Aneta Łańuchowska rozpisała również przykładowy dzienny jadłospis dla dziecka.
Przykładowy, dzienny jadłospis dla dziecka w wieku 4-6 lat
dieta - 1400 kcal
Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest odpowiednia dla Twojego dziecka? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl
Śniadanie - ok . 310 kcal
Owsianka z bananem
szklanka mleka 2% (250ml),
3 łyżki płatków owsianych (30g),
łyżeczka nasion słonecznika (5g),
½ banana (50g).
II Śniadanie - ok. 280 kcal
Krem pomidorowy z kaszą gryczaną i listkami bazylii
kawałek selera (20g),
kawałek marchewki (50g),
kawałek pietruszki (50g),
plaster cebuli (15g),
½ szklanki przecieru pomidorowego (150ml),
łyżka oleju rzepakowego (10g),
świeża bazylia,
2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (30g, masa przed ugotowaniem).
Warzywa obierz i pokrój w kostkę następnie, na oleju rzepakowym, podsmaż w garnku.
W momencie gdy warzywa odpowiednio się podsmażą, zalej je szklanką wody i gotuj,
aż do miękkości. Pod koniec gotowania, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj jeszcze raz, potem wystudź i zmiksuj całość na krem. Zupę krem podawaj dziecku z kaszą gryczaną niepaloną i świeżymi listkami bazylii.
Obiad - ok. 410 kcal
Knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem
przepis na 10 knedli
1 knedel - 205 kcal
porcja dla dziecka - 2 knedle
knedle:
1kg ziemniaków,
150g skrobi ziemniaczanej (ilość zależy od rodzaju ziemniaków),
jajko,
sól,
farsz mięsny:
350g piersi z indyka,
mała cebula,
marchewka,
koperek,
sól, pieprz,
łyżka oleju rzepakowego,
surówka:
młoda kapusta (100g),
łyżeczka oleju rzepakowego (5g),
marchewka (30g),
koperek,
sól
knedle: Ziemniaki ugotuj bez obierania, a następnie odcedź i zalej je zimną wodą, co ułatwi obieranie ich ze skórki. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i całość posól. Wszystko razem wymieszaj.
farsz: Mięso ugotuj wraz z marchewką. Ugotowane mięso z marchewką, zmiel w maszynce
do mielenia mięsa i dodaj cebulkę podsmażoną na oleju rzepakowym. Mięso połącz z cebulką, dodaj koperek i przypraw solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kuleczki, które ręką rozpłaszczaj na mały placuszek i nakładaj po łyżeczce farszu. Zwiń placuszek ponownie
w kulkę z farszem w środku. Gdy ręce będą się Tobie kleić do farszu obsyp je skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowane knedle wrzucaj do garnka, do gotującej się wody i gotuj,
aż do momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
surówka:. Kapustę umyj i poszatkuj następnie dodaj odrobinę soli i odczekaj kilka minut,
aż kapusta odpowiednio zmięknie. Dodaj do niej, startą na tarce, marchewkę oraz dużą ilość koperku. Do całości dodaj olej. Knedle podawaj swojemu dzieckiem z surówką.
Podwieczorek - ok. 130 kcal
Kisiel jabłkowo marchewkowy z truskawkami
przepis na 2 porcje
1 porcja - 130 kcal
2 średniej wielkości jabłka,
średniej wielkości marchewka,
200ml wody,
2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
truskawki
Jabłka obierz, ze skórki i wydrąż środek. Marchewki również obierz ze skórki. Jabłka
i marchewki, pokrój w kostkę i uduś, aż do miękkości. Całość zmiksuj do uzyskania konsystencji musu. Następnie dolej do musu wodę i powtórnie zagotuj. W ¼ szklanki wody wymieszaj skrobię ziemniaczaną. Do gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw go, aż do wystygnięcia. Kisiel podawaj dziecku
z pokrojonymi truskawkami.
Kolacja - ok. 240 kcal
Kanapka z rzodkiewką
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80g),
łyżeczka masła (5g),
5 rzodkiewek (80g)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN