- Przygotowanie wegańskiego "kawioru" z octu balsamicznego to szybki proces.
- Kuleczki z octu balsamicznego idealnie sprawdzą się jako efektowny dodatek do dań.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Wegański kawior czyli kuleczki z octu balsamicznego - przepis
Składniki:
- 250 ml octu balsamicznego,
- 10 g agar-agar,
- 250-500 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj około ocet balsamiczny z agarem. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, aby aktywować agar, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia.
Mieszaninę zostaw do wystygnięcia na około 2-4 minuty. Całość nie powinna zacząć twardnieć, ale być już przestudzona - to dobry moment. Nalej płyn do buteleczki z dziubkiem. Trzeba uważać, aby mieszanina nie była gorąca, bo w kontakcie z zimnym olejem może dojść do wybuchowych reakcji.
Dobrze schłodzony olej roślinny wlej do szklanki. Najlepiej, aby przed przygotowaniem spędził około 30 minut w zamrażarce. Do tak przygotowanego oleju wyciskaj powoli kropelki octu balsamicznego, z niewielkiej wysokości i okrężnymi ruchami.
Kiedy zużyjemy cały ocet, kuleczki przecedzamy na sitku. Olej można zachować do kolejnego wegańskiego "kawioru".
Do czego dodawać kuleczki z octu balsamicznego?
Kuleczki z octu balsamicznego idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań wytrawnych np. jako zamiennik klasycznego kawioru. Będą przepięknie wyglądać na caprese, w sałatkach, a nawet na zwykłej kanapce.
Warto jednak pamiętać, że takie kuleczki są bardzo intensywne w smaku, więc nie dodawajmy ich za dużo. Już 5 kropelek idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapce. Do sałatek i innych dań można oczywiście dodać więcej.
Zobacz także:
- Ocet balsamiczny czyli czarne złoto z Modeny. Przepisy, zastosowanie, właściwości i skład
- Czym można zastąpić ocet balsamiczny, żeby wydobyć z potrawy pełnię smaku?
- Octy „żywe”. "Świetnie działają na samopoczucie"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: instagram.com/platingqueen/
Źródło zdjęcia głównego: tenzinsherab/Getty Images/instagram.com/platingqueen/