajemy z sosem, najlepiej wkrawając go do sałatki.
Sałatka z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek do wszystkiego
Składniki:
Buraki - 1kg
Jabłka polskie - 4szt
Żurawina świeża - 100g
Żurawina suszona - 100g
Cebula czerwona - 1szt
Sok żurawinowy - 100ml
Miód - 2 łyżki
Ocet winny, oliwa,
Cytryna - 1szt
Miód
Sól, pieprz czarny, cząber
Przygotowanie:
Buraki smarujemy olejem, posypujemy pieprzem, solą, cząbrem i wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy w plastry lub kostkę. Żurawinę przesmażamy na miodzie, dodajemy sok żurawinowy. Odparowujemy. Cebulę kroimy w cienkie plastry i zalewamy sokiem z cytryny. Buraki mieszamy z żurawiną, dodajemy żurawinę suszoną pokrojone jabłko, i zamarynowaną cebulę wszystko dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN