ocet

    ocet

    Ocet ma dużo więcej możliwości zastosowań, niż się może wydawać. Sprawdza się nie tylko w roli wzmacniacza smaku, ale też jako środek czyszczący, pochłaniacz zapachów czy odkamieniacz. Sprawdź, do czego jeszcze można go wykorzystać.

    Mszyce to utrapienie dla wielu osób uprawiających rośliny. Warto dowiedzieć się, jak wyglądają te owady i po czym poznać ich działalność. Wtedy dopiero można przystąpić do zwalczania szkodników. Osobom, które unikają chemii, spodobają się domowe sposoby na mszyce.

    Ocet, jako środek czyszczący, święci triumfy wśród ekologicznych środków czystości. Ma wiele zalet, a główną jest jego niska cena. Jak go wykorzystać w domu i dlaczego nie łączyć go z sodą? Porad udzieliła Sylwia Panek, chemiczka i blogerka.

    Ocet - wykrzywiamy się już na samo brzmienie tego słowa. Niepotrzebnie, bo to naturalne lekarstwo. Odkaża i oczyszcza organizm oraz świetnie sprawdza się w domowej kosmetyce. Jakie są rodzaje octów owocowych i do czego mogą nam służyć? O tym opowiedziała kosmetyczka Aneta Suchowierska.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Kozioł, która zdradziła nam swoje sposoby, jak odpowiednio i skutecznie czyścić pralkę. Okazuje się, że warto regularnie oczyszczać filtr. To tam znajdziemy wszelki zagubione w czasie prania spinki, monety czy zabawki dzieci. Na podajniku, do którego wsypujemy proszek i płyn do płukania często osadza się kamień. Pani Ewa radzi, by raz na jakiś czas włożyć podajnik do octu. Jak z kolei wyczyścić bęben pralki?

    Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Ewę Kozioł, autorkę bloga o ekosprzątaniu, by porozmawiać z nią o niezwykłych właściwościach zwykłego octu. Blogerka zachęca do korzystania z octu, zamiast toksycznej chemii, podczas sprzątania. Octem można np.: czyścić deski do krojenia, ruszt, a nawet toaletę. Zobaczcie, do czego jeszcze można użyć octu.

    Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)

    Do odchudzania nasze babcie używały octu jabłkowego, gwiazdy Hollywood- tabletek z jajeczkami tasiemca. Teraz przyszła moda na gorsety. Bo będąc z gorsecie nie można jeść. Co na ten temat sądzą dietetycy? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: dietetyczka Anna Jelonek oraz ekspert brafittingu - Jolanta Lewicka.

    Tym razem bohaterowie grillowania to: chili, rozmaryn oraz pieprz czarny z kolendrą. Jacek Stachursky i Grzegorz Łapanowski w "kuchni terenowej" smażyli steki. Jakie steki wy najbardziej lubicie?