Ciasteczka z gruszkami
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru trzcinowego
5 szt. dojrzałych gruszek + 2 szt. do dekoracji
4 jajka
150 ml mleka
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 szt. cukierków Ferrero Roche
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Gruszki miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Jajka ubijamy, dodajemy cukier trzcinowy, do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone i zagotowane masło, dodajemy mleko. Na koniec gruszki. Do masy dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. Mieszamy krótko i niedokładnie, to rzadko się zdarza w przepisach. Masę wykładamy do foremek, do środka wciskamy po jednym cukierku, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i pieczemy ok. 25 min. Upieczone ciasteczka dekorujemy twarożkiem i bananami. Ciasteczka podajemy do soku jabłkowego.
Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem
Składniki:
400 g mąki pełnoziarnistej
4 jajka
150 g masła
100 g tartego sera parmezan
Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche i wypiekamy dwa lub trzy cienkie spody.
4 kromki pieczywa ciemnego
500 g chudego sera białego mielonego
100 g serka topionego
200 g szynki wieprzowej
1 pęczek cebuli dymki
2 pęczki rzodkiewki
3 ogórki zielone
4 jajka gotowane
koperek
pieprz
sól
cukier do smaku
Przygotowanie:
Ser biały ucieramy z serkiem topionym, dodajemy pokrojoną drobno szynkę, jajko, rzodkiewkę, ogórek. Przed dodaniem ogórka należy go zasolić i odcisnąć nadmiar soku. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i częścią pokrojonego koperku. Upieczone blaty przekładamy powstałą masą, do środka dajemy warstwę z ciemnego pieczywa. Wierzch dekorujemy jajkami, plastrami rzodkiewki, ogórka i gałązkami koperku. Torcik najlepiej przygotować wieczorem i na noc wstawić do lodówki.
Leniwe dla dzieci, ale nie tylko z jabłkiem prażonym i rodzynkami
Składniki (cz. 1):
200 g mąki
100 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
woda,
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z serkiem homogenizowanym, szczyptą soli i dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste możemy dodać troszkę wody. Ciasto (najlepiej za pomocą worka cukierniczego) wyciskamy do gotującej wody. Chwilę gotujemy i wyjmujemy.
Składniki (cz.2 ):
600 g jabłek
50 g masła
2 łyżki miodu
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy drobno, przesmażamy na maśle i miodzie, lekko podlewamy wodą, smażymy aż prawie będą się rozsypywać. Na koniec dodajemy rodzynki. Kluseczki podajemy z musem jabłkowym.
Koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
6 papryk (w różnych kolorach)
olej do smażenia
pieprz
sól
bazylia świeża
mięta świeża
2 Jajka
100 g ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Paprykę pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Obraną kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz, bazylię i miętę. Ciasto kroimy w kwadraty, na każdy kładziemy porcje farszu, sklejamy, smarujemy jajkiem, posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do nagrzanego piernika do temp. 200 st. C na ok. 20 min. Idealny dodatek do soku pomidorowego.
Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN