Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - śniadaniowy przepis Lorentyny Mikulskiej

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Źródło: Westend61/Getty Images
Śniadanie nie musi być powtarzalne i nudne. Jeśli brakuje Ci pomysłu, polecamy przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki. W tym artykule - pieczona z feta z pomidorkami i czosnkiem.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - przepis Lorentyny Mikulskiej

  • 200 g fety greckiej - w 1 kawałku,
    • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
      • 600 g pomidorków koktajlowych,
        • 8 dużych ząbków czosnku,
          • 1/2 - 1 łyżeczka miodu,
            • 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku - opcjonalnie suszonego,
              • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
                • 1/2 papryczki chilli,
                  • 3 łyżki posiekanej natki,
                    • 3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.

                      Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem - sposób wykonania

                      • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
                        • Do formy do zapiekania wlać trochę oliwy (3 łyżki). Wsypać pomidorki koktajlowe - powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Na środek położyć fetę. Pomiędzy pomidorki włożyć całe, nieobrane ząbki czosnku. Całość polać resztą oliwy. Posypać cienkimi plasterkami chilli, listkami tymianku i oregano. 
                          • Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Skórka na pomidorkach powinna popękać i lekko zbrązowieć, a feta lekko się zrumienić. Wyjąć z piekarnika formę. Wycisnąć czosnek z łupin i dodać je z powrotem do pomidorków. Całość polać miodem i wszystko rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę i bazylię. Wymieszać.
                            • Podawać na zrumienionych kromkach chleba.
                              • Można również podać jako dodatek do jajek sadzonych lub wymieszać z ugotowanym makaronem (250 g suchego) i wtedy mamy szybką kolację lub obiad.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Lorentyna Mikulska

                                Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości