Dlaczego warto pić ocet?
Ocet jest doskonałym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, sodu czy potasu. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Uspokaja, usprawnia koncentrację oraz działa przeciwzapalnie, wzmacniając układ odpornościowy.
- Poprawia nasze samopoczucie. On rzeczywiście dodaje nam energii, ale nie wypijany tak pół butelki, tylko rozpuszczony. Taka łyżeczka o poranku, do ciast. Wykorzystujmy ocet w swojej kuchni. Na trawienie jest fantastyczny, na pobudzenie naszych jelit. Bardzo dobry o tej porze roku też, bo działa antybakteryjnie - tłumaczy dziennikarka i ambasadorka stylu życia zero waste Sylwia Majcher.
Ekspertka przyznaje, że codziennie rano pije lemoniadę z łyżką octu. Drogocenny roztwór dodaje do niemal wszystkich dań, zastępując nim oziębiający organizm sok z cytryny.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Sylwia Majcher zapewnia, że samodzielnie wykonany ocet ma o wiele lepszą jakość i smak, niż te oferowane w sklepach.
- Najlepiej zrobić ocet samodzielnie ze skórek i ogryzków jabłek. (...) Żeby stały się octem potrzebują czasu i musi nastąpić fermentacja - wyjaśnia dziennikarka.
Propagatorka idei zero waste wypełnia słoik obierkami z jabłek. Do osobnego naczynia z wodą kranową dodaje pięć łyżek cukru. Mieszając, czeka, aż cukier się rozpuści, a następnie zalewa powstałym roztworem słoik z ogryzkami i skórkami owoców.
- Tak przygotowany ocet przykrywam ściereczką, zostawiam na mniej więcej dwa tygodnie i codziennie muszę go mieszać drewnianą łyżką. Mieszamy, żeby pobudzić fermentację, żeby nic się nie wydarzyło. Po tych dwóch tygodniach owoce opadają nam na dno. Wtedy przecedzamy ocet i przelewamy płyn do butelki, zakręcamy i czekamy kolejne cztery tygodnie, żeby ta fermentacja całkowita nastąpiła - mówi w Dzień Dobry TVN.
Sylwia Macher zaznacza, że po przecedzeniu skórek i ogryzków na górze słoika pojawi się tzw. matka octowa, która może być przydatna podczas przygotowywania następnych roztworów. - To jest taki glut gęsty, który właśnie sugeruje, że proces się odpowiednio odbył. Wtedy ten glut możemy sobie zachować w lodówce, w słoiku i dorzucić do kolejnego octu, i wtedy nam szybciej ta fermentacja nastąpi - uświadamia ekspertka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ocet trudno dostępnym produktem w Polsce? "Zapotrzebowanie jest naprawdę ogromne"
- Jak zrobić ocet domowym sposobem? "To jest bardzo prosta sprawa"
- Czy picie wody z octem jest dobre na odchudzanie? Ekspert rozwiewa wątpliwości
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News