Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - przepis Lorentyny Mikulskiej
- 200 g fety greckiej - w 1 kawałku,
- 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 600 g pomidorków koktajlowych,
- 8 dużych ząbków czosnku,
- 1/2 - 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku - opcjonalnie suszonego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 papryczki chilli,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.
Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - sposób wykonania
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Do formy do zapiekania wlać trochę oliwy (3 łyżki). Wsypać pomidorki koktajlowe - powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Na środek położyć fetę. Pomiędzy pomidorki włożyć całe, nieobrane ząbki czosnku. Całość polać resztą oliwy. Posypać cienkimi plasterkami chilli, listkami tymianku i oregano.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Skórka na pomidorkach powinna popękać i lekko zbrązowieć, a feta lekko się zrumienić. Wyjąć z piekarnika formę. Wycisnąć czosnek z łupin i dodać je z powrotem do pomidorków. Całość polać miodem i wszystko rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę i bazylię. Wymieszać.
- Podawać na zrumienionych kromkach chleba.
- Można również podać jako dodatek do jajek sadzonych lub wymieszać z ugotowanym makaronem (250 g suchego) i wtedy mamy szybką kolację lub obiad.
Zobacz także:
- Lorentyna Mikulska, czyli dziewczyna z pocztówki
- Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie
- Co przygotować na śniadanie?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: