Monika Mrozowska, aktorka znana z ról w popularnych serialach i mama czwórki dzieci, w wywiadzie z okazji Dnia Wegetarianizmu opowiedziała o swoim podejściu do żywienia oraz wychowywaniu dzieci w duchu wolności wyboru. Gwiazda bardzo długo była wegetarianką, jednak cztery lata temu postanowiła włączyć do swojej diety ryby. Mimo to nadal jej jadłospis obfituje w produkty roślinne, a zwłaszcza warzywa, owoce czy kasze.
- Gdy podejmowałam decyzję o przejściu na wegetarianizm, dostęp do zamienników mięsa był ograniczony. Zaczęłam, bo chciałam sprawdzić, jak się będę czuła. Okazało się, że tygodnie zamieniły się w miesiące, a ja nie miałam ochoty wracać do mięsa. Do dziś nie czuję takiej potrzeby - wspominała w rozmowie z Plejadą. Jak zauważyła, obecnie w sklepach można znaleźć mnóstwo zamienników mięsa i nie tylko weganie oraz wegetarianie z nich korzystają.
- Zawsze uważałam, że każdy powinien jeść to, co mu służy. Nie oceniam ludzi przez pryzmat tego, co jedzą, ale oczekuję, że inni nie będą ingerować w moje wybory - podkreśliła Monika Mrozowska.
Wegetarianizm u dzieci
Dieta dzieci Moniki Mrozowskiej w większości opiera się na produktach roślinnych, ale nie jest restrykcyjna.
- Moje dwie starsze córki nie jedzą mięsa, a najstarsza z nich nawet unika jajek. Z kolei moi synowie jedzą mięso, ale w niewielkich ilościach. Nigdy nie narzucałam im swoich wyborów, jeśli mają ochotę na mięso, nie mam z tym problemu - zaznaczyła aktorka w wywiadzie dla Plejady.
W przeszłości często sprawdzała stan zdrowia swoich pociech, by upewnić się, czy dieta w myśl idei wegetarianizmu dostarcza im niezbędnych mikroskładników i witamin.
- Robiłam więcej badań, żeby uspokoić siebie i otoczenie. Dziś moje córki są dorosłe i zdrowe. Myślę, że one same są najlepszym dowodem na to, że ta dieta nie zrobiła im krzywdy. Wręcz przeciwnie, są bardzo fajnymi, inteligentnymi, dobrze rozwiniętymi młodymi kobietami. Myślę, że są najlepszymi ambasadorkami tej diety - podsumowała.
Zobacz także:
- Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
- Czym są płatki drożdżowe i jak je stosować? To świetny produkt dla wegan i wegetarian, ale nie tylko
- Granulat sojowy - czym jest i jak go przygotować? Jakie ma zastosowanie w kuchni?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło: plejada.pl
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News