Dlaczego dzieci nie powinny jeść codziennie mięsa?

W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" porozmawialiśmy z Anetą Łańcuchowską o diecie dzieci. Co powinno się znaleźć w ich codziennym jadłospisie i w jakich proporcjach? Dlaczego dzieci nie powinny jeść tylko razowego pieczywa? Jak zachęcić je do warzyw i owoców? I czym grozi przekarmianie dziecka białkiem?

Aneta Łańuchowska rozpisała również przykładowy dzienny jadłospis dla dziecka.

Przykładowy, dzienny jadłospis dla dziecka w wieku 4-6 lat

dieta - 1400 kcal

Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest odpowiednia dla Twojego dziecka? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl

Śniadanie - ok . 310 kcal

Owsianka z bananem

szklanka mleka 2% (250ml),

3 łyżki płatków owsianych (30g),

łyżeczka nasion słonecznika (5g),

½ banana (50g).

II Śniadanie - ok. 280 kcal

Krem pomidorowy z kaszą gryczaną i listkami bazylii

kawałek selera (20g),

kawałek marchewki (50g),

kawałek pietruszki (50g),

plaster cebuli (15g),

½ szklanki przecieru pomidorowego (150ml),

łyżka oleju rzepakowego (10g),

świeża bazylia,

2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (30g, masa przed ugotowaniem).

Warzywa obierz i pokrój w kostkę następnie, na oleju rzepakowym, podsmaż w garnku.

W momencie gdy warzywa odpowiednio się podsmażą, zalej je szklanką wody i gotuj,

aż do miękkości. Pod koniec gotowania, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj jeszcze raz, potem wystudź i zmiksuj całość na krem. Zupę krem podawaj dziecku z kaszą gryczaną niepaloną i świeżymi listkami bazylii.

Obiad - ok. 410 kcal

Knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem

przepis na 10 knedli

1 knedel - 205 kcal

porcja dla dziecka - 2 knedle

knedle:

1kg ziemniaków,

150g skrobi ziemniaczanej (ilość zależy od rodzaju ziemniaków),

jajko,

sól,

farsz mięsny:

350g piersi z indyka,

mała cebula,

marchewka,

koperek,

sól, pieprz,

łyżka oleju rzepakowego,

surówka:

młoda kapusta (100g),

łyżeczka oleju rzepakowego (5g),

marchewka (30g),

koperek,

sól

knedle: Ziemniaki ugotuj bez obierania, a następnie odcedź i zalej je zimną wodą, co ułatwi obieranie ich ze skórki. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i całość posól. Wszystko razem wymieszaj.

farsz: Mięso ugotuj wraz z marchewką. Ugotowane mięso z marchewką, zmiel w maszynce

do mielenia mięsa i dodaj cebulkę podsmażoną na oleju rzepakowym. Mięso połącz z cebulką, dodaj koperek i przypraw solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kuleczki, które ręką rozpłaszczaj na mały placuszek i nakładaj po łyżeczce farszu. Zwiń placuszek ponownie

w kulkę z farszem w środku. Gdy ręce będą się Tobie kleić do farszu obsyp je skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowane knedle wrzucaj do garnka, do gotującej się wody i gotuj,

aż do momentu wypłynięcia knedli na wierzch.

surówka:. Kapustę umyj i poszatkuj następnie dodaj odrobinę soli i odczekaj kilka minut,

aż kapusta odpowiednio zmięknie. Dodaj do niej, startą na tarce, marchewkę oraz dużą ilość koperku. Do całości dodaj olej. Knedle podawaj swojemu dzieckiem z surówką.

Podwieczorek - ok. 130 kcal

Kisiel jabłkowo marchewkowy z truskawkami

przepis na 2 porcje

1 porcja - 130 kcal

2 średniej wielkości jabłka,

średniej wielkości marchewka,

200ml wody,

2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej,

truskawki

Jabłka obierz, ze skórki i wydrąż środek. Marchewki również obierz ze skórki. Jabłka

i marchewki, pokrój w kostkę i uduś, aż do miękkości. Całość zmiksuj do uzyskania konsystencji musu. Następnie dolej do musu wodę i powtórnie zagotuj. W ¼ szklanki wody wymieszaj skrobię ziemniaczaną. Do gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw go, aż do wystygnięcia. Kisiel podawaj dziecku

z pokrojonymi truskawkami.

Kolacja - ok. 240 kcal

Kanapka z rzodkiewką

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80g),

łyżeczka masła (5g),

5 rzodkiewek (80g)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości