Materiał promocyjny

"Poukładani": Totalna metamorfoza kuchni Kamili. Jeden trik odmienił całą przestrzeń

"Poukładani": Totalna metamorfoza kuchni Kamili. Jeden trik odmienił całą przestrzeń
Ogarniamy chaos w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kamila to mama trójki dzieci. Na co dzień dba o porządek w świecie umów i biurowych spraw. Po pracy najchętniej przenosi się do kuchni, bo jej prawdziwą pasją jest gotowanie i pieczenie. Niestety kuchnia już dawno wymknęła się spod kontroli. Czas, by nasza ekspertka wraz ze swoją ekipą przywróciła tu porządek.

Porządek w kuchni. Jak zorganizować funkcjonalną przestrzeń?

Kuchnia Kamili pełna była porcelany, słoików i przetworów - wszystkiego, co kocha, ale co wymaga odpowiedniej przestrzeni. Jak zauważyła Agnieszka Witkowska, ekspertka od organizacji, nawet jeśli mamy dużo zapasów, musimy mieć gdzie je przechowywać. A do tego najlepiej sprawdza się choćby najmniejsza spiżarnia.

Dziewczyny wspólnie zabrały się za porządki. Kamila z pomocą ruszyła na klatkę schodową, gdzie zaczęły segregować rzeczy, pakować je w pudła i układać w organizerach. W tym czasie Agnieszka przejęła kuchnię i zaczęła reorganizować ją tak, by była bardziej funkcjonalna i łatwiejsza do utrzymania w porządku.

Kluczowym problemem okazała się żywność, która traciła ważność, bo była rozproszona po różnych szafkach. Agnieszka stworzyła więc w kuchni mini spiżarnię - miejsce, w którym wszystkie produkty trafiły do przezroczystych pojemników. Dzięki temu Kamila widzi dokładnie, co się kończy, a zakupy robi na podstawie realnych potrzeb, a nie domysłów.

- Jeżeli chodzi o terminy przydatności, bo to jest bardzo częsta zagwozdka. Oho, a skąd mam wiedzieć, jak długo jest ważne to, co jest w pojemniku? Proszę bardzo, marker kredowy. W momencie kiedy przesypujemy rzeczy, wpisujemy tutaj datę 10.20.26. Marker kredowy można łatwo usunąć i nie niszczymy też pojemnika – tłumaczyła ekspertka.

Patent na świeże zioła

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto kupił w sklepie pachnące zioła, a już na drugi dzień były niezbyt apetyczne. Agnieszka Witkowska zdradziła prosty, a jednocześnie niezwykle skuteczny sposób, by temu zapobiec. Jak podkreśliła, warto zaopatrzyć się w specjalny pojemnik do przechowywania ziół.

To niewielkie akcesorium potrafi zdziałać cuda. Wewnątrz takiej kapsuły utrzymuje się idealna wilgotność, dzięki czemu koperek, natka czy bazylia pozostają świeże, jakby przed chwilą były zerwane z ogródka.

Dzięki tym prostym trikom kuchnia Kamili przeszła totalną metamorfozę i zyskała lekkość oraz minimalistyczny charakter.

- Ja wychodzę stąd, to nie jest moja kuchnia – stwierdziła Kamila Stoch.

Poukładani na Player
Poukładani na Player

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości