Konfitura z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym (lub białym smażonym)
Składniki:
1 kg jabłek
200 g cukru
świeży tymianek
sok z cytryny
pieprz czarny
200 g wędzonego twarogu
200 g białego twarogu
masło do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć 1 szklankę, a pozostałe podlać małą ilością wody, dodać cukier i gotować z pęczkiem tymianku. Kiedy jabłka są prawie rozgotowane, wyjąć tymianek, dodać pozostałe jabłka, chwilę gotować. Doprawić sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Twaróg wędzony lub świeży przesmażyć chwilę na maśle, podawać z konfiturą jabłkową.
Pomidory pieczone z chrupiąca sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw
Składniki:
10 szt. pomidorów gałązkowych
20 plasterków szynki dojrzewającej
cynamon, świeża bazylia
1 szklanka kaszy jaglanej
pęczek rzodkiewki
5 ogórków gruntowych
musztarda francuska z ziarnami gorczycy
1 kalarepka
szczypiorek
kiełki rzodkiewki i słonecznika
koperek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić i wrzucić na patelnię z niedużą ilością oleju. Podlać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną ostudzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę i połączyć z kaszą. Doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym. Na koniec dodać sporą ilość koperku, musztardy z ziarnami gorczycy i garścią kiełków. Pomidory dokładnie umyć, ale nie pozbawiać szypułek. Delikatnie posypać cynamonem i posiekaną bazylią. Owinąć każdy pomidor
plastrami szynki dojrzewającej i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Kiedy szynka będzie podrumieniona, wyjąć pomidory z piekarnika i podawać z sałatką z
kaszy jaglanej.
Pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów
Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
sól, czarny pieprz,
kminek, majeranek,
olej rzepakowy,
1 pęczek cebuli dymki
sok z cytryny
lubczyk świeży, natka pietruszki,
kiełki brokułów
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Cebulę przesmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać. Wszystko przełożyć do malaksera, miksować na krem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem. Na koniec dodać natkę pietruszki i drobno posiekany lubczyk.
Wierzch skropić olejem. Podawać na grzankach z kiełkami brokułów.
Omlet puszysty z jagodami i maślanką
Składniki:
4 jajka
2-3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
masło klarowane do smażenia
proszek do pieczenia
500 g mrożonych jagód
szczypta soli
100 ml maślanki lub zsiadłego mleka
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, w trakcie dodać cukier. Do bardzo sztywnych białek dodać - nie przerywając ubijania - żółtka. Do puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na patelni wypiekać 2-3 omlety. Połowę jagód zmiksować i połączyć z maślanką lub zsiadłym mlekiem. Dodać cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Gęstą maślanką jagodową smarować omlety, układać jeden na drugim, wierzch posypać jagodami.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN