Kotleciki z kalafiora
Składniki:
1 kalafior
2 jajka
cebula dymka
2 łyżki mąki
2 łyżki ketchupu
1 op. płatków kukurydzianych
sól
pieprz
koperek
masło do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy na półtwardo, odsączamy z wody i miksujemy. Łączymy z jajkami, podsmażoną cebulką dymką, ketchupem, koperkiem i mąką. Płatki kukurydziane rozgniatamy, masę kalafiorową dzielimy na małe porcję, każdą spłaszczamy, nadajemy kształt kotlecika i panierujemy w płatkach. Smażymy na złoty kolor.
Pieczona papryka z orzeszkami pinii
Składniki:
6 szt. czerwonej papryki
1 główka czosnku
olej do smażenia
4 łyżki octu balsamicznego
natka pietruszki,
100 g orzeszków piniowych
2 łyżki miodu
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Papryki smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do momentu aż skórka zacznie nam brązowieć. Paprykę wyjmujemy i wkładamy do woreczka foliowego, odstawiamy, aby przestygła. Następnie obieramy paprykę ze skóry, pozbawiamy wewnętrznych błon i nasion. Czyste filety układamy w plastikowym pojemniku. Na oleju przesmażamy plasterki czosnku na złoty kolor. Rozgrzanym olejem z czosnkiem polewamy papryki, dodajemy miód, natkę pietruszki, ocet balsamiczny, orzeszki pinii. Mieszamy wszystko dokładnie.
Naleśniki:
Skład:
400 g mąki
4 jajka
200 g mrożonego szpinaku
1 szklanka mleka
sól, gałka muszkatołowa, pieprz
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, szpinaku, mleka oraz odrobiny soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Smażymy cienkie naleśniki. Zwijamy w ruloniki, kroimy w 3 cm paski i spinamy wykałaczkami. Podajemy do papryki.
Sałatka z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem
Składniki:
200 g sera feta
3 łyżki oliwy
2 zielone ogórki
1 czerwona cebula
świeża mięta
natka pietruszki
koperek
sok z 1/2 cytryny
pieprz czarny
kminek mielony
1 op. chlebka pita lub tortilli
sól
Przygotowanie:
Kruszymy fetę, wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy pieprzem czarnym, mielonym kminkiem. Ogórki kroimy, jednego w drobną kostkę bez skórki, drugiego w plasterki ze skórką. Dodajemy do twarożku, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera. Jeszcze świeże zioła posiekane drobno. Chlebek pita lub tortillę kroimy w paski o szerokości 2-3 cm, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Kruche ciasto z warzywami i szynką
Składniki:
400 g mąki
4 jajka
200 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem.
Warzywa z szynką
Składnik:
1 cukinia
1 brokuł
kilka pomidorków cherry
1 żółta papryka
100 g sera cheddar
150 g wędzonej szynki
200 ml śmietany
6 jajek
1 pęczek cebuli dymki
koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Chwilę smażymy i przekładamy na podpieczony spód, posypujemy koprem. Szynkę przesmażamy i posypujemy po warzywach. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż wierzch uzyska złoty kolor.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN