Krążki z ciasta francuskiego z warzywami
Składniki na 7 sztuk:
ok. 200 g ciasta francuskiego w rulonie (cieniutko rozwałkowane)
1 jajko
100 g koziego sera
30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
7 sztuk pomidorków koktajlowych
7 sztuk młodych średniej wielkości szparagów
świeży tymianek i bazylia
pieprz, sól
oliwa z oliwek najlepiej w spray'u
około 200 g rukoli i szpinaku
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i z rozwałkowanego wykrawamy kółka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy krążki.
2. Szparagi blanszujemy następnie wrzucamy do zimnej wody.
Kroimy szparagi na drobno, górną cześć odkrawamy i zostawiamy nieco dłuższą. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kruszymy.
3. Palcami, bardzo delikatnie i równo, naciągamy zewnętrzną część każdego krążka tak jakbyśmy chcieli zrobić małą ściankę. Każdy krążek wypełniamy pokruszonym serem i kładziemy po dwóch połówkach pomidorka, kilku plasterkach pieczarek, pokrojonym szparagu i na końcu wciskamy górną część szparaga. Posypujemy drobno posiekaną bazylią i odrobiną tymianku, pieprzu i soli. Spryskujemy oliwą. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Chłodnik
Składniki:
2 pęczki botwinki
3 ogórki zielone
pęczek rzodkiewki
świeży koperek
oliwki zielone bez pestek
1 cytryna
2 duże opakowania kefiru
Przygotowanie:
Pokrojoną botwinkę gotujemy wraz z częścią liści i łodyg. Kiedy zmięknie odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego wywaru dodajemy drobno skrojone ogórki, rzodkiewkę, i koperek. wyciskamy sok z cytryny i również wlewamy do chłodnika na koniec mieszamy wszystko z kefirem i opcjonalnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki.
Brownie z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki:
2 tabliczki (200g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200g) masła
100g mąki (ok. 4/5 szklanki)
2 szklanki cukru
6 jajek
2 garści orzechów laskowych
śmietanka 36 lub 30%
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta
10 truskawek
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem.
Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły- w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo jak bezpośrednio na normalnym ogniu. Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka jajek od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy piankę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Następnie wmiksowujemy do masy ostudzoną (!) czekoladę, pianę i wsypujemy orzeszki. Naczynie na tartę wykładamy pergaminem. Wylewamy masę. Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut. Śmietankę ubijamy. pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. mieszamy z pokrojonymi truskawkami dodajemy świeżą miętę - podajemy razem z kawałkiem ciasta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN