Kuchnia grecka bez mięsa. Zwyciężczyni "MasterChefa" dzieli się kulinarnymi sekretami z podróży

Grecki obiad na wyspie Pitagorasa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grecki obiad na wyspie Pitagorasa
Grecki obiad na wyspie Pitagorasa
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Na greckiej wyspie Samos króluje kuchnia wegetariańska. Z jej tajnikami zapoznała się ostatnio Aleksandra Juszkiewicz. Zwyciężczyni "MasterChefa" odtworzyła niezwykłe przepisy spotkanych podczas podróży Greczynek i wyczarowała w Dzień Dobry TVN przepyszne dania.

Aleksandra Juszkiewicz podaje przepis na pieczone bakłażany

Pod koniec kwietnia zwyciężczyni "MasterChefa" Aleksandra Juszkiewicz odbyła podróż do Grecji w ramach współpracy z tamtejszym, lokalnym samorządem, by promować na wyspie Samos tradycyjne, regionalne dania z Polski. Korzystając z okazji, poszerzyła swoją wiedzę na temat popularnych na Półwyspie Bałkańskim potraw i składników. Starsze mieszkanki Samos podzieliły się z nią własnymi tajnikami gotowania, które teraz Aleksandra wykorzystuje w swoich przepisach.

- Tam jest tak pięknie, że są restauracje i w środku często gotuje parę pokoleń (...). I tu mam właśnie przepis od takiej starszej pani. Tu jest oliwa, ocet balsamiczny i czosnek - powiedziała Juszkiewicz, pokazując przygotowaną zgodnie z przepisem marynatę do bakłażanów.

Zwyciężczyni "MasterChefa" przyznała, że mimo ogromnego doświadczenia i wielu lat spędzonych w kuchni, dopiero w Grecji nauczyła się, jak poprawnie piec bakłażany.

- Bakłażany trzeba wcześniej naciąć i bardzo mocno spiec skórkę. I tę skórkę potem usuniemy, i one będą marynowane. Ten miąższ będzie marynowany i zapiekany fetą - ujawniła sekrety kuchni greckiej.

Samos. Wegetariańska kuchnia wprost z greckiej wyspy

Wyspa Samos słynie z win ze szczepu Muscat, które uznawane są za jedne z najlepszych trunków na świecie. Grecy bardzo często wykorzystują je w swoich daniach. Jednocześnie starają się doskonalić w kuchni wegetariańskiej i mają aspiracje, by zostać jej promotorami.

- Oni walczą o to, żeby stać się stolicą wegetarianizmu, dlatego że historia mówi, że sam Pitagoras [który pochodził z Samos - przyp. red.] nie jadł mięsa, tylko właśnie potrawy bezmięsne - wyjaśniła Aleksandra Juszkiewicz. - I mają bardzo duży wybór tych potraw - dodała Dorota Wellman, która kocha Grecję.

Zainspirowana grecką kuchnią zwyciężczyni "MasterChefa" przygotowała w Dzień Dobry TVN pięć bezmięsnych dań:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości