dieta dziecka

    dieta dziecka

    Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?

    Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy na temat prawidłowo zbilansowanej diety dziecka. Dietetyczka zdradziła, że źródłem energii będą przede wszystkim węglowodany złożone, a więc razowe pieczywo, kasze, ryże, pełnoziarniste makarony. Do diety warto wprowadzić również produkty bogate w witaminę B 12, która wspomaga koncentrację i zapamiętywanie oraz produkty zawierające magnez i żelazo.

    W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" porozmawialiśmy z Anetą Łańcuchowską o diecie dzieci. Co powinno się znaleźć w ich codziennym jadłospisie i w jakich proporcjach? Dlaczego dzieci nie powinny jeść tylko razowego pieczywa? Jak zachęcić je do warzyw i owoców? I czym grozi przekarmianie dziecka białkiem?

    Co zrobić, jeżeli dziecko jest niejadkiem? Anna Radowicka w studiu Dzień Dobry TVN zwróciła uwagę, że jedynie 15 proc. dzieci ma prawdziwe problemy z jedzeniem. Cała reszta tzw. "niejadków" jest winą rodziców. Najczęściej popełnianym błędem jest niejedzenie wspólnych posiłków oraz zmuszanie dziecka do jedzenia. Co zrobić, gdy dziecko nie chce zjeść obiadu? Namawiać czy odpuścić?

    Dieta małego dziecka musi być urozmaicona. Rodzice powinni wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe, a wiec pięć posiłków dziennie już od najmłodszych lat. Przekąski nie mogą pełnić funkcji zapychającej przed głównym posiłkiem, a być przegryzką na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser po obiedzie. Co dawać dziecku, by zaspokoić jego głód podjadania, ale go nie utuczyć? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.

    Czy można podać dziecku mleko roślinne? O zdanie zapytaliśmy dietetyk Annę Radowicką, która w studiu Dzień Dobry TVN wyjaśniła nam zawiłości związane z mleczna dietą małego dziecka. Wedle najnowszych badań zaleceń żywieniowych maluchom nie powinno podawać się napoju ryżowego ze względu na zawarty w nim arsen. Co z innymi napojami roślinnymi? Czy tego typu mleka mają wartości odżywcze?

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy o diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dla dzieci. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Czy wykluczając z diety naszego dziecka mięso, narażamy je na niedobory witamin i minerałów? Jak je uzupełnicć? W jakich produktach znajdziemy wapń, witaminę B12 czy żelazo? Czy produkty strączkowe nie będą dla dziecka zbyt ciężkostrawne?

    Okazuje się, że aż 9 proc. rodziców podaje dzieciom zioła w wieku 1 miesiąca. Koper włoski, który rodzice podają na kolki i problemy trawienne dziecka, zawiera spore ilości estragolu, co może podwyższać stężenie estrogenów we krwi dzieci. Z kolei mięta pieprzowa przez dużą zawartość mentolu, może wywoływać odruchowy skurcz krtani i zatrzymanie oddechu u dzieci. Czym w takim razie poić dziecko? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.

    Amerykańska Akademia Pediatrii wydała nowe zalecenie dotyczące diety dzieci. Okazuje się, że dzieciaki poniżej trzeciego roku życia nie powinny pić soków. Dlaczego? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.

    Cukier w diecie dziecka to dość sporny temat. Dawać, ograniczać czy całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Tym bardziej, że do trzeciego roku życia nawyki żywieniowe kształtują się najbardziej. Według dietetyczki Anny Radowickiej, która odwiedziła studio Dzień Dobry TVN, najważniejsze jest to, by nie budować emocji wokół jedzenia. Co to znaczy?

    Z raportu "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia" wynika, że aż 61 proc. niemowląt przed piątym miesiącem życia jest nieprawidłowo żywiona. Kiedy można rozszerzyć dietę dziecka? Czym można je karmić, a czym nie należy? O zdanie zapytaliśmy pediatrę dr Ewę Drzewiecką.

    Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.