Aktorska kuchnia wegetariańska

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni wegetariańskiej przedstawili aktorzy: Sylwia Boroń i Łukasz Gosławski. Smacznego!

Krążki z ciasta francuskiego z warzywami

Składniki na 7 sztuk:

ok. 200 g ciasta francuskiego w rulonie (cieniutko rozwałkowane)

1 jajko

100 g koziego sera

30 g pieczarek pokrojonych na plasterki

7 sztuk pomidorków koktajlowych

7 sztuk młodych średniej wielkości szparagów

świeży tymianek i bazylia

pieprz, sól

oliwa z oliwek najlepiej w spray'u

około 200 g rukoli i szpinaku

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i z rozwałkowanego wykrawamy kółka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy krążki.

2. Szparagi blanszujemy następnie wrzucamy do zimnej wody.

Kroimy szparagi na drobno, górną cześć odkrawamy i zostawiamy nieco dłuższą. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kruszymy.

3. Palcami, bardzo delikatnie i równo, naciągamy zewnętrzną część każdego krążka tak jakbyśmy chcieli zrobić małą ściankę. Każdy krążek wypełniamy pokruszonym serem i kładziemy po dwóch połówkach pomidorka, kilku plasterkach pieczarek, pokrojonym szparagu i na końcu wciskamy górną część szparaga. Posypujemy drobno posiekaną bazylią i odrobiną tymianku, pieprzu i soli. Spryskujemy oliwą. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Chłodnik

Składniki:

2 pęczki botwinki

3 ogórki zielone

pęczek rzodkiewki

świeży koperek

oliwki zielone bez pestek

1 cytryna

2 duże opakowania kefiru

Przygotowanie:

Pokrojoną botwinkę gotujemy wraz z częścią liści i łodyg. Kiedy zmięknie odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego wywaru dodajemy drobno skrojone ogórki, rzodkiewkę, i koperek. wyciskamy sok z cytryny i również wlewamy do chłodnika na koniec mieszamy wszystko z kefirem i opcjonalnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki.

Brownie z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

2 tabliczki (200g) gorzkiej czekolady

1 kostka (200g) masła

100g mąki (ok. 4/5 szklanki)

2 szklanki cukru

6 jajek

2 garści orzechów laskowych

śmietanka 36 lub 30%

2 łyżki cukru pudru

świeża mięta

10 truskawek

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem.

Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły- w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo jak bezpośrednio na normalnym ogniu. Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka jajek od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy piankę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Następnie wmiksowujemy do masy ostudzoną (!) czekoladę, pianę i wsypujemy orzeszki. Naczynie na tartę wykładamy pergaminem. Wylewamy masę. Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut. Śmietankę ubijamy. pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. mieszamy z pokrojonymi truskawkami dodajemy świeżą miętę - podajemy razem z kawałkiem ciasta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości