Rezygnacja z mięsa
Karolina Barton od dzieciństwa chorowała na atopowe zapalenie skóry, nie mogła w nocy spać, wstydziła się rozebrać. Szukała z rodzicami pomocy.
- Chodziliśmy do bardzo wielu dietetyków. Pojawił się taki pomysł, że prawdopodobnie mięso powoduje stan zapalny i lepiej byłoby wykluczyć produkty odzwierzęce plus mięso ze swojej diety. Byłam bardzo zmotywowana, by w końcu wyleczyć tę moją chorobę, to stwierdziłam, że pójdę na dietę wegetariańsko-wegańską. Byłam w niej prawie 10 lat. Niestety nie przyniosło to żadnych pozytywnych efektów, to się aż pogarszało - opowiadała gościni Dzień Dobry TVN. Wtedy też zaczęła studiować żywienie człowieka w Warszawie i Szwecji.
Wróciła do mięsa i jej stan się poprawił. Mało tego, wykluczyła z diety wszystkie produkty prozapalne: węglowodany, przetworzoną żywność oraz warzywa. - Nie jem warzyw, bo dużo się o nich nauczyłam. Posiadają w sobie substancje antyodżwcze. Nie każdy dobrze reaguje na takie substancje - dodała.
Czy powinniśmy jeść mięso?
Jak wskazała prof. Ewa Lange, jedzenie produktów odzwierzęcych może być korzystne dla naszego zdrowia. Chodzi przede wszystkim o dostarczanie organizmowi dobrze przyswajalnego białka, żelaza i innych składników.
- Dobrym przykładem jest witamina B12. Osobom, które stosują wegański sposób żywienia, zaleca się suplementację. Jednak ta suplementacja nie zawsze jest taka idealna, jeżeli chodzi o efektywność wykorzystania tych składników - zaznaczyła ekspertka ds. żywienia. Czy każdy powinien jeść mięso?
- To zależy od odbiorcy tego komunikatu. Ta jakość białka, która jest trudniejsza do zbilansowania w diecie roślinnej, może stwarzać problem szczególnie w grupach, gdzie zapotrzebowanie na białko jest większe. Na przykład w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży, karmiących, rekonwalescenci. Nawiązując do sytuacji pani Karoliny, zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować. Tutaj ta przyczyna wynikała z tego, co może powodować zmiany skórne. Możliwe, że zmiany skórne były powodowane przez produkty roślinne. Wiele osób dorosłych jest uczulonych na białka czy dodatki do żywności, które mogą się znajdować także w żywności pochodzenia roślinnego - podsumowała prof. Ewa Lange.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Suszone mięso – wartość odżywcza, przechowywanie, przepis
- Oto prosty sposób na sprawdzenie świeżości mięsa w sklepie. Na czym polega "test palca"?
- Kofta – co to jest i jak ją przyrządzić?
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski / East News