Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - śniadaniowy przepis Lorentyny Mikulskiej

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Źródło: Westend61/Getty Images
Śniadanie nie musi być powtarzalne i nudne. Jeśli brakuje Ci pomysłu, polecamy przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki. W tym artykule - pieczona z feta z pomidorkami i czosnkiem.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - przepis Lorentyny Mikulskiej

  • 200 g fety greckiej - w 1 kawałku,
  • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 600 g pomidorków koktajlowych,
  • 8 dużych ząbków czosnku,
  • 1/2 - 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku - opcjonalnie suszonego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 3 łyżki posiekanej natki,
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - sposób wykonania

  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Do formy do zapiekania wlać trochę oliwy (3 łyżki). Wsypać pomidorki koktajlowe - powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Na środek położyć fetę. Pomiędzy pomidorki włożyć całe, nieobrane ząbki czosnku. Całość polać resztą oliwy. Posypać cienkimi plasterkami chilli, listkami tymianku i oregano. 
  • Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Skórka na pomidorkach powinna popękać i lekko zbrązowieć, a feta lekko się zrumienić. Wyjąć z piekarnika formę. Wycisnąć czosnek z łupin i dodać je z powrotem do pomidorków. Całość polać miodem i wszystko rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę i bazylię. Wymieszać.
  • Podawać na zrumienionych kromkach chleba.
  • Można również podać jako dodatek do jajek sadzonych lub wymieszać z ugotowanym makaronem (250 g suchego) i wtedy mamy szybką kolację lub obiad.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości