Materiał promocyjny

Torcik z... ogórkiem. Podstępem zmieniamy dietę dziecka

Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.

Ciasteczka z gruszkami

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej

1 szkl. cukru trzcinowego

5 szt. dojrzałych gruszek + 2 szt. do dekoracji

4 jajka

150 ml mleka

200 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

12 szt. cukierków Ferrero Roche

szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Gruszki miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Jajka ubijamy, dodajemy cukier trzcinowy, do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone i zagotowane masło, dodajemy mleko. Na koniec gruszki. Do masy dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. Mieszamy krótko i niedokładnie, to rzadko się zdarza w przepisach. Masę wykładamy do foremek, do środka wciskamy po jednym cukierku, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i pieczemy ok. 25 min. Upieczone ciasteczka dekorujemy twarożkiem i bananami. Ciasteczka podajemy do soku jabłkowego.

Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem

Składniki:

400 g mąki pełnoziarnistej

4 jajka

150 g masła

100 g tartego sera parmezan

Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche i wypiekamy dwa lub trzy cienkie spody.

4 kromki pieczywa ciemnego

500 g chudego sera białego mielonego

100 g serka topionego

200 g szynki wieprzowej

1 pęczek cebuli dymki

2 pęczki rzodkiewki

3 ogórki zielone

4 jajka gotowane

koperek

pieprz

sól

cukier do smaku

Przygotowanie:

Ser biały ucieramy z serkiem topionym, dodajemy pokrojoną drobno szynkę, jajko, rzodkiewkę, ogórek. Przed dodaniem ogórka należy go zasolić i odcisnąć nadmiar soku. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i częścią pokrojonego koperku. Upieczone blaty przekładamy powstałą masą, do środka dajemy warstwę z ciemnego pieczywa. Wierzch dekorujemy jajkami, plastrami rzodkiewki, ogórka i gałązkami koperku. Torcik najlepiej przygotować wieczorem i na noc wstawić do lodówki.

Leniwe dla dzieci, ale nie tylko z jabłkiem prażonym i rodzynkami

Składniki (cz. 1):

200 g mąki

100 g serka homogenizowanego waniliowego

2 jajka

woda,

szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z serkiem homogenizowanym, szczyptą soli i dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste możemy dodać troszkę wody. Ciasto (najlepiej za pomocą worka cukierniczego) wyciskamy do gotującej wody. Chwilę gotujemy i wyjmujemy.

Składniki (cz.2 ):

600 g jabłek

50 g masła

2 łyżki miodu

100 g rodzynek

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy drobno, przesmażamy na maśle i miodzie, lekko podlewamy wodą, smażymy aż prawie będą się rozsypywać. Na koniec dodajemy rodzynki. Kluseczki podajemy z musem jabłkowym.

Koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

6 papryk (w różnych kolorach)

olej do smażenia

pieprz

sól

bazylia świeża

mięta świeża

2 Jajka

100 g ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Paprykę pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Obraną kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz, bazylię i miętę. Ciasto kroimy w kwadraty, na każdy kładziemy porcje farszu, sklejamy, smarujemy jajkiem, posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do nagrzanego piernika do temp. 200 st. C na ok. 20 min. Idealny dodatek do soku pomidorowego.

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości