Jest idealny jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw czy też składnik różnego rodzaju potraw.
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
"Zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować".
Dieta wegetariańska stała się jednym z najpopularniejszych sposobów żywienia we współczesnym świecie. Świadoma rezygnacja z jedzenia mięsa i pojawianie się na sklepowych półkach kolejnych jego zamienników przestają zaskakiwać. Z okazji Dnia Wegetarian przypominamy najważniejsze zasady ich diety i polecamy kilka przepisów na pyszne dania bezmięsne.
Mleka, a właściwie napoje roślinne, cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian. To dobra alternatywa również dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub po prosty chcą zrezygnować z mleka krowieko. Z okazji Dnia Mleka Roślinnego przygotowaliśmy przepis na domowy napój owsiany. Sprawdzi się do wielu dań. Sprawdź, jak go zrobić.
Trzeba pamiętać o kilku zasadach.
"Trzeba mądrze do tego podejść".
Zobacz, jakich błędów nie popełniać.
"Nie wiem, jak smakuje schabowy".
Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.
Fleksitarianizm to rodzaj diety, której głównym założeniem jest eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu i ograniczanie się do jego okazjonalnego spożywania. Taki sposób odżywiania się uchodzi obecnie za jeden z najzdrowszych. Wpisuje się w rekomendacje lekarzy i dietetyków.
Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.
Telewizyjna gwiazda Oprah Winfrey, aktorka Natalie Portman, raper Jay-Z i inni celebryci zainwestowali 200 mln dol. w firmę produkującą mleko roślinne. Ma to związek z rosnącą popularnością produktów wegańskich i wegetariańskich. Zwolennicy takiej diety to przede wszystkim millenialsi, którzy skłonni są płacić więcej za odpowiadające im alternatywy dla mięsa.
Lekarze, dietetycy i naukowcy alarmują – dzieci cały czas źle się odżywiają. W ich diecie brakuje przede wszystkim warzyw, dlatego też w studiu zastanawialiśmy się, jak najlepiej włączać je do diety pociech. Czy korzystna dla nich będzie dieta wegetariańska lub wegańska?
Na przejście z diety mięsnej na wegetariańską należy się właściwie przygotować. W jaki sposób? Czym można zastąpić białko zwierzęce? Z czego pozyskiwać żelazo? Jak radzić sobie ze wzdęciami, które mogą pojawić się przy diecie wegetariańskiej? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Maja Ostaszewska, nie od dziś, broni praw zwierząt i promuje wegetarianizm. Z Mateuszem Hładkim rozmawiała, między innymi, o swojej diecie i powodach, dla których ona i jej dzieci nie jedzą mięsa.
Czy wykluczenie z diety mięsa i ryb jest dobre dla naszego organizmu? Czym zastąpić wartości odżywcze, których dostarczamy w pokarmach mięsnych? Jak mądrze przejść na wegetarianizm? Czy na taką dietę mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży lub dzieci? Zapytaliśmy o to Anetę Łańcuchowską, dietetyczkę i technologa żywienia.
Agata Buzek jest wegetarianką. Czy wybrała ten sposób żywienia ze względu na miłość do zwierząt, czy z zupełnie innego powodu? Z aktorką rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Już niedługo na mapie Warszawy pojawi się kolejne modne miejsce. Anna Jagodzińska, jedyna jak dotąd Polka, która może pochwalić się okładką amerykańskiego "Vogue", otwiera restaurację. Jaką kuchnię zaproponuje swoim klientom? Dlaczego prywatnie nie jada mięsa? Jaki jest sekret jej idealnej figury? I skąd pomysł, żeby otworzyć knajpę akurat w polskiej stolicy? Gwiazda modelingu rozmawiała z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską.
W kuchni Dzień Dobry TVN oprócz rodziny Betlejewskich gościmy różową świnkę. Urocza Lily jest udomowionym zwierzakiem, któremu bardzo się u nas spodobało. Marcin Prokop postanowił oprowadzić ją po studiu i pokazać, jak wygląda Warszawa z perspektywy 9 piętra. Zauważyliśmy, że nawet zaprzyjaźnił się z różową świnką :-)
Dieta wegetariańska ma wielu zwolenników, ale też przeciwników. Ci ostatni nawet nie potrafią sobie wyobrazić, aby taką dietę serwować własnemu dziecku. Dorota Gardias postanowiła sprawdzić, jak rozwijają się dzieci, które od urodzenia nie posmakowały mięsa. Do jakiego wniosku doszła? Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Projekt mama".
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło zaserwował przepyszne placki z różnych stron świata. Racuchy wegańskie, orkiszowe, kultowe placki z Koniakowa, racuchy na mleku sojowym, uttapam z czatnejem kokosowym i fuczki. Smacznego!
Tym razem Macieja Szaciłło zainspirował kolor żółty. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie potrawy - chipsy z dyni, duszonią dynię, sernik cytrynowy, zupę z kukurydzy. Smacznego! Skorzystajcie z naszych przepisów.
Na dobry początek dnia - zawsze dobre śniadanie. Tym razem wegańskie! W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa i laktozy przygotowała Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni wegetariańskiej przedstawili aktorzy: Sylwia Boroń i Łukasz Gosławski. Smacznego!
"Wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia" - ogłasza Ministerstwo Zdrowia. To odpowiedź na petycję Magdaleny Sikoń. Pani Magda prosiła o "umożliwienie rodzicom wyboru diety wegetariańskiej lub wegańskiej w publicznych placówkach oświatowych". W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy ją razem z córeczką Kają.
Fala popularności wegetarianizmu wciąż rośnie. Kotlety mielone z soi i parówki sojowe, to tylko część wegetariańskich dań. Reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, ile kosztuje wegetariański styl życia i czy tego typu jedzenie, .... da się w ogóle jeść. Ciekawi jesteście co o wegetariańskiej diecie sądzi Katarzyna Bosacka?
Od lat nie je mięsa. To, co ląduje na jego talerzu nie mogło powstać przez cierpienie. Michał Piróg przygotował czerowną zupę rozgrzewającą, mleko z pistacjami i tofu w agawie. Smacznego!