Ocet - jak zrobić go domowymi sposobami?
Ocet zazwyczaj kojarzy nam się z intensywnym zapachem i galaretką. Utożsamiany jest także ze skutecznym środkiem do czyszczenia zabrudzonych powierzchni. Zastosowań octu znamy jednak o wiele więcej. Może posłużyć nam jako alternatywa wielu przypraw, owoców i warzyw (chociażby cytryny). Świetnie sprawdzi się również w dresingach oraz marynatach. W połączeniu z olejem, żółtkami jaj i np. mlekiem sojowym sprawdza się jako kolejny dodatek do samodzielnie zrobionego majonezu.
W jaki sposób w domowych warunkach wytworzyć ten przydatny roztwór? Potrzebujemy na to około miesiąca.
- To jest bardzo prosta sprawa. Tutaj np. mamy jabłka. (...) Możemy wykorzystać gniazdo nasienne. Wrzucamy do środka do słoika. (...) Zalewamy takim roztworem: woda i cukier. Po dwóch tygodniach zaczyna się fermentacja burzliwa, czyli takie bąbelki zaczynają wychodzić i robi się oranżada. Jeżeli chcemy, możemy sobie ją zlać i wypić. Ale później drożdże zaczynają pracować, wytwarza się alkohol, a następnie z tego alkoholu wytwarza się ocet - tłumaczy Piotr Ciemny.
Ekspert zaznacza, że do gotowego już roztworu można dodać dzikie zioła, które pogłębią pozytywne właściwości octu.
Matka octowa. Czym jest? Do czego służy?
Piotr Ciemny wspomniał w studiu Dzień Dobry TVN o produktach oferowanych w ekologicznych sklepach. Niektórzy klienci rezygnują z zakupu octu, gdy widzą w słoiku przypominającą ośmiornicę zawiesinę. Okazuje się jednak, że zjawisko to nie jest niczym niebezpiecznym, a wręcz przeciwnie - daje stuprocentową pewność, że mamy do czynienia z prawdziwym, pełnowartościowym roztworem.
- Jeżeli kupujemy eko ocet w sklepie i mamy taką zawiesinę na górze, i to jest taka galaretka, to się nie bójmy tego, bo to jest właśnie matka octowa, która jest oznaką, że ten ocet jest zdrowy i że ten ocet żyje. (...) To robi nam całą pracę w occie - wyjaśnia.
Ekspert zaznacza, że matka octowa jest bardzo przydatna w procesie tworzenia kolejnego roztworu. - Wrzucamy taką matkę [do słoika - przyp. red.] i mamy wtedy 100% pewności, że ten ocet się wytworzy. (...) Ona z biegiem czasu się powiększa. Ona nabiera takie kształty jak słoik. Jeżeli nie mamy towaru, żeby nastawić kolejny ocet, możemy ją włożyć do lodówki i ona "pójdzie spać" - tłumaczy Piotr Ciemny.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy picie wody z octem jest dobre na odchudzanie? Ekspert rozwiewa wątpliwości
- Wszechstronny ocet. Poznaj 10 sposobów na jego wykorzystanie
- Ocet i soda. Dlaczego nie należy ich łączyć?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News