Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem

kotlety wege
vaaseenaa/Getty Images
Źródło: iStockphoto
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić revithokeftedes, czyli greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem

  • 500 g ciecierzycy z puszki
    • 3-5 łyżek mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
      • pęczek pietruszki
        • 2-3 ząbki czosnku
          • oregano świeże lub suszone
            • 2 jajka
              • 250 g jogurtu greckiego
                • pęczek mięty
                  • sok z 1 limonki
                    • sól, pieprz
                      • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

                        Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem - sposób przygotowania

                        1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i rozgnieć ją dokładnie widelcem.
                          1. Dodaj jajka, mąkę, posiekany ząbek czosnku, szczyptę oregano, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie połącz składniki.
                            1. Jeżeli z masy udaje się łatwo formować kotleciki to masa jest gotowa, jeżeli kotleciki się rozpadają - dodaj mąki.
                              1. Uformowane kotleciki odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie obtocz kotleciki w mące i smaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
                                1. Podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z posiekaną miętą i sokiem z limonki.

                                  Zobacz także:

                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości