Zobacz, jak krok po kroku wykonać to proste danie.
Lasagne wegetariańska to doskonały pomysł na rodzinny obiad, potrawa ta jest bowiem niezwykle sycąca. Dobrze sprawdza się również jako bezmięsny zamiennik tradycyjnej wersji z dodatkiem mielonego mięsa.
Szpinak jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, odgrywa ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej, pomaga zachować zdrowy wzrok przez lata. Coraz częściej podawany jest w formie zielonych koktajli. Jakie owoce dodać, by smoothie ze szpinakiem było jeszcze zdrowsze, a przy okazji dobrze smakowało?
Tofu to pyszny serek sojowy, który może znaleźć wiele zastosowań kulinarnych. Będzie pysznym dodatkiem do sałatki lub koreczków, ale równie dobrze będzie smakował samodzielnie, jako smażone tofu. Sprawdź najlepsze przepisy na to wytrawne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie!
Sprawdź przepisy na kawową owsiankę, sabih, czyli kanapkę z falafelem, burgery wegańskie i wegańskie fishburgery.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne świąteczne potrawy, ale w wersji bez mięsa. Sprawdź przepisy na wegetariański bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i wege kaszankę z suszonymi śliwkami.
Sprawdź przepis na wegetariańskie gołąbki z przepisu Jaśka Kuronia z kuchni Dzień Dobry TVN.
- Kiedy zaczynasz ćwiczyć po to, żeby schudnąć, albo bo się nie lubisz, bo się nienawidzisz, bo się sobie nie podobasz, to mam wrażenie, że g**** z tego wychodzi - mówiła bez ogródek.
Kotleciki szu szu nie tylko uroczo się nazywają, ale również, odpowiednio przygotowane, pysznie smakują. To kotlety mięsne lub sojowe w chrupiącej, paprykowej panierce, które smakują niemal każdemu, również dzieciom, które bywają niejadkami. Sprawdź prosty przepis na kotleciki szu szu.
W Światowy Dzień Wegetarian Sebastian Olma przygotowuje proste i smaczne potrawy bezmięsne. W naszej kuchni przyrządza smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili, sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim, grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi oraz krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną. Poznaj sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.
Wegetariańskie kotlety warzywne to zdrowe i szybkie danie. Można je przygotować na wiele sposobów: kotlety mielone, schabowe, pieczone lub na grilla. Wyśmienicie smakują przygotowane z soczewicy, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy gryczanej, a nawet z płatków owsianych. Warto też włączyć do jadłospisu kotlety wegetariańskie z pieczarkami, fasolą, szpinakiem czy cukinią. Jak je zrobić?
Jasiek lubi tradycyjne dania, Aneta zaś jest miłośniczką warzyw i strączków. Wspólnie jednak znaleźli kompromis. Zobacz, jak według nich przygotować leczo wegetariańskie, sałatkę lub kotlety ziemniaczane, zupę chrzanową oraz stir fry z kurczakiem. Więcej przepisów tego zgodnego małżeństwa znajdziesz w ich najnowszej książce "Przy jednym stole".
W obecnych czasach wiele osób przestrzega ścisłej diety. Jedni robią to ze względów zdrowotnych, drudzy w celu wysmuklenia sylwetki, a jeszcze inni przez uwarunkowania kulturowe i religijne. Jak wyglądają pokarmowe tematy tabu w różnych społeczeństwach?
Wakacyjna kuchnia nie musi się nam kojarzyć jedynie z pieczoną na grillu karkówką czy kiełbaskami. Gotujący w Krynicy Morskiej Sebastian Olma pokazał pyszne potrawy, które mogą ucieszyć osoby niejedzące mięsa. Na miejscu towarzyszył mu Olivier Janiak.
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Jak komponować dania wegetariańskie tak, by dostarczały wszystkich niezbędnych składników, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i wege-dania dla dzieci i nastolatków! Smacznego.
O tym, jak przejść na dietę wegetariańską rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z Darią Ładochą. Jak rzucić mięso, zostać wegetarianinem i zdrowo się odżywiać? Czy dzieci mogą nie jeść mięsa? Skorzystajcie z przepisów Darii na: kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami, krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii oraz gulasz wege z boczniakami i soczewicą. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Po świątecznym przejedzeniu nasz kucharz przygotował nieco lżejsze potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: zupa porowa z orzechami, gulasz z buraków i zapiekanka z dyni. macie ochotę?
Już niedługo na mapie Warszawy pojawi się kolejne modne miejsce. Anna Jagodzińska, jedyna jak dotąd Polka, która może pochwalić się okładką amerykańskiego "Vogue", otwiera restaurację. Jaką kuchnię zaproponuje swoim klientom? Dlaczego prywatnie nie jada mięsa? Jaki jest sekret jej idealnej figury? I skąd pomysł, żeby otworzyć knajpę akurat w polskiej stolicy? Gwiazda modelingu rozmawiała z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską.
Na śniadanie wcale nie musicie jeść mięsa czy wędliny - uważa Rafał Betlejewski, dziennikarz i performer oraz prowadzący program "DeFacto" w TTV. Wraz z córkami przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN wegetariańskie śniadanie. Towarzyszyła im sympatyczna i ciekawska świnka Lily.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni wegetariańskiej przedstawili aktorzy: Sylwia Boroń i Łukasz Gosławski. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja Szaciłło, który pokazał jak można przygotować pyszne dania wegetariańskie.
Fala popularności wegetarianizmu wciąż rośnie. Kotlety mielone z soi i parówki sojowe, to tylko część wegetariańskich dań. Reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, ile kosztuje wegetariański styl życia i czy tego typu jedzenie, .... da się w ogóle jeść. Ciekawi jesteście co o wegetariańskiej diecie sądzi Katarzyna Bosacka?