Przepisy kulinarne

Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Getty ImagesLilechka75/Getty Images

Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.

Zupa cytrynowa, oprócz swoich właściwości smakowych, posiada także liczne właściwości zdrowotne. Z powodzeniem może być stosowana jako naturalny antybiotyk pomagający zwalczyć przeziębienie, a także w obliczu dolegliwości związanych z kacem. Cytryna dostarcza spore dawki witaminy C i sprzyja zachowaniu odpowiedniego pH organizmu. W połączeniu z kurczakiem i ryżem, zupa cytrynowa stanowi syty i orzeźwiający posiłek.

Zupa cytrynowa – przepis

Pomimo tego, iż zupa jest niezwykle lekka i delikatna oraz doskonale nadaje się do spożywania latem, w Grecji zazwyczaj serwuje się ją w okresie zimowym. Szczególną popularnością cieszy się w rejonie Tesalii, choć znajdziemy ją w zasadzie w każdej części kraju. Najważniejszym elementem i podstawą, na której bazuje zupa cytrynowa jest prawdziwy, samodzielnie przygotowany rosół. Bulion z kostki pozbawi zupę charakterystycznego smaku i będzie znacznie gorszy jakościowo.

Aby przygotować porcję dla 4 osób potrzebujemy około pół kilograma mięsa z kurczaka, na przykład w postaci porcji rosołowej, ćwiartek i skrzydełek. Uzyskamy wtedy mocny i wyrazisty w smaku wywar. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 3,5 litrami wody. Nasza zupa cytrynowa musi być dobrze doprawiona już na początkowym etapie. Przepis wymaga dodania soli, świeżo zmielonego pieprzu, nadpalonej cebuli, selera i kilku marchewek. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas gotowania przekłada się na esencjonalność wywaru. Absolutnym minimum są dwie godziny. Po upływie zalecanego czasu, wyjmujemy mięso i warzywa, zaś bulion przecedzamy.

Zupa cytrynowa z ryżem to jeden z podstawowych przepisów. Kolejnym krokiem jest więc dodanie go do wywaru i gotowanie przez kwadrans. Warto w tym momencie skosztować bulionu i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Następnie w osobnej misce rozbijamy 3 jajka, które ubijamy ręcznie lub za pomocą miksera. Do mieszanki jajecznej dodajemy sok z dwóch wyciśniętych cytryn i mieszamy.

Odlewamy niewielką część wywaru i łączymy go z jajkami i sokiem. Zwróćmy szczególną uwagę na to, czy bulion nie jest gorący. Wysoka temperatura sprawi, że jajka się zetną, a my będziemy musieli przygotowywać masę na nowo. Gdy połączymy ze sobą składniki, wlewamy je do garnka z wywarem i ponownie podgrzewamy, również na bardzo małym ogniu. Nasza zupa cytrynowa z ryżem jest już prawie gotowa. Po chwili od podgrzania zacznie gęstnieć, zmieniając się w delikatną zupę cytrynową krem. Nie doprowadzajmy jednak do zagotowania, aby uniknąć ścięcia jajek. Gotowy wywar podajemy z wcześniej ugotowanym mięsem i plastrami cytryny. Dodatkowo możemy uzupełnić naszą zupę cytrynową z ryżem i kurczakiem kawałkami marchewki i pietruszką. W restauracjach możemy spotkać się z sytuacją, że zamiast ryżu, w zupie znajdzie się niedużej wielkości makaron, o nazwie orzo.

Zupa cytrynowa – grecka klasyka, polskie odmiany

Z uwagi na fakt, iż nie wszyscy mogą przepadać za zupą cytrynową z kurczakiem gotowanym , istnieje wiele alternatyw, z którymi serwuje się zupę. Po przygotowaniu bulionu, mięso można podsmażyć i dołożyć do wywaru, gdy jest on już na talerzu. Najlepiej smażyć je na maśle, do uzyskania złocistego koloru. Zupa cytrynowa z ryżem nabiera bardzo ciekawego smaku, gdy połączymy ją także z grillowanym lub smażonym łososiem . Doskonale sprawdzi się także wędzony. Część osób, aby bardziej zagęścić zupę, dodaje do niej śmietanę i mąkę pszenną. Pierwsze dwa składniki należy połączyć z jajkami i sokiem z cytryn oraz odrobiną bulionu. Następnie przelewamy całość do garnka z wywarem i podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Opcja ta nie jest jednak polecana osobom będącym na diecie, bowiem śmietana i mąka podwyższa kaloryczność zupy. Aby wzmocnić cytrynowy posmak, warto dodać startą skórkę z cytrusa.

Smacznym dodatkiem do zupy cytrynowej będą także chrupiące grzanki. Możemy kupić je w sklepie, jednak znacznie lepsze w smaku i zdrowsze będą te przygotowane samodzielnie. Jest to również dobry pomysł na wykorzystanie suchego pieczywa, które nie nadaje się już do zjedzenia w postaci kanapki. Chleb kroimy na niewielkie kostki, a następnie smażymy na maśle przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gdy grzanki będą już zarumienione, dodajemy sól i odkładamy do przestygnięcia. Innym rozwiązaniem jest upieczenie ich w piekarniku. Wystarczy kwadrans w temperaturze 180 stopni. Zupa cytrynowa serwowana z grzankami, ryżem i kurczakiem będzie bardzo sytym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Każdą kolejną porcję, już na talerzu możemy skropić oliwą i posypać świeżym koperkiem lub pietruszką. Samodzielne wykonanie grzanek, umożliwia przygotowanie odmiany bezglutenowej, która jest trudno dostępna w sklepach.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Kuchni grecka

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości