Efektowne kuleczki z octu balsamicznego. To prosty sposób, aby danie wyglądało wykwintnie

Ocet balsamiczny i kuleczki z octu
Efektowne kuleczki z octu balsamicznego. To prosty sposób, aby danie wyglądało bardziej wykwintnie
Źródło: tenzinsherab/Getty Images/instagram.com/platingqueen/
Kuchnia wegańska i wegetariańska często zaskakuje niecodziennymi pomysłami, które sprawdzą się również u osób niewykluczających mięsa z codziennej diety. Poznajcie niesamowite i efektowne kuleczki z octu balsamicznego, czyli wegański kawior. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Kluczowe fakty:
  • Przygotowanie wegańskiego "kawioru" z octu balsamicznego to szybki proces.
  • Kuleczki z octu balsamicznego idealnie sprawdzą się jako efektowny dodatek do dań.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20240509_Ocet_REP
Ocet octowi nierówny
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wegański kawior czyli kuleczki z octu balsamicznego - przepis

Składniki:

  • 250 ml octu balsamicznego,
  • 10 g agar-agar,
  • 250-500 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj około ocet balsamiczny z agarem. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, aby aktywować agar, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia.

Mieszaninę zostaw do wystygnięcia na około 2-4 minuty. Całość nie powinna zacząć twardnieć, ale być już przestudzona - to dobry moment. Nalej płyn do buteleczki z dziubkiem. Trzeba uważać, aby mieszanina nie była gorąca, bo w kontakcie z zimnym olejem może dojść do wybuchowych reakcji.

Dobrze schłodzony olej roślinny wlej do szklanki. Najlepiej, aby przed przygotowaniem spędził około 30 minut w zamrażarce. Do tak przygotowanego oleju wyciskaj powoli kropelki octu balsamicznego, z niewielkiej wysokości i okrężnymi ruchami.

Kiedy zużyjemy cały ocet, kuleczki przecedzamy na sitku. Olej można zachować do kolejnego wegańskiego "kawioru".

Do czego dodawać kuleczki z octu balsamicznego?

Kuleczki z octu balsamicznego idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań wytrawnych np. jako zamiennik klasycznego kawioru. Będą przepięknie wyglądać na caprese, w sałatkach, a nawet na zwykłej kanapce.

Warto jednak pamiętać, że takie kuleczki są bardzo intensywne w smaku, więc nie dodawajmy ich za dużo. Już 5 kropelek idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapce. Do sałatek i innych dań można oczywiście dodać więcej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości