Trwa sezon na truskawki, a więc jest to doskonały czas na przygotowanie przetworów z tego owocu. Dżemy, soki, musy i syropy chętnie goszczą w Polskich kuchniach. Zdecydowanie mniej popularny jest ocet truskawkowy. Czy jest smaczny? Jak go zrobić w warunkach domowych?
Jak pozbyć się mrówek z domu na własną rękę? Skuteczne sposoby na te insekty to soda, ocet, boraks, ale też ogórki, cytrusy, pieprz, mięta, olejki eteryczne. Sprawdź, jak je wykorzystać do zwalczania mrówek w domu.
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Przydadzą nam się m.in. skorupki jajek.
"To nasz polski super food".
Moda na picie octu i oleju co jakiś czas wraca jak bumerang. Obecnie w sprzedaży znajdziemy wiele mało dotąd popularnych smaków. Czy rzeczywiście powinno się je spożywać i jakie mają właściwości?
Jak zrobić go samodzielnie w domu?
Klienci hipermarketów alarmują w sieci, że na sklepowych półkach zaczyna brakować tego towaru.
Ile czasu potrzebujemy na wyprodukowanie roztworu? Jaką funkcję pełni tzw. matka octowa?
Od wielu lat ocet jabłkowy cieszy się ogromną popularnością. Zdaniem wielu osób wspomaga odchudzanie. Niektóre badania sugerują, że także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Czy faktycznie tak jest? Czy octy powinny być obecne w naszej diecie? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dr Wanda Baltaza.
Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.
Ziołowe płukanki do włosów doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie domowej pielęgnacji. Zawarte w nich składniki nie tylko poprawiają kondycję pasm, ale też skutecznie pobudzają ich wzrost. Ocet rozmarynowy, który można z łatwością przygotować we własnej kuchni, wykazuje także inne, równie cenne właściwości. Dlaczego warto go stosować?
Ocet ryżowy najczęściej stosowany jest do przyrządzania sushi. Jego różne odmiany produkowane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii, a także w Korei. Każdy z rodzajów charakteryzuje się innym smakiem. Ocet ryżowy z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu.
Ocet ma dużo więcej możliwości zastosowań, niż się może wydawać. Sprawdza się nie tylko w roli wzmacniacza smaku, ale też jako środek czyszczący, pochłaniacz zapachów czy odkamieniacz. Sprawdź, do czego jeszcze można go wykorzystać.
Mszyce to utrapienie dla wielu osób uprawiających rośliny. Warto dowiedzieć się, jak wyglądają te owady i dlaczego są szkodliwe. Wtedy dopiero można przystąpić do zwalczania szkodników. Osobom, które unikają chemii, spodobają się domowe sposoby na mszyce. Sprawdź, jak się ich pozbyć.
Ocet winny można w prosty sposób wyprodukować w warunkach domowych. Powstaje dzięki procesowi fermentacji. Ocet winny można otrzymać z wina, jak i samych winogron. Dowiedz się, jak to zrobić i jakie ma korzyści.
Ocet, jako środek czyszczący, święci triumfy wśród ekologicznych środków czystości. Ma wiele zalet, a główną jest jego niska cena. Jak go wykorzystać w domu i dlaczego nie łączyć go z sodą? Porad udzieliła Sylwia Panek, chemiczka i blogerka.
Obecnie wiele tradycyjnych regionalnych produktów z całego świata stało się standardowymi składnikami naszych dań. Jednym z produktów, które na stałe zagościły w kuchni wielu Polaków, jest ocet balsamiczny. Czym można go zastąpić, jeśli się skończy podczas gotowania?
Ocet - wykrzywiamy się już na samo brzmienie tego słowa. Niepotrzebnie, bo to naturalne lekarstwo. Odkaża i oczyszcza organizm oraz świetnie sprawdza się w domowej kosmetyce. Jakie są rodzaje octów owocowych i do czego mogą nam służyć? O tym opowiedziała kosmetyczka Aneta Suchowierska.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Kozioł, która zdradziła nam swoje sposoby, jak odpowiednio i skutecznie czyścić pralkę. Okazuje się, że warto regularnie oczyszczać filtr. To tam znajdziemy wszelki zagubione w czasie prania spinki, monety czy zabawki dzieci. Na podajniku, do którego wsypujemy proszek i płyn do płukania często osadza się kamień. Pani Ewa radzi, by raz na jakiś czas włożyć podajnik do octu. Jak z kolei wyczyścić bęben pralki?
Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Ewę Kozioł, autorkę bloga o ekosprzątaniu, by porozmawiać z nią o niezwykłych właściwościach zwykłego octu. Blogerka zachęca do korzystania z octu, zamiast toksycznej chemii, podczas sprzątania. Octem można np.: czyścić deski do krojenia, ruszt, a nawet toaletę. Zobaczcie, do czego jeszcze można użyć octu.
Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)
Do odchudzania nasze babcie używały octu jabłkowego, gwiazdy Hollywood- tabletek z jajeczkami tasiemca. Teraz przyszła moda na gorsety. Bo będąc z gorsecie nie można jeść. Co na ten temat sądzą dietetycy? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: dietetyczka Anna Jelonek oraz ekspert brafittingu - Jolanta Lewicka.
Tym razem bohaterowie grillowania to: chili, rozmaryn oraz pieprz czarny z kolendrą. Jacek Stachursky i Grzegorz Łapanowski w "kuchni terenowej" smażyli steki. Jakie steki wy najbardziej lubicie?